Γράφει ο Ιωάννης   Μαρτέλλος

 
Έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών σχετικά με την επόμενη μέρα και κυρίως για το εάν θα απαιτηθούν νέα μέτρα από την τρόικα.

Το ναυάγιο του Παρισιού και τα όσα ζητούν οι τροϊκανοί, δηλ. αύξηση φόρων και μείωση κύριων συντάξεων, δημιουργεί ένα βαρύ κλίμα και οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι ανάστατοι. «Ανησυχούμε… Δεν αντέχουμε άλλο. Το φορτίο που σηκώσαμε είναι πολύ βαρύ τα τελευταία χρόνια» λένε με μια φωνή βουλευτές και των δυο κομμάτων.

Το ρευστό σκηνικό φαίνεται ότι έχει αναδιατάξει τους συσχετισμούς στην κυβέρνηση και οι βουλευτές είναι σε κατάσταση νευρικής κρίσης.

Το αρνητικό ενδεχόμενο να παραταθεί το μνημόνιο για μερικούς μήνες, και όχι για ένα μήνα για τεχνικούς λόγους όπως λέει η κυβέρνηση, και παράλληλα να συνοδευτεί με νέα σκληρά μέτρα, τρομάζει τους βουλευτές.

Στις Κ.Ο. της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επικρατεί προβληματισμός για τα όρια αντοχής του κόσμου και δεν είναι λίγοι όσοι φοβούνται ότι θα ξεσπάσει η κοινωνική δυσαρέσκεια. «Η αβεβαιότητα που υπάρχει στην κοινωνία κατατρώει τα θεμέλια της κυβέρνησης» παρατηρεί υπουργός που συντάσσεται με όσους προτείνουν να επιμείνει η κυβέρνηση σε μια πιο σκληρή στάση έναντι του ενδεχόμενου χρονικής παράτασης ορισμένων επαχθών δεσμεύσεων του μνημονίου.

Πολλοί βουλευτές επισημαίνουν την ανάγκη να μη φορτωθούν υπέρμετρα οι πολίτες με πρόσθετα μέτρα και βίαιες ανατροπές στην οικονομική τους κατάσταση και σημειώνουν με ένταση ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο να δημιουργήσει ανήκεστο πολιτική βλάβη στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ.

Δεν είναι υπερβολή να επισημανθεί ότι οι Κ.Ο. της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μοιάζουν με πυριτιδαποθήκες. Οι κυβερνητικοί βουλευτές αισθάνονται απομονωμένοι από τις εξελίξεις, παραπονούνται ότι δεν έχουν ενημέρωση για τα όσα συμβαίνουν, ενώ την ίδια στιγμή η πίεση από τους ψηφοφόρους είναι μεγάλη.

«Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο… και δεν βλέπει φως, παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης» λένε πολλοί. Η συζήτηση είναι έντονη στις διάφορες συνάξεις των βουλευτών που θέτουν κρίσιμα ερωτήματα αναπτύσσοντας τους προβληματισμούς τους για την οικονομική κατάσταση της χώρας. 
 
«Πώς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις; Τι ζητεί η κυβέρνηση; Δεν μας έχει ενημερώσει κανένας. Τα κανάλια φαίνεται να ξέρουν όλο το σενάριο, ενώ εμείς όχι» επισημαίνουν πολλοί. Ουδείς γνωρίζει που θα… κάτσει η μπίλια και τι θα συμφωνηθεί. Το σίγουρο είναι όμως ότι με βάσει τα όσα συζητούνται στις δυο κοινοβουλευτικές ομάδες, καμία συμφωνία που θα περιέχει νέα δυσβάσταχτα μέτρα δεν μπορεί να περάσει από τη Βουλή. Και αυτό το ξέρουν τόσο ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος που βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.