«Η Ευρώπη “εδώ και τώρα” πρέπει να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της φτώχειας αποτελεσματικά, ακολουθώντας στρατηγική μακρόπνοου χαρακτήρα, με στόχο και σκοπό τη σταδιακή αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των Ευρωπαίων πολιτών, δίνοντας έμφαση κατά κύριο λόγο στις χώρες που το φαινόμενο της φτώχειας είναι ιδιαίτερα έντονο».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Στον απόηχο του 4ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας κατά της Φτώχειας και ορμώμενη από τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία, κατά το 2013, περίπου 120 εκατομμύρια Ευρωπαίοι διαβιούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι οι πολιτικές λιτότητας και τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν πολλά κράτη μέλη της ΕΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης έχουν οδηγήσει σε τέτοιου είδους φαινόμενα, για τα οποία σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι, στο πλαίσιο μάλιστα της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για μία έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Κλείνοντας, ειδική μνεία έκανε η κυρία Βόζεμπεργκ στην Ελλάδα, η οποία κατατάσσεται πλέον στην τρίτη θέση των χωρών της ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας και την ανεργία να ξεπερνά το 27%. Το γεγονός αυτό, επεσήμανε, αποκαλύπτει το βάθος της κρίσης με: «Τέσσερα εκατομμύρια περίπου Έλληνες απόρους και κοινωνικά αποκλεισμένους, που αδυνατούν να καλύψουν τα προς το ζην αναγκαία. Και τούτο, διότι μεταξύ άλλων 230.000 περίπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν, θέσεις εργασίες χάθηκαν και αυξήθηκαν δραματικά τα φαινόμενα κοινωνικής ανέχειας».