Γράφει ο Τάκης Χατζής  

Η αδρεναλίνη ανέβηκε στα ύψη χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αντώνης Σαμαράς και οι συνεργάτες του, περίμεναν τους Χρύσανθο Λαζαρίδη και Σταύρο Παπασταύρου, προκειμένου να μάθουν με λεπτομέρειες και από πρώτο χέρι τι ακριβώς διημείφθη στο Παρίσι, να βγάλουν συμπεράσματα και να προετοιμαστούν για τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ευ. Βενιζέλο.

Όλοι γνώριζαν ότι η συνάντηση στο Παρίσι δεν θα έκλεινε όλες τις διαφωνίες της διαπραγμάτευσης η οποία- επειδή είναι και η τελευταία, όπως λένε, είναι και η πιο σκληρή. Στο Μέγαρο Μαξίμου, όλοι γνώριζαν ότι η ελληνική αποστολή, αναχωρώντας για τη Γαλλία, δεν είχε στόχο την επίτευξη της τελικής συμφωνίας, αλλά την πλήρη διερεύνηση των θέσεων των δανειστών. 

Όπως διαπιστώθηκε, το βασικό θέμα διαφωνίας με την τρόικα ήταν το δημοσιονομικό. Ωστόσο και σε αυτό λέγεται ότι παρατηρήθηκαν βήματα σύγκλισης. Η τρόικα δεν ανέφερε αυτή τη φορά νούμερα, μπορεί και η ψαλίδα της διαφοράς να μίκρυνε, αλλά η διαφορά παραμένει και το θέμα είναι ακόμα ανοιχτό. Τη σκληρότερη στάση στις διαπραγματεύσεις τηρεί το ΔΝΤ που εμφανίζεται εχθρικό, σαν να μην συγχωρεί την Ελλάδα γιατί ζήτησε την απομάκρυνσή του.  

Η εκτίμηση όλων είναι ότι χρειάζεται υπομονή, επιμονή, επιχειρήματα και γερά νεύρα. Γερά νεύρα για να αντέξει η κυβέρνηση στην πίεση που αντικειμενικά αυξάνεται γιατί ο στόχος επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, πλέον δεν είναι ρεαλιστικός.  

Αντιθέτως, η ισχύουσα κατάσταση, ενδέχεται να παραταθεί για κάποιο χρονικό διάστημα και μέσα στο 2015, αν δεν γίνει δυνατόν να εγκριθούν οι αποφάσεις που τελικά θα ληφθούν από κάποια κοινοβούλια χωρών της ΕΕ, λόγω των εορτών των Χριστουγέννων. Και σε αυτή την περίπτωση, κυρίως, χρειάζονται γερά νεύρα για να αντέξει κάποιος την πίεση που θα ασκηθεί.  

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού, διαβεβαίωναν πάντως ότι η ενδεχόμενη παράταση δεν συνιστά επ’ ουδενί Μνημόνιο (νέο ή παράταση του παλιού) καθώς και ότι θα έχει περιορισμένη διάρκεια και σε κάθε περίπτωση όλα θα έχουν λήξει πριν από την έναρξη της συζήτησης για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ταυτοχρόνως πρόσθεταν ότι δεν υπάρχει περίπτωση νέων μέτρων, αφού το δημοσιονομικό κενό που εκτιμά η Κυβέρνηση μπορεί να καλυφθεί διαφορετικά και υπενθύμιζαν ότι η τρόικα είναι αυτή που έχει πέσει έξω στις εκτιμήσεις της κατά το παρελθόν. 

Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ο Πρωθυπουργός θα επωμιστεί και πάλι ένα μεγάλο βάρος, καθώς είναι υποχρεωμένος να εξηγήσει σε όλους τους ηγέτες της ΕΕ και τους ευρωπαίους αξιωματούχους το δίκαιο των ελληνικών θέσεων. 

Και επειδή όλα- όσα προαναφέραμε αποτελούν εκτιμήσεις και όχι συμφωνίες, καλό είναι να κρατάμε στην πίσω πλευρά του κεφαλιού μας ότι η σκληρή στάση της τρόικας, αν συνεχιστεί, ενδέχεται να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις. Ασχέτως αν- όπως όλα δείχνουν, αποφύγαμε τα… Δεκεμβριανά.