Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Αντιμέτωποι με το φάσμα της... εκβιαστικής παράτασης του μνημονίου, που δεν αποκλείεται να συμπέσει και να κρίνει την Προεδρική εκλογή, βρίσκεται πλέον η ελληνική πλευρά καθώς οι εκπρόσωποι της τρόικας εμφανίστηκαν, και στο Παρίσι, αμετακίνητοι από την απαίτησή τους για αλλαγή του προϋπολογισμού που κατατέθηκε, προ ημερών, στη Βουλή, προκειμένου να καλυφθεί το «κενό» που οι ίδιοι εκτιμούν σε πλέον των 2,5 δισ. ευρώ

Στελέχη που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση κάνουν λόγο για «σκληρό ροκ» και έντονες αντιπαραθέσεις, μέχρι σημείου ρήξης, μεταξύ των δύο πλευρών ενώ από το Μαξίμου δηλώνεται με νόημα ότι «το κενό που λένε οι της τρόικας, δεν υπάρχει». 

Οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος συναντώνται στο Μαξίμου προκειμένου να σταθμίσουν τα αποτελέσματα του Παρισιού και να διαμορφώσουν την περαιτέρω στάση τους. Χθες το βράδυ, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, αφού Χαρδούβελης, Λαζαρίδης και Παπασταύρου κατευθύνθηκαν απευθείας από το αεροδρόμιο στο γραφείο του Πρωθυπουργού για ενημέρωση. 

Η παράταση και τα σενάρια 

Την ίδια στιγμή που η Κομισιόν μοιάζει να θεωρεί μονόδρομο την παράταση του ισχύοντος μνημονίου, ακόμη και διάστημα 6 μηνών, το Μαξίμου διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί ένα τέτοιο σενάριο. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού υπογράμμιζαν στο Newpost ότι το μόνο ενδεχόμενο είναι να υπάρξει ολιγοήμερη παράταση του μνημονίου, προκειμένου να οριστικοποιηθεί, εντός του Ιανουαρίου, η αξιολόγηση της τρόικας αλλά και το πλαίσιο στήριξης της Ελλάδας στην μετά το μνημόνιο περίοδο. Οι ίδιοι, προσέθεταν, ότι σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σαμαράς θα προσέλθει στην διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας έχοντας λύσει την εκκρεμότητα, επαναλάμβαναν δηλαδή αυτό που, προ ημερών, έχει πει και ο Ευ. Βενιζέλος ότι, δηλαδή, στην Προεδρική εκλογή οι πολίτες θα έχουν καθαρό το πλαίσιο της συμφωνίας και το διακύβευμα. 

Ωστόσο, για να υπάρξει αυτή η εξέλιξη προϋποτίθεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δηλαδή – με βάση τα όσα ισχύουν τώρα – η λήψη μέτρων τόσο σε επίπεδο προϋπολογισμού όσο και στους τομείς των εργασιακών και του ασφαλιστικού. Και εδώ ανακύπτει το ερώτημα: Ακόμη κι αν ο Αντώνης Σαμαράς έχει το απαιτούμενο πολιτικό κεφάλαιο για να προχωρήσει στην τελική ρύθμιση με την τρόικα, ακόμη και με δυσάρεστα μέτρα, ισχύει το ίδιο και για τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, το ΠΑΣΟΚ. Στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι λίγοι αυτοί που αντί μίας ολιγόμηνης, όπως θεωρούν, παράτασης του κυβερνητικού βίου, προκρίνουν μία... ηρωϊκή έξοδο που, τουλάχιστον, θα εξασφαλίσει στο ΠΑΣΟΚ ένα, μικρό, κομμάτι της εκλογικής πίτας. 

Υπάρχει, βέβαια, και ένα τελευταίο αλλά επίσης πιθανό σενάριο. Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος να συμφωνήσουν στην... παράταση της εκκρεμότητας και με αυτή να πάνε στη Βουλή για την εκλογή του διαδόχου του Καρόλου Παπούλια, προβάλλοντας τη δική τους εκδοχή για το μέλλον της χώρας αλλά και αναδεικνύοντας τους κινδύνους από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, και πάλι, ακόμη κι αν εξασφαλιστούν οι 180, αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με το ίδιο πρόβλημα, αν αντέχει να λάβει και ποιά μέτρα.