current views are: 1

27 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση16:09

Χαρδούβελης: «Κάνουμε σκληρή διαπραγμάτευση και θα πετύχουμε»

Λακωνική ήταν η αναφορά του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στις διαπραγματεύσεις του Παρισιού με την τρόικα κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Δημοσίευση 16:09’
αρθρο-newpost

Λακωνική ήταν η αναφορά του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στις διαπραγματεύσεις του Παρισιού με την τρόικα κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Την εκτίμησή του ότι η χώρα δεν θα ξανακυλήσει στην αβεβαιότητα και ότι τελικά  θα βρεθεί η χρυσή τομή με τους δανειστές εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Μιλώντας στην επιτροπή που επεξεργάζεται τον προϋπολογισμό του 2015, ο κ. Χαρδούβελης έκανε αναφορά στις συζητήσεις με τους δανειστές, αναγνωρίζοντας ότι η χώρα οδεύει σε μια σκληρή διαπραγμάτευση, ενώ υποστήριξε ότι η ελληνική αποστολή πίεσε τους πιστωτές στο Παρίσι. Όπως είπε στις επαφές έχει σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένα ζητήματα αλλά απαιτείται και άλλη διαβούλευση σε άλλα. «Επιχειρούμε να λύσουμε τις εκκρεμότητες. Υποστηρίζουμε τις θέσεις μας με πλήρως τεκμηριωμένα επιχειρήματα. θα πετύχουμε πιστεύω  να κλείσει η διαπραγμάτευση με μικρότερα βάρη και περισσότερη προοπτική», είπε και σημείωσε ότι «αυτός είναι ο εθνικός μας στόχος».

Ο κ. Χαρδούβελης αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την πορεία των διαπραγματεύσεων, επικαλούμενος την κρισιμότητα της κατάστασης, ενώ ζήτησε πολιτική σταθερότητα και συνέχιση μεταρρυθμίσεων.

 Ωστόσο η άρνησή του να απαντήσει επί συγκεκριμένων θεμάτων που αφορούν την ουσία της αντιπαράθεσης με τους δανειστές, οδήγησε στην αντίδραση του κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη. «Δεν πρέπει να μιλήσετε συγκεκριμένα επί των θεμάτων αυτών για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός;», αναρωτήθηκε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε: 

«Περιφρονείτε τον ελληνικό λαό και τον προκαλείτε!».

Απαντώντας ο κ. Χαρδούβελης εξήγησε ότι δεν είναι ζήτημα περιφρόνησης αλλά διαπραγμάτευσης. «Δεν μπορείς να φανερώσεις την στρατηγική σου. Δεν μπορώ να πω τι νομίζω, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι κάνουμε σκληρή διαπραγμάτευση, κάτσαμε μέχρι τις τεσσερισήμισι το πρωί στο Παρίσι και πιέσαμε. Αυτό είναι ενδεικτικό», δήλωσε χαρακτηριστικά.  

Πάντως η ομιλία του υπουργού Οικονομικών είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τα όσα είχε νωρίτερα σε πηγαδάκι με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Χαρδούβελης είχε περιγράψει σε δραματικό ύφος τις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στο Παρίσι, λέγοντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κράτησε την πιο σκληρή και αδιάλλακτη στάση στις διαπραγματεύσεις.

«Δεν κάνουν βήμα πίσω και δεν τους ενδιαφέρει ποιος είναι στην εξουσία και αν θα έχουμε εκλογές τον Μάρτιο» δήλωσε χαρακτηριστικά είχε πει και προσέθεσε πως «μπορεί να έχουμε ολοκληρώσει το 99% των δεσμεύσεων όμως αυτοί θέλουν και το υπόλοιπο 1%».

«Η οικονομία αλλάζει σελίδα»

Κατά τα άλλα, ο κ. Χαρδούβελης, κατά την ομιλία του επεσήμανε πως ο προϋπολογισμός σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας μεγάλης προσπάθειας που κατέβαλλαν οι Έλληνες πολίτες, τα αποτελέσματα της οποίας «επιβεβαιώνουν πως υπάρχει στη χώρα προσήλωση στη σωστή δημοσιονομική πολιτική».

Όπως σημείωσε, το ζητούμενο από δω και πέρα είναι η δημιουργία των συνθηκών για να επέλθει βιώσιμη ανάπτυξη. Κρίσιμοι παράγοντες για αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών είναι η πολιτική σταθερότητα και οι μεταρρυθμίσεις.

«Τα πολύ δύσκολα, η κακή κατάσταση, νομίζω πως έχουν τελειώσει», είπε ο κ. Χαρδούβελης και προσέθεσε: 

«Το 2015 θα μπορέσουμε να καλύψουμε όλες τις δαπάνες του κράτους – και των τόκων – χωρίς την ανάγκη νέου δανεισμού, κάτι που σηματοδοτεί πως η χώρα πλησιάζει στη δημοσιονομική της αυτάρκεια και ότι θα συνεχιστεί η αποκατάσταση των αδικιών και η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων της οικονομίας».

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για τη μείωση των δαπανών για κοινωνικές παροχές, ο κ. Χαρδούβελης διαβεβαίωσε πως «αυτό κάποτε θα αλλάξει, αλλά θα πρέπει πρώτα η χώρα να σταθεί στα πόδια της».

Στο ερώτημα πώς θα προκύψει η προβλεπόμενη ανάπτυξη ύψους 2,9%, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως το κλειδί είναι οι προβλεπόμενες αυξήσεις των επενδύσεων κατά 11,7%, των εξαγωγών κατά 5,2% και της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 6%. Η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, «δεν προβλέπεται να προέλθει από αύξηση της φορολογίας, αλλά προφανώς από την μεγέθυνση της οικονομίας: Μεγαλώνει η πίτα, και ως εκ τούτου και τα έσοδα».

Σημειώνεται πως ο προϋπολογισμός του 2015, υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίστηκε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Π.Τ.


σχετικα αρθρα