Γράφει ο Τάκης Χατζής 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους και όλα τα επίπεδα -μέχρι και το πιο ψηλό- ότι στην προσπάθειά του να κερδίσει την εξουσία δεν πρόκειται να γίνει «πλυντήριο» κανενός. Η πιο πρόσφατη σχετική αναφορά, έγινε από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, στη συνεδρίαση των Γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών: «Χωρίς να γινόμαστε πλυντήριο, θα συγκροτήσουμε σε αξιόπιστη βάση, με προγραμματικούς όρους, έντιμα και ανοιχτά, όχι κάτω από το τραπέζι, ένα νέο πλειοψηφικό μπλοκ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων». 

Τι ακριβώς εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ όταν δηλώνει ότι δεν πρόκειται να γίνει «πλυντήριο», είναι προφανές. Ότι δεν έχει τη διάθεση να ξεπλύνει πολιτικά όσους και όσες στήριξαν μνημονιακές κυβερνήσεις ψηφίζοντας μνημονιακούς νόμους. Όμως μετά τις τελευταίες εξελίξεις, φαίνεται ότι η Κουμουνδούρου άρχισε να βάζει πολύ νερό στο κρασί της και μάλιστα πολύ νωρίς. 

Η Θεοδώρα Τζάκρη, η αλήθεια είναι ότι έγινε περισσότερο γνωστή για τις εκλεπτυσμένες στυλιστικές της προτιμήσεις παρά για την πολιτική της συνεισφορά, είτε ως βουλευτής είτε ως υφυπουργός Εσωτερικών- γιατί διετέλεσε και σε αυτό το πόστο αν δεν το θυμόσαστε.

Θα μπορούσα να γράψω σελίδες εφημερίδας ανασύροντας από τα αρχεία τα όσα έχουν κατά καιρούς γραφεί για τα Prada και τα Louis Vuitton, τις Louboutin με τις κόκκινες σόλες και τα Valentino της κας Τζάκρη. Είναι απορίας άξιο πως θα συνταιριαστούν όλα αυτά με την αισθητική και τη φιλοσοφία ζωής της Κουμουνδούρου, αλλά ταυτοχρόνως αποτελούν και ένα ζήτημα για μια άλλη φορά.

Το μείζον πολιτικό θέμα είναι ότι η Θεοδώρα Τζάκρη, ως υφυπουργός της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου ψήφισε όλους τους μνημονιακούς νόμους και τους υπερασπίστηκε με πάθος αν δεν με προδίδει η μνήμη. Επιπροσθέτως, ψήφισε και το Μεσοπρόθεσμο, έστω και αν προηγουμένως είχε ασκήσει σκληρή κριτική στον Σαμαρά και τον Στουρνάρα. Ουσιαστικά διαφοροποιήθηκε πριν περίπου ένα χρόνο, όταν στις 11 Νοεμβρίου του 2013 ψήφισε υπέρ της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης Σαμαρά και διαγράφηκε από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Και τώρα, τσουπ, βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ, με αντάλλαγμα την αρνητική της ψήφο για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Είναι περίεργο- εξ ου και αξιοσημείωτο, το γεγονός ότι η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη έχει μέχρι στιγμής σιωπήσει, αν και πρωτοστατεί στην άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να γίνει «πλυντήριο». Ίσως γιατί από το ξάφνιασμα έπαθαν… αφωνία.