current views are: 4

25 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση14:29

Χαρδούβελης: «Στόχος είναι να κλείσουμε την αξιολόγηση»

Στα γραφεία της αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ στο Παρίσι βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση – για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες- στελεχών της κυβέρνησης και της τρόικας.

Δημοσίευση 14:29’
αρθρο-newpost

Στα γραφεία της αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ στο Παρίσι βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση – για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες- στελεχών της κυβέρνησης και της τρόικας.

Επιμέλεια: Αναστασία Γαλάνη

Στα γραφεία της αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ στο Παρίσι βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση – για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες- στελεχών της κυβέρνησης και της τρόικας.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης προσερχόμενος στη συνάντηση με τους εκρποσώπους των δανειστών προχώρησε σε δηλώσεις υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να κλείσουμε την αξιολόγηση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών «Κάναμε πρόοδο. Στόχος είναι να κλείσουμε το review. Ελπίζουμε ότι θα γεφυρώσουμε τις διαφορές σε μια σειρά θεμάτων. Το βασικό θέμα είναι η Ελλάδα να συνεχίσει να αναπτύσσεται με δημοσιονομική πειθαρχία και επιπλέον διαρθρωτικές αλλαγές».

Ο υπουργός επισήμανε ότι η συνάντηση γίνεται σε έναν «ελληνικό χώρο» που είναι το κτίριο της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ.

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει με το δημοσιονομικό κενό των 2,5 δισ. ευρώ που βλέπει η τρόικα είπε ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι «Αυτό θα κλείσει, θα το συζητήσουμε».

Υπενθυμίζεται ότι τα βασικά «αγκάθια» μεταξύ της διαπραγμάτευσης ειναι το δημοσιονομικό,  το θέμα του ΦΠΑ και στόχος για τα κυβερνητικά στελέχη, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Χαρδούβελης, είναι να διερευνηθεί με ασφάλεια τι θα πρέπει να πράξει και τι μπορεί να αποφύγει η ελληνική πλευρά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως ταξίδεψε στο Παρίσι με σκοπό να προχωρήσει η διαπραγμάτευση και να ξεκαθαριστεί η στάση των τροϊκανών. Εξάλλου, Σαμαράς και Βενιζέλος συζήτησαν χθες τις τελευταίες εξελίξεις, τα ανοικτά μέτωπα και τα όσα μπορεί να δώσει η ελληνική πλευρά ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Μέσω email η δικομματική έχει προχωρήσει σε υποχωρήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει το μείζον της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης χωρίς να θιγούν άμεσα οι συντάξεις, το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων και των απεργιών. 

Σε αυτά που ήδη έχουν δοθεί περιλαμβάνεται η αύξηση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τη λήψη κατώτατης ή βασικής σύνταξης σε 6.500 από 4.500 σήμερα, το «πάγωμα» των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων έως και το 2017, η μείωση των εισφορώνστον ΟΑΕΕ κατά 20% με παράλληλα μείωση των συντάξεων και το ψαλίδι στις δαπάνες για το ΕΚΑΣ, το οποίο η τρόικα αντιμετωπίζει ως μη ασφαλιστικό αλλά ως κοινωνικό μέτρο.

Επίσης, πέραν του lock out και του συνδικαλιστικού νόμου, που πάντως δεν έχουν ικανοποιήσει την τρόικα που επαναφέρει το ζήτημα των απεργιών, η Αθήνα έχει παραχωρήσει και το μισθολόγιο στο Δημόσιο αλλά και το ζήτημα της ελαστικοποίησης της τιμής εκκίνησης των πλειστηριασμών, στα 2/3 της εμπορικής αξίας του ακινήτου από 1/1/2016. 

 


σχετικα αρθρα