Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Με την πλάτη στον τοίχο βρέθηκε χθες, πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα στο Παρίσι, η ελληνική κυβέρνηση καθώς οι ελεγκτές εμφανίστηκαν με σκληρές θέσεις για το δημοσιονομικό κενό, που ήταν και αυτό που απασχόλησε κατ' αποκλειστικά την πολύωρη συνάντηση των δύο ομάδων. 

«Γραμμή – γραμμή», όπως έλεγαν μέλη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, εξετάστηκαν τα μεγέθη του προϋπολογισμού αλλά και οι εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς για την ανάπτυξη και τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ και τους... ημιυπαίθριους, καθώς ο βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν να γεφυρωθεί το δημοσιονομικό κενό. Οι εκπρόσωποι της τρόικας επιβεβαίωσαν όλες τις εκτιμήσεις ότι το δημοσιονομικό αποτελεί μείζον αγκάθι για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (και, ταυτόχρονα, «εργαλείο» πίεσης προς την κυβέρνηση για τις διαρθρωτικές αλλαγές) καθώς προσήλθαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με αταλάντευτη την εκτίμησή τους για «τρύπα» περί τα 2,5 δισ. ευρώ το προσεχές έτος, η οποία διογκώνεται κατά 1 δισ. επιπλέον λόγω της ρύθμισης για τις 100 δόσεις στα ληξιπρόθεσμα. 

Πηγές της κυβέρνησης από το Παρίσι έκαναν λόγο για μια «πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση», προσθέτοντας ότι η συζήτηση προχωρούσε «γραμμή – γραμμή» στα μεγέθη του προϋπολογισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρόικα απαιτούσε «συγκεκριμένα μέτρα» για την κάλυψη του κενού, απορρίπτοντας τα ούτως ή άλλως χαμηλής έντασης σημεία που είχε στείλει, την περασμένη Κυριακή, ο κ. Γκ. Χαρδούβελης. Ωστόσο, είναι προφανές ότι οι προτάσεις Χαρδούβελη (βελτίωση εσόδων λόγω αύξησης του ΑΕΠ, καλύτερη απόδοση του ΕΝΦΙΑ, τα έσοδα από τον οποίο οι της τρόικας μονίμως υποεκτιμούν, νομιμοποίηση αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων χώρων αλλά και δέσμευση καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων από όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και απάτης) εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν σοβαρή βάση συζήτησης για την πλευρά των πιστωτών, που δεν θέλει να χαλαρώσει την πίεση προς την Ελλάδα. 

Είναι ενδεικτικό ότι από τις 15:00 ώρα Γαλλίας, οι συζητήσεις συνεχίστηκαν μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα, χωρίς μάλιστα να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο. Σήμερα, αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή, αναμένεται να ανοίξει το καυτό μέτωπο του ασφαλιστικού και των εργασιακών (Γ. Βρούτσης) αλλά και το ζήτημα των απολύσεων και του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο (Κυρ. Μητσοτάκης) ενώ παρέμενε ανοικτό εάν οι διαβουλεύσεις θα ολοκληρωθούν ή θα απαιτηθεί ένας ακόμη γύρος το πρωί της Πέμπτης. 

Παρά τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς να υπάρξουν οι προϋποθέσεις ολοκλήρωσης της αξιολόγησης (σ.σ. το «πάμε για να κλείσουμε» που είπε ο Γκ. Χαρδούβελης εισερχόμενος ήταν εκτός γραμμής), οι διαβουλεύσεις παραμένουν επίπονες και αφορούν, φυσικά, και την επόμενη ημέρα, με το ενδεχόμενο απευθείας εμπλοκής του ΔΝΤ να ενισχύεται ημέρα την ημέρα. Ισχυρή, εξάλλου, είναι και η πίεση της Κομισιόν, κυρίως, για παράταση του προγράμματος για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να υπάρξει ο χρόνος και το πεδίο συνεννόησης. Το σενάριο αυτό, με τη μορφή τεχνικής παράτασης κάποιων εβδομάδων του ισχύοντος μνημονίου, διακινείτο και χθες με ένταση στους διαδρόμους της Βίλλα Σαίντ στο Παρίσι, όπου και διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.