Την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014 ο τ. Υπουργός Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος συμμετείχε στην εναρκτήρια εκδήλωση της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων (ΑΣΑ), η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων και είχε ως θέμα «Προκλήσεις Εθνικής Στρατηγικής στον 21ο Αιώνα».

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής  Άμυνας, το οποίο εκπροσωπήθηκε από τον Αρχηγό Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και αρκετούς υψηλόβαθμους αξιωματικούς. Επιπροσθέτως, η πρώτη αυτή ημερίδα της ΑΣΑ συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή  προσωπικοτήτων της πολιτικής, επιστημονικής και στρατιωτικής κοινότητας, όπως της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, του πρώην Υφυπουργού Εξωτερικών και Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Βαληνάκη, των καθηγητών πανεπιστημίου Κών/νου Υφαντή, Χρήστου Κόλλια και Νικήτα Νικητάκου,  του αντιπροέδρου Ανάπτυξης Υδρογονανθράκων της εταιρείας Flow Energy S.A. Ηλία Κονοφάγου, πλήθους εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Στρατιωτικών Ακολούθων Πρεσβειών.

Ο κ. Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, με την πολυσχιδή εμπειρία και προσφορά του στο χώρο της εθνικής άμυνας και ασφάλειας, τόσο ως Αξιωματικός Ιπτάμενος της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στην παρέμβασή του στην ενότητα «διαμόρφωση του στρατηγικού περιβάλλοντος», αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στο θεσμικό κενό που υφίσταται στον συγκεκριμένο χώρο από την απουσία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στη χώρα μας. Και είναι γνωστό ότι η Ελλάς είχε, έχει και θα έχει την εγγύτητά της με τις πολλαπλές εστίες κρίσεων, ότι συνεπάγεται τούτο για τα συμφέροντα άμυνας και ασφάλειας των ελλήνων πολιτών.

Ο Αχαιός πρώην ΥΕΘΑ, αναφερόμενος στις γεωπολιτικές και ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή, τόνισε ότι η χώρα μας πλέον αποκτά χαρακτηριστικά «ενεργού παίκτη στην περιοχή» και ως τέτοιος «βρίσκεται εκτεθειμένη σε μεγαλύτερο βαθμό στον σκληρό ανταγωνισμό συμφερόντων και κυβερνήσεων» που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Ως εκ τούτου, υποστήριξε ότι είναι πλέον αδήριτη ανάγκη η χώρα μας να αντιμετωπίσει «με ρεαλισμό» και «χωρίς φοβικά σύνδρομα» τις προκλήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος, μέσα από  θεσμικό πλαίσιο συνεκτικό και ισχυρό που θα της επιτρέψει να διεκδικήσει με αξιώσεις τα εθνικά μας συμφέροντα σε μια χρονική περίοδ ραγδαίων εξελίξεων και γεωπολιτικών μεταβολών.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος υιοθέτησε την άποψη, ότι οι περιστάσεις απαιτούν την ισχυροποίηση και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου που αφορά τη «σχεδίαση Υψηλής Στρατηγικής και Χειρισμού Κρίσεων με ένα νέο, δομικό, σύγχρονο και μόνιμο συντονιστικό επιτελικό όργανο». Το όργανο αυτό –το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας- δεν αποτελεί καινοτομία ή πειραματισμό που καλείται να εφαρμόσει η χώρα μας, αλλά δοκιμασμένη θεσμικά λύση που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε πολλά κράτη «που έχουν εμπεδώσει στη στρατηγική τους αντίληψη την «θεσμικότητα» της εθνικής ασφαλείας».

Μια τέτοια προσέγγιση η οποία «θα περιβληθεί με ισχυρή θεσμική θωράκιση» και «θα έχει μόνιμο εθνικό και όχι κομματικό χαρακτήρα» θα επιτρέψει στην κοινωνία και το πολιτικό μας σύστημα να αντιληφθεί την εθνική πολιτική άμυνας και ασφάλειας με όρους που ξεφεύγουν τις κυριαρχούσες, εδώ και δεκαετίες, αντιλήψεις «μικροπολιτικής ιδιοτέλειας, συνομωσιολογίας και παρορμητισμού» και είχαν πολλάκοις στο παρελθόν οδηγήσει τους πολιτικούς μας ταγούς «πρό τετελεσμένων» σε περιόδους κρίσεων.

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο πρώην Υπουργός ανέφερε ότι «η ίδρυση του ΣΕΑ,  προκύπτει ως  επείγουσα αναγκαιότητα  για το συντονισμό των ενεργειών και δράσεων των βασικών παραγόντων εθνικής ισχύος και ως σύγχρονη βάση εθνικής στόχευσης, με σκοπό τη στήριξη των Κυβερνήσεων  διαχρονικά,  αφενός μεν στην πολιτική της συνεπούς υλοποίησης των άμεσων και μεσομακροπρόθεσμων Εθνικών Αντικειμενικών Στόχων, κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα έναντι οποιωνδήποτε άλλων συμφερόντων και αφετέρου στην πολιτική επιτυχούς  αντιμετώπισης των πάσης φύσεως και εντάσεως  κρίσεων, που τυχόν θα απειλήσουν την ασφάλεια  και τη σταθερότητα της Χώρας και της ευρύτερης περιοχής.»