Για δύσκολες διαπραγματεύσεις έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στους δημοσιογράφους εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. 

Όπως πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος είναι ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της τελικής φάσης των διαπραγματεύσεων, ενώ σχετικά με την τεχνική παράταση εξήγησε πως αφορά μερικές ημέρες ή εβδομάδες.

«Λειτουργούμε με μόνο κριτήριο το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, καθώς βασικό ζήτημα να μην επιβαρυνθεί ο Έλληνας πολίτης. Θα παραμείνουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας για μισθούς και συντάξεις, ενώ θα πρέπει να αξιοποιηθούν ο ρυθμός ανάπτυξης και το πρωτογενές πλεόνασμα» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Όποιοι νομίζουν οτι είναι εύκολα τα πράγματα, κάνουν λάθος. Χρειάζεται ψυχραιμία, συσπείρωση ενότητα, όσοι παράγουν αβεβαιότητα και ανασφάλεια λειτουργούν αρνητικά σε σχέση με διαπραγματευτική ισχύ της χώρας. Και για να εχουμε διαπραγματευτική ισχύ πρεπει να εχουμε σταθερότητα» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Σχετικά με το δημοσιονομικό κενό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι «δεν υπάρχει, ενώ πρόσθεσε ότι είναι θεωρητική η συζήτηση επί της αποδοτικότητας των μέτρων του προυπολογισμού. Εχει αποδειχτεί οτι εκτελούνται οι προϋπολογισμοί. Υπάρχει πολυετής εμπειρία». 

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για την παράταση ανέφερε ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ειναι μέχρι τις 31/12 ενώ σκοπός της κυβέρνησης είναι η τελευταία εκταμίευση να γίνει έως τις 31/12/2014. Νέο πρόγραμμα σημαίνει νέο δάνειο. Ούτε θα υπάρξει, ούτε χρειάζεται» εξήγησε. 

Εξάλλου ο κ. Βενιζέλος είπε υπάρχει η πιστοληπτική γραμμή στήριξης η οποία είναι θώρακας προστασίας. Αν οι αγορές δίνουν αναγκαία κεφάλαια με συγκρίσιμο επιτόκιο παίρνεις απο έκει, είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την 8η Δεκεμβρίου ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι παραμένει στόχος αλλιώς θα υπάρξουν πιο απλές λύσεις όπως οι τηλεδιασκέψεις. Μάλιστα τόνισε ότι η τρόικα θα επανέλθει στην Αθήνα. 

Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΔΝΤ εχει προγράμμα το οποίο λήγει το 2016. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αν το έχουμε ανάγκη. Στόχος να επανέλθουμε στις αγορές, ανέφερε ενώ πρόσθεσε ότι το πολιτικό κλίμα είναι πίσω από όλα, καθώς όλοι μιλάνες για αυτό.

Τέλος, σε ότι αφορά την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας ανέφερε πως θα γίνει όπως προβλέπει το Σύνταγμα. 

Χαρδούβελης: Μπορεί να υπάρξει παράταση του μνημονίου

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης τόνισε ότι μπορεί να υπάρξει μια μικρή παράταση του μνημονίου για τεχνικούς λόγους.

Σε άλλες δηλώσεις, κυβερνητική πηγή τόνισε πως όποιος φέρνει την καταστροφή δεν θα επιβεβαιωθεί. Δεν υπάρχει ναυάγιο, δεν το έχει πει αυτό καμία πλευρά.