Γράφει η Μαίρη Πολλάλη

Αποφασισμένος να κάνει το άνοιγμα στους βουλευτές που αποχώρησαν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες εμφανίζεται ο Πάνος Καμμένος, λίγα εικοσιτετράωρα μετά το κρίσιμο Συνέδριο του κόμματος.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου το περασμένο Σαββατοκύριακο, η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ αποφάσισε να κάνει στην άκρη τις όποιες διαφορές οδήγησαν στη ρήξη με σημαντικά κοινοβουλευτικά στελέχη και να απευθύνει προσκλητήριο ενότητας με στόχο να ανατρέψουν τα «αναιμικά» δημοσκοπικά ποσοστά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου την Κυριακή δημιουργήθηκε μια ομάδα διαλόγου η οποία συζήτησε τα προβλήματα που υπάρχουν στο κόμμα μετά τις αποχωρήσεις βουλευτών του κόμματος. Κοινός τόπος των στελεχών του κόμματος είναι ότι οι αποχωρήσαντες βουλευτές πρέπει να επιστρέψουν ώστε να ενισχύσουν τους ΑΝΕΛ στο δρόμο για τις εκλογές.

Το πρώτο όνομα που έπεσε στο τραπέζι ήταν αυτό του Βασίλη Καπερνάρου, ο οποίος «πολιορκείται» από κυβερνητικούς βουλευτές αλλά και από εξωκοινοβουλευτικούς παράγοντες στα δεξιά της ΝΔ. Σημαντικές απώλειες για του ΑΝΕΛ θεωρούνται, επίσης, η Ραχήλ Μακρήη Χρυσούλα Γιαταγάνα και ο Γιώργος Γιοβανόπουλος καθώς εκτιμάται ότι θα γίνουν «μήλον της έριδος» στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτήσει ευρύτερο μέτωπο για την προεδρική εκλογή και για την ανάληψη της εξουσίας.

Οι αποφάσεις των Συνέδρων τέθηκαν, στη συνέχεια, σε ψηφοφορία και η απόφαση να γίνει προσπάθεια επαναπροσέγγισης ελήφθη από τη βάση του κόμματος.

Εξαρχής ωστόσο αποκλείστηκαν, ομόφωνα, οι βουλευτές Μίκα ιατρίδη και Γιώργος Νταβρής, η πρώτη για τον τρόπο με τον οποίο αποχώρησε από τους ΑΝΕΛ και ο δεύτερος διότι διεγράφη από τον πρόεδρο του κόμματος και εκτιμούν ότι «φλερτάρει» ανοιχτά με τη ΝΔ.

Αυτό που εξετάζεται τώρα είναι ο τρόπος προσέγγισης των ανεξάρτητων βουλευτών, καθώς ο Πάνος Καμμένος θα πρέπει να έχει ενδείξεις ότι το προσκλητήριο επιστροφής θα πιάσει τόπο.