Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Αντιδράσεις από το σύνολο των εκπροσώπων της δικαστικής κοινότητας, προκάλεσαν οι προωθούμενες διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα κατασχεθέντα.

Η βασική κριτική που εκφράστηκε και κυρίως η ανησυχία που εκδηλώθηκε κατά τη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, ήταν για το κατά πόσο οι ρυθμίσεις δίνουν τη δυνατότητα σε καταχραστές του δημοσίου χρήματος να αποφεύγουν τη φυλάκιση επιστρέφοντας το ποσό που έχουν καταχραστεί. Επί της ουσίας δηλαδή, όπως τουλάχιστον εκφράστηκε, προέκυψε ζήτημα μεταξύ της τιμωρίας και της οικονομικής ενίσχυσης του κράτους.   

Χαρακτηριστική του κλίματος ήταν η τοποθέτηση της Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλικής Θάνου, η οποία τόνισε πως οι διατάξεις επιβάλλουν υπερβολικά ευνοϊκή μεταχείριση σε κατηγορούμενους, λόγω των ιδιαίτερα ευνοϊκών όπως είπε, ρυθμίσεων για εκείνους που επιστρέφουν τα χρήματα που προέρχονται από υπεξαίρεση ή διαφθορά. Μάλιστα η κ. Θάνου δεν δίστασε να πει ότι ορισμένες διατάξεις δημιουργούν την εντύπωση ότι αφορούν συγκεκριμένους κατηγορούμενους, κρούοντας επί της ουσίας τον κώδωνα του κινδύνου για την κυβέρνηση. 

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Ειρήνη Γιαννακάκη, έκανε λόγο περί άμβλυνσης του τιμωρητικού πλαισίου στο όνομα των δημοσιονομικών αναγκών. «Η μείωση των ποινών μειώνει το συντελεστή ρίσκου όσων ρέπουν προς τέτοιες πράξεις. Τους δίνεται κίνητρο να αναλάβουν αυτό το ρίσκο» δήλωσε η κ. Γιανναδάκη και ξεκαθάρισε ότι η Ένωση Διοικητικών Δικαστών δεν μπορεί να υιοθετήσει τη λογική και τη φιλοσοφία των σχετικών διατάξεων.  

Από κει και πέρα, ο Πρόεδρος της Ένωσης μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης, ζήτησε την αυστηροποίησης των ποινών, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ της ανάγκης να δοθούν κίνητρα για την επιστροφή χρημάτων στο δημόσιο και της μείωσης των κινήτρων για διάπραξη σχετικών εγκλημάτων.

Ακόμα, να εξαιρεθεί από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ζήτησε η Ανδρονίκη Θεοτοκάτου εκ μέρους της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ αντίθετα ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες Παναγιώτης Νικολούδης, εκφράστηκε θετικά για το νομοσχέδιο. Ο κ. Νικολούδης πρότεινε μεταξύ άλλων, να μην εξαιρούνται των ευνοϊκών ρυθμίσεων τα πολιτικά πρόσωπα (όπως δηλαδή ισχύει), προκειμένου το μέτρο «να εφαρμόζεται για όλους ανεξαιρέτως». Πάντως ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, Ηλίας Αναγνωστόπουλος, τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου και χαιρέτησε την φιλοσοφία τους. 

Σε κάθε περίπτωση οι αντιδράσεις των δικαστικών, ανάγκασαν τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου να δεσμευτεί ότι θα τροποποιήσει τις διατάξεις και τις κάνει πιο αυστηρές. Όπως εξήγησε τα πλαίσια που προβλέπονται για τις ποινές είναι μόνο ενδεικτικά, υπογραμμίζοντας ότι δεν αποτελούν θέσφατο. Ο κ. Αθανασίου- που από την αρχή είχε εμφανιστεί με συναινετική διάθεση δεσμεύτηκε ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή.