Με αντεγκλήσεις και υψηλούς τόνους άρχισε η πρώτη ημέρα της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους με φόντο  την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης Ελλάδας και Τρόικας και την προεδρική εκλογή.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Λυκουρέντζος, τόνισε πως η συζήτηση του Προϋπολογισμού εξελίσσεται «σε περιβάλλον οικονομικής σταθερότητας και κοινωνικής ομαλότητας», με την Ελλάδα να έχει αποφύγει τη χρεοκοπία και την έξοδό της από τη ζώνη του ευρώ.

Ο εισηγητής της ΝΔ επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την άνοδο της Ελλάδας στον δείκτη ανταγωνιστικότητας, από την 110η θέση στην 36η, σημειώνοντας πως είναι «η μεγαλύτερη πρόοδος που σημείωσε ποτέ άλλη χώρα» και ανέφερε πως μετά τα stress tests των τραπεζών, τα στελέχη τους κάνουν δημοσίως δηλώσεις για την αναχρηματοδότηση των επιχειρήσεων και «η διαφορά στις επιχειρήσεις γίνεται αισθητή».

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε πως «οι επενδύσεις δεν ήρθαν, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρωζώνη. Ο κ. Στουρνάρας έλεγε πως "για κάθε ευρώ ιδιωτικοποίησης θα έρχονταν 3 ευρώ επενδύσεων". Πού είναι αυτά τα λεφτά; Οι μειώσεις μισθών δεν βοηθούν τις εξαγωγές - ιδιαίτερα όταν τις κάνουν όλοι. Το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος, δεν μειώθηκε από το 2008 μέχρι σήμερα. Ο αποπληθωρισμός μειώνει τις προσδοκίες και δεν ξοδεύει ο κόσμος...», είπε και προσέθεσε: 

«Όλα αυτά, αναδεικνύονται και στον Προϋπολογισμό, όπου το 2014 προβλεπόταν αύξηση 5,3% στις επενδύσεις, στη συνέχεια κατέβηκε στο 1% και τώρα προβλέπεται και πάλι αύξηση κατά 11,7%».

Στην πράξη, «ο Προϋπολογισμός του 2015 διαπνέεται από μια απουσία της αίσθησης του επείγοντος. Το καλύτερο που προσδοκά η κυβέρνηση, είναι η πιστωτική γραμμή που θα μας βοηθήσει να έχουμε καβάτζα σε περίπτωση κρίσης και να πάμε εκεί τα λεφτά του ΤΧΣ και όχι στα κόκκινα δάνεια, όπως προτείνουμε εμείς», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος τόνισε πως τα 2/3 της δημοσιονομικής προσαρμογής, οφείλονται στις αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε πως «εμείς δεν είμαστε από εκείνους που "σκίζουν μνημόνια κάθε μέρα", ούτε από εκείνους που "τρόμαξαν τις αγορές με αποτέλεσμα αυτές να θέλουν να τιμωρήσουν παραδειγματικά την Ελλάδα" όπως ορισμένοι νεοφιλελεύθεροι τους κατηγορούν" (σ.σ. αναφορά σε πρόσφατη ομιλία της Νόρας Μπακογιάννη). Εμείς έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επτά σημείων - και διαπραγματευόμαστε με τους εταίρους μας με βάση τα δημοσιονομικά επιτεύγματα της χώρας. Ελπίζουμε μέχρι τον Δεκέμβριο να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και φυσικά προσδοκούμε πως το μείζον ζήτημα πάνω στο οποίο κρίνεται η πορεία της ελληνικής οικονομίας (το ζήτημα της σταθερότητας) θα το υπερβούμε χωρίς τις αναταράξεις που θα προκύψουν από επανειλημμένες εκλογές...».

«Ο κ. Κουτρουμάνης είπε πως "δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς πως δεν θα πειραχτούν οι συντάξεις και πριν το 2015"»,υπενθύμισε από την πλευρά του ο εισηγητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος και προσέθεσε: 

«Συζητάμε για Προϋπολογισμό σφαγής των συνταξιούχων, με την Τρόικα να ζητά και άλλα μέτρα. Ξεχάστε τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ: Ο Προϋπολογισμός του 2015 δεν προβλέπει φοροελαφρύνσεις, αλλά καινούργιους φόρους 1,3 δισ. ευρώ, που αν συνυπολογιστούν με την περιστολή των κοινωνικών δαπανών, ανεβαίνουν στα 3 δισ. Η διαθρυλούμενη αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών για ιδιώτες και επιχειρηματίες, παραπέμπεται στις καλένδες».

Για «αποικιοκρατικό» προϋπολογισμό, έκανε λόγο ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, στηλιτεύοντας τη μείωση των δαπανών για την άμυνα και την μερική μόνον αναπλήρωση των μισθολογικών απωλειών των ενστόλων από την κυβέρνηση.

«Ο προϋπολογισμός του 2015 βασίζεται σε υπεραισιόδοξες και αλληλοαντικρουόμενες εκτιμήσεις», υποστήριξε η Ασημίνα Ξηροτύρη από τη ΔΗΜΑΡ και σημείωσε: 

«Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη είναι σήμερα με το ζόρι 1% και με δυσκολία 1,3% το 2015. Πώς θα το κάνουμε εμείς τώρα, αυτό το θαύμα του 2,9%; Από πού θα έρθει η αύξηση της κατανάλωσης, όταν έχουν συσσωρευθεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές; Δεν μπορείτε να καταλάβετε και να πείτε και στους εταίρους, πως ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων με υπερφορολόγηση, μείωση των δημοσίων επενδύσεων και χωρίς κανένα πρόσθετο πρόγραμμα για την ανάπτυξη, δεν λύνει κανένα πρόβλημα;»

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ανέλυσε τον «ταξικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα» της αύξησης των ρυθμών ανάπτυξης μέσω δημοσιονομικής πειθαρχίας και μεταρρυθμίσεων που επαγγέλλεται η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως η συμμετοχή των επιχειρήσεων στο σύνολο των φορολογικών εσόδων, ανέρχεται μόλις στο 5,8% του συνόλου τους, ενώ οι «διαρθρωτικές αλλαγές», στην πράξη σημαίνουν διευκόλυνση των απολύσεων, ενδεχόμενη κατάργηση του ΕΚΑΣ, μείωση των συντάξεων, νομιμοποίηση του λοκ άουτ κλπ.

Για λογαριασμό των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, ο Μίμης Ανδρουλάκης συμφώνησε με το σύνολο σχεδόν της κριτικής του Ευκλείδη Τσακαλώτου απέναντι στην κυβερνητική επιχειρηματολογία. «Σωστό είναι κι αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, για το ευρύτερο πρόβλημα του βουνού από χρέη που δεν μπορεί να σηκώσει η παγκόσμια οικονομία. Εδώ, όμως, είναι μια παγίδα: Όταν μεταθέτω το ελληνικό πρόβλημα στο ευρύτερο, θα σου πουν "άντε γεια - στο μέλλον"».