Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Κίνηση χωρίς επιστροφή χαρακτηρίζεται από το περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου η πρωτοβουλία του να ζητήσει έκτακτο συνέδριο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου αυτό να καταλήξει σε αλλαγή ηγεσίας, δηλαδή ανατροπή του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο πρώην πρωθυπουργός αυτές τις ημέρες απουσιάζει στο εξωτερικό, επομένως δεν βρίσκεται σε απευθείας επαφή με στελέχη και ενδιαφερόμενους να τον ακολουθήσουν. Όμως οι διεργασίες είναι πυκνές, στην πλειονότητά τους παρασκηνιακές. Στον κατάλογο των υποστηρικτών Παπανδρέου έχουν ήδη εγγραφεί τα ονόματα τριών εν ενεργεία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ: Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραΐτης, Συμεών Κεδίκογλου.

Οι συγκεκριμένοι βουλευτές, βλέπουν κόσμο, κάνουν ραντεβού και ανταλλάσσουν ιδέες για την "επόμενη" μέρα. Θεωρείται όμως σίγουρο ότι δεν είναι και οι μόνοι. Στην συζήτηση που γίνεται για αλλαγή ηγεσίας συμμετέχουν κι άλλοι βουλευτές και όπως εγκαίρως έχουμε γράψει και υπουργός της κυβέρνησης.

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά στην πράξη; Ούτε ο ίδιος ο Παπανδρέου είναι σε θέση να απαντήσει αυτήν την στιγμή, λένε στενοί του συνεργάτες. Τα σενάρια είναι όλα ανοιχτά πάνω στο τραπέζι, αναφέρουν, όμως το ποιο χαρτί θα τραβήξει ο πρώην πρωθυπουργός για την επόμενή του κίνηση συσχετίζεται από τον αντίπαλο παίκτη, δηλαδή τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στην χώρα. 

Επομένως η πλευρά Παπανδρέου θα περιμένει πρώτα να δει πού θα κάτσει η μπίλια σε σχέση με την χώρα. Πού θα οδηγηθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα και εάν θα αποφευχθούν εκλογές πριν από την διαδικασία για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Εάν η χώρα θα πήγαινε απρογραμμάτιστα σε εκλογές, δηλαδή πριν από την Προεδρική εκλογή τότε δύσκολα ο Παπανδρέου θα προλάβαινε να φτιάξει νέο κόμμα. Αυτό όμως θα σήμαινε ότι το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη θα κατέβαινε στις εκλογές με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος δεν θα δεχόταν αργότερα να το εγκαταλείψει.

Από την άλλη, εάν οι «παπανδρεϊκοί» αφήσουν την σημερινή ηγεσία να οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές και εκείνοι παραμείνουν άπραγοι, μη συμμετέχοντες παρατηρητές τότε δεν θα κληθούν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στις διαδικασίες μετά τις εκλογές.

Σε όλες αυτές τις δύσκολες εξισώσεις θα επιδιώξουν να δώσουν απαντήσεις το επόμενο διάστημα. Πολύ πιθανόν όχι πριν από τις γιορτές, εκτός εάν τιναχτούν όλα στον αέρα σε σχέση με την τρόικα