«Η κυβέρνηση στηρίζει αποφασιστικά και τεκμηριωμένα τις θέσεις της» επεσήμανε κατά την ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Οι, επί σειρά ετών, δύσκολες συνθήκες ζωής και εργασίας για τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών, επιβάλλουν σε όλους όσους συμμετέχουν στη δημόσια ζωή, να ξεχάσουν τα  προσωπικά, κομματικά και θεσμικά παίγνια εξουσίας», σημείωσε και προσέθεσε: 

«Πρέπει επιτέλους στη χώρα μας να καλλιεργηθεί, και προοπτικά να εμπεδωθεί, κουλτούρα κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης, συνεννόησης και σύνθεσης, τουλάχιστον για τα μείζονα θέματα».

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ ανέλυσε κατά την ομιλία του, τους βασικούς άξονες του προϋπολογισμού για το 2015.

Όπως είπε η αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9% «προβλέπεται να προέλθει, κυρίως, από την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και την περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών».

Εμφανίστηκε αισιόδοξος για μείωση της ανεργίας και τόνισε πως αναμένεται να διαμορφωθεί στο 22,6% από 24,8%. 

Παράλληλα εκτίμησε πως το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 5,6 δισ. ευρώ ή στο 3% του ΑΕΠ, «στο στόχο του Προγράμματος». Αυτό θα έρθει  κυρίως «εξαιτίας της επιστροφής της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ» είπε και προσέθεσε πως «προβλέπεται αύξηση των φορολογικών εσόδων, χωρίς νέες πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις των πολιτών».

«Το ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ισοσκελισμένο» συνέχισε και τόνισε πως «εκτιμάται, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών, δημοσιονομικό έλλειμμα 0,2% το 2015, από 1,3% το 2014 και 1,6% το 2013».
Όσον αφορά το χρέος, εκτίμησε ότι «θα διαμορφωθεί στα 317 δισ. ευρώ ή στο 171% του ΑΕΠ, μειωμένο κατά 6 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, έναντι του 2014».