current views are: 3

25 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση11:24

Ελληνικό πολεμικό πλοίο επιχειρεί στη Σμύρνη

Ελληνικό πολεμικό πλοίο επιχειρεί ανοιχτά του λιμανιού της Σμύρνης , με αποστολή να εντοπίσει και να εξουδετερώσει νάρκες –θαλάσσης. 

Δημοσίευση 11:24’
αρθρο-newpost

Ελληνικό πολεμικό πλοίο επιχειρεί ανοιχτά του λιμανιού της Σμύρνης , με αποστολή να εντοπίσει και να εξουδετερώσει νάρκες –θαλάσσης. 

Ελληνικό πολεμικό πλοίο επιχειρεί ανοιχτά του λιμανιού της Σμύρνης , με αποστολή να εντοπίσει και να εξουδετερώσει νάρκες –θαλάσσης. Η κίνηση αυτή από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό γίνεται στα πλαίσια Τουρκικής  άσκησης που διοργανώνεται από την Άγκυρα με την επωνυμία «Νουσρέτ» και θα διαρκέσει από τις 21 έως και τις 30 Νοεμβρίου . Στην εν λόγω άσκηση  παίρνει μέρος και η μόνιμη  αντιναρκική δύναμη που περιπολεί στη Μεσόγειο SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group 2) στην οποία ανήκει και το ελληνικό πλοίο «Ευρώπη» (M 62). 

Στη «Νουσρέτ» συμμετέχουν  άλλα πέντε ναρκαλιευτικά και  έξι πλοία  διαφόρων τύπων από την Τουρκία, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, τη Βρετανία και την Ιταλία.. Επίσης τη συγκεκριμένη άσκηση την παρακολουθούν και  17 παρατηρητές – αξιωματούχοι από χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαγκλαντές και τη Βουλγαρία.

Ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ  χαρακτηρίζουν τη «Νουσρέτ» ως «Γιγαντιαία άσκηση στη Σμύρνη».

Η Νατοϊκή αντιναρκική δύναμη SNMCMG-2 βρίσκεται υπό τη διοίκηση του  Ιταλού πλοίαρχου Giovanni Piegaza. Το τουρκικό ναρκοθηρευτικό TCG ERDEK που  συμμετέχει  στην εν λόγω άσκηση ,  διαθέτει τηλεχειριζόμενο θαλάσσιο υποβρύχιο ναρκαλιευτή (!).
Αντίθετα το «ΕΥΡΩΠΗ» ναυπηγήθηκε Αγγλία και παραδόθηκε στο Βρετανικό Ναυτικό στις 20 Μαρτίου του 1986. Δόθηκε στην Ελλάδα την 31η Ιουλίου του 2000. Η ταχύτητα που αναπτύσσει είναι έως  15 κόμβους και απαιτεί πλήρωμα  45 ατόμων. Διαθέτει  1 πυροβόλο 30mm, 2 πολυβόλa 7,62χιλ . Γι τον εντοπισμό των ναρκών διαθέτει  2 υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα οχήματα PAP 104/105 καθώς επίσης και σ υστήματα Μηχανικής/Μαγνητικής/Ακουστικής Ναρκαλιείας.

Γ.Κοκ.


σχετικα αρθρα