Συνάντηση θα έχουν το πρωί της Πέμπτης (10:00) ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο στον απόηχο των συνομιλιών με τους δανειστές στο Παρίσι που δεν κατέληξαν σε συμφωνία, μετά το «όχι» της τρόικας στις ελληνικές θέσεις.

Οι κυβερνητικοί εταίροι θα θέσουν επί τάπητος τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης και ιδιαίτερα αυτό του δημοσιονομικού κενού, για το οποίο οι δανειστές επιμένουν. Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, οι δανειστές επιμένουν ότι υπάρχει «έλλειμμα» 2,5 δισ. ευρώ για το 2015 και απαιτούν τη λήψη νέων μέτρων, καθώς θεωρούν ότι δεν μπορεί να καλυφθεί με τα μέτρα που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, όπως αποκάλυψε το newpost, η ελληνική πλευρά δεν συζητά για παράταση του ευρωπαϊκού προγράμματος μεγαλύτερη των 3 έως 6 μηνών. Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα του bloomberg, το οποίο επικαλείται δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου, σύμφωνα με το οποίο «η Ελλάδα δεν θα δεχθεί μακρά παράταση του υπάρχοντος προγράμματος». 

Από την πλευρά της η Αθήνα κατεβάζει το ύψος του κενού σε περίπου 350 εκατ. ευρώ, εκτιμώντας ότι υπάρχει τρόπος να καλυφθεί χωρίς να ληφθούν νέα μέτρα, αλλά με την επίτευξη καλύτερων εσόδων από τη ρύθμιση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, από τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ (για τα οποία η Ελλάδα υπολογίζει ότι θα είναι μεγαλύτερα σε σχέση με τα νούμερα που δίνει η τρόικα), από τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών και από την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης στον επόμενο χρόνο.

«Δεν θέλουν να προχωρήσουν σε συμφωνία χωρίς να δεσμευτούμε οτι θα ληφθούν νέα μέτρα» έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή, σχολιάζοντας τις απίστευτες πιέσεις των δανειστών για το δημοσιονομικό κενό.

Μετά τις επαφές στο Παρίσι επόμενο «στοίχημα» για την κυβέρνηση σχετικά με το μέλλον της διαπραγμάτευσης είναι η αυριανή, κρίσιμη συνεδρίαση του Euroworking Group που θα προετοιμάσει την ατζέντα του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.