Τα μέλη της ελληνικής αποστολής θα επιστρέψουν σήμερα στην Αθήνα και τα αποτελέσματα από το «Παρίσι ΙΙ», θα γίνουν αμέσως γνωστά κατά την αυριανή συνεδρίαση του Euroworking Group που θα προετοιμάσει την ατζέντα για το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. 

Στόχος της κυβέρνησης από δω και πέρα θα είναι η διαχείριση της συμφωνίας πολιτικά και επικοινωνιακά, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας καθώς θα έχει αντίκτυπο σε δύο επίπεδα: στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και στις αποφάσεις για την επόμενη μέρα. 

Με τους βουλευτές της συμπολίτευσης να έχουν ξεκαθαρίσει το τελευταίο διήμερο ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν άλλα μέτρα περικοπών (π.χ. σε μισθούς και συντάξεις), είναι σίγουρο ότι το πολυνομοσχέδιο με το οποίο προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή όσα συμφωνηθούν με την τρόικα, θα πρέπει να περιέχει μέτρα μόνο διαρθρωτικού χαρακτήρα, τα οποία θα παρουσιαστούν ως συνέχεια προηγούμενων αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί και δεν υλοποιήθηκαν.

Την ίδια ώρα από τη γαλλική πρωτεύουσα φθάνουν πληροφορίες για…απίθανα αιτήματα που πέφτουν στο τραπέζι από την πλευρά των δανειστών ακόμη και για κατάργηση της αμοιβής για εργασία σε Κυριακές και αργίες, που δείχνουν ότι και ορισμένα επιχειρηματικά συμφέροντα της χώρας προσπαθούν να παίξουν το τελευταίο τους χαρτί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να περάσουν από την ελληνική βουλή με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα. 

Σε αυτά έρχονται να προστεθούν και σενάρια που δημοσιεύονται στο διεθνή τύπο, όπως αυτό του Reuters για σύνδεση των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να γίνουν την επόμενη μέρα από την ελληνική κυβέρνηση με την προληπτική γραμμή στήριξης. Είναι φανερό πλέον, όπως αφήνουν να εννοηθεί και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού το τελευταίο διάστημα, ότι λύση στο αδιέξοδο που φαίνεται να υπάρξει, θα δώσει μια πολιτική συμφωνία που θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου, με τις τεχνικές λεπτομέρειες να μπορούν να καθοριστούν στη συνέχεια. 

Άλλωστε βασικό ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου, είναι να έχει η κυβέρνηση στα χέρια της μια καλή συμφωνία, ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο πολιτικό κλίμα ενόψει της έναρξης των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και να υπάρχει και ένα ισχυρό χαρτί σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως το δίλλημα θα είναι το ίδιο: συμφωνία και κυβερνητική σταθερότητα ή ΣΥΡΙΖΑ και επιστροφή στην αστάθεια και στο χάος. 

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χθεσινή επίθεση της ΝΔ προς την Κουμουνδούρου με αφορμή τις επαφές του Γιώργου Σταθάκη και του Γιάννη Μηλιού με εκπροσώπους hedge funds στο City του Λονδίνου, με την κυβερνητική πλευρά να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για διγλωσσία και ψεύδη, καθώς όπως τόνιζαν άλλα λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό και άλλα στο εσωτερικό για να υποκλέψουν την ψήφο των πολιτών. 

Αναφορικά με τα υπόλοιπα σενάρια που ακούγονται το τελευταίο διάστημα, από την κυβέρνηση δεν συζητούν καν όσα λέγονται για συγκρότηση κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» με άλλον πρωθυπουργό, ενώ υπάρχει ανησυχία, τόσο για τις διαλυτικές κινήσεις Παπανδρέου, όσο και για την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει (αρχικά από τον ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια από τον Πάνο Καμμένο) για να στοχοποιηθούν οι ανεξάρτητοι βουλευτές που θα ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.