Η λιτότητα και τα μνημόνια έχουν κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους στην νότια Ευρώπη, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Μιλώντας τη Δευτέρα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την παγκόσμια φτώχεια ο  Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, επεσήμανε:

«Σε μια φάση τεράστιας οικονομικής και τεχνολογικής ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, έχουμε 1,2 δισ. συνανθρώπους μας που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Ταυτόχρονα 250.000 άτομα παγκοσμίως έχουν περιουσία 30 τρισ. δολάρια, δηλαδή πάνω από το 1/3 του παγκόσμιου ΑΕΠ».

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε:

«Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της UBS και το 2014 οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Ο συνολικός καθαρός πλούτος των πλουσίων Αμερικανών αυξήθηκε κατά 6%.  Στην Ευρώπη της λιτότητας ο καθαρός πλούτος των πλουσίων ευρωπαίων αυξήθηκε κατά 8,9% ενώ παράλληλα αυξήθηκε η φτώχεια και η ανεργία στον ευρωπαϊκό νότο. Στην Ελλάδα του μνημονίου και της τρόικας ο καθαρός πλούτος των πλουσίων Ελλήνων αυξήθηκε κατά 16,7%, από 60 δις δολάρια στα 70 δις δολάρια. Ταυτόχρονα  3,9 εκατ. Έλληνες ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, δηλαδή ποσοστό 35,7% έναντι 27,6% το 2009». 

Επομένως κατέληξε ο Νότης Μαριάς η φτώχεια είναι αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας και της έλλειψης κοινωνικής δικαιοσύνης.