Έτοιμοι να εξετάσουν τα μέσα για τη βέλτιστη ανάπτυξη των υδρογονανθράκων εμφανίστηκαν οι υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου που συναντήθηκαν σήμερα.

Στην κοινή δήλωση που εξέδωσαν μετά τις διαβουλεύσεις στη Λευκωσία, οι  Γιώργος Λακκοτρύπης, Γιάννης Μανιάτης και Σερίφ Ισμαήλ τονίζουν πως αποφασίστηκε η θέσπιση πλαισίου  που θα διέπει τις διαβουλεύσεις Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, με σκοπό τη διευκόλυνση του διαλόγου και την προώθηση της τριμερούς συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων, προς όφελος των χωρών τους και της ευρύτερης περιοχής. 

Επίσης, προσδιόρισαν συγκεκριμένους τομείς για τριμερή και ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία:

  • Περιβαλλοντικά πρότυπα για τις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων, 
  • Μεθόδους για διασφάλιση της ασφάλειας στις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων, 
  • Ενεργειακές υποδομές, έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα των υδρογονανθράκων, και ενδυνάμωση θεσμικών δομών και ανάπτυξη δυνατοτήτων.

Η συγκεκριμένη συνάντηση αποτελεί την πρώτη υπουργική συνάντηση μεταξύ των τριών κυβερνήσεων, σε συνέχεια της συνόδου κορυφής σε επίπεδο αρχηγών κρατών- κυβερνήσεων του Καΐρου, στις 8 Νοεμβρίου, η οποία, όπως τονίζεται στην κοινή διακήρυξη, αποτελεί ορόσημο.

Στη δήλωση σημειώνεται ότι οι υπουργοί είχαν την ευκαιρία να επαναλάβουν την κοινή πεποίθησή τους ότι «η ανακάλυψη σημαντικών υδρογονανθρακικών αποθεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε και πρέπει να χρησιμεύσει ως καταλύτης για μία ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Οι τρεις υπουργοί τόνισαν ότι αυτή η συνεργασία «θα προωθηθεί καλύτερα μέσω της συμμόρφωσης των χωρών της περιοχής, με τις εδραιωμένες Αρχές του διεθνούς δικαίου». 

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισαν «τη δέσμευση και τον σεβασμό των χωρών τους προς το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, στην οποία και οι τρεις χώρες είναι συμβαλλόμενα κράτη» καταλήγει η κοινή διακήρυξη.

Μανιάτης: Σημαντικό βήμα για την τριμερή συνεργασία

Ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης τόνισε πως σήμερα έγινε το πρώτο βήμα για μία τριμερή συνεργασία «σε ένα πολύ σπουδαίο ζήτημα που είναι οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες και αυτές οι έρευνες μπορούν να αποτελέσουν μία βάση για να υπάρξει ειρήνη, ευημερία και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι αυτό το πρώτο βήμα μπορεί να λειτουργήσει ως υπόδειγμα περιφερειακής συνεργασίας και για άλλες περιοχές του κόσμου.

Επίσης, ο Γιάννης Μανιάτης υπογράμμισε πως έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι ζητείται να υπάρξει απόλυτη εφαρμογή των Αρχών του διεθνούς δικαίου, και ιδιαίτερα της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, και ταυτόχρονα να προχωρήσουν (οι τρεις χώρες) το συντομότερο δυνατό, με αποτελεσματικό τρόπο, στα βήματα που είναι απαραίτητα για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών στις περιοχές όπου αυτό δεν έχει γίνει.