Σε αδιέξοδο οδηγούνται για ακόμη μία φορά οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, γεγονός που επιβεβαίωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ. Όλα αυτά την ώρα που ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής εμφανίστηκε άκρως προκλητικός στα αιτήματα του.

Ο σύμβουλός του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε,  που είχε απόψε μακρά συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, παρουσιάστηκε απογοητευμένος, γιατί, όπως είπε, «οι ιδέες του για το φυσικό αέριο δεν δημιούργησαν ενθουσιασμό σε καμία πλευρά».

Κατά μια έννοια, συνέχισε, εναπόκειται τώρα περισσότερο στις δύο πλευρές να βρουν τρόπο να δημιουργήσουν τις συνθήκες για να συνομιλήσουν. Ανέφερε ακόμη ότι θα προσπαθήσει να διασφαλισθεί ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι ταχείς και αποτελεσματικές, όταν οι δύο πλευρές επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου. Αύριο ο κ. Άιντε θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Την ίδια ώρα ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής  Εργκιούν Ολγκούν σε συνέντευξή του στο Reuters, διαμήνυσε πως για οριστική συμφωνία στο Κυπριακό, πρώτα θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου βόρεια της Κύπρου.

Ο Ολγκούν τόνισε πως η εξερεύνηση  υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία, θα συνεχιστεί και θα επιταχυνθεί, εάν η Ελληνοκυπριακή πλευρά εφαρμόσει τα σχέδιά της να αναθέσει σε πολυεθνικές επιχειρήσεις την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Και αυτό, πρόσθεσε, θα αποτρέψει την επίτευξη συμφωνίας για το Κυπριακό

«Πλησιάζουμε ένα σημείο καμπής. Οι Ελληνοκύπριοι χρειάζεται να αποφασίσουν εάν και κατά πόσον επιθυμούν να μοιραστούν την εξουσία, ή εάν και κατά πόσον θέλουν να προχωρήσουν μόνοι τους, με τους δικούς τους πόρους. Οι υδρογονάνθρακες είναι ένα κοινό ζήτημα. Δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τις διαπραγματεύσεις».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ολγκούν πρότεινε οι δύο πλευρές να σταματήσουν τις έρευνες και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων ταυτόχρονα και να συστήσουν μια κοινή επιτροπή για να αποφασίσουν το πώς θα χειριστούν την ανάθεση συμβάσεων και πώς θα διανεμηθούν τα κέρδη. Αν αυτή η πρόταση δεν εισακουσθεί, πρόσθεσε, οι ειρηνευτικές προσπάθειες ενδέχεται να αποτύχουν ολοσχερώς και η τουρκοκυπριακή διοίκηση να επιδιώξει να κάνει δικές της έρευνες και να αναθέσει την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων στα βόρεια και στα νότια. 

«Προσφερόμαστε να συνεργαστούμε», είπε και προσέθεσε: 

«Αν αρνηθούν, θα ασκήσουμε τα δικαιώματά μας στην δική μας ιδιοκτησία».

Η κατάσταση αυτή «θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατάσταση που θα αρχίσουμε να μιλάμε για ένα βελούδινο διαζύγιο των δύο πλευρών», πρόσθεσε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής.