Αποστομωτική απάντηση στον αντιπρόεδρο της Βουλής της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλοσόσκι έδωσε η Ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη,  όταν την κάλεσε να ανέβουν μαζί στον Όλυμπο κρατώντας τις σημαίες  των χωρών τους. 

Η κ. Σπυράκη υπενθύμισε στον κ. Μιλοσόσκι  ότι η σημαία της χώρας του είναι αυτή που υποχρεώθηκε να χρησιμοποιεί μετά την  ενδιάμεση συμφωνία και τον κάλεσε για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες να μην επαναλάβει προκλητικές ενέργειες όπως αυτή που έκανε  τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν ανέβηκε στο Μύτικα και ξεδίπλωσε τη σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας.

Μιλώντας στη  συνεδρίαση της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης –ΠΓΔΜ, ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η κ. Σπυράκη, τόνισε ότι η ελληνική πλευρά έχει επανειλημμένα δείξει καλή θέληση ώστε να υπάρξει μια αμοιβαία αποδεκτή ονομασία η οποία θα χρησιμοποιείται έναντι όλων (erga omnes). Ωστόσο η πλευρά της ΠΓΔΜ δεν καταβάλλει καμία προσπάθεια ενώ αντίθετα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας όπως ο αντιπρόεδρος του Σκοπιανού Κοινοβουλίου προκαλούν και επιβαρύνουν τις διμερείς σχέσεις με ενέργειες όπως αυτή που έκανε τον Σεπτέμβριο όταν ανέβηκε στον Όλυμπο και ξεδίπλωσε σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας.

Απευθυνόμενη τον κ. Μιλοσόσκι ο όποιος ήταν παρών στη συνεδρίαση ως μέλος της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της ΠΓΔΜ,  η κ. Σπυράκη του επεσήμανε ότι σημαία της χώρας του είναι αυτή που προέκυψε  μετά την αλλαγή των συμβόλων λόγω της ενδιάμεσης συμφωνίας.

Όλο το κείμενο από την παρέμβαση της ευρωβουλευτού:

«Άκουσα τον κ. Μιλοσόσκι να προτείνει προσέγγιση σε θέματα χαμηλής πολιτικής . Τα άκουσα με ενδιαφέρον και σημείωσα όλες του τις προτάσεις . Ειδικά για το ζήτημα της γλώσσας θα παρακαλούσα, ίσως πρώτα, να απευθυνθείτε στον Βούλγαρο συνάδελφο πριν το επαναφέρετε. Νομίζω καταλαβαίνετε ότι σε αυτό ζήτημα θα πρέπει μάλλον να αρχίσετε από τους γείτονες σας που  έχουν τις πολύ σοβαρές αντιρρήσεις. Από εκεί και πέρα όμως, καταλαβαίνω ότι σαφώς παραδέχεστε ότι η προηγούμενη συμπεριφορά σας με τη σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας στον Όλυμπο ήταν απορριπτέα.

Και προφανώς δεν συνάδει με τη θέση σας. Και θεωρώ πως αυτό είναι μία πάρα πολύ μεγάλη πρόοδος εδώ που είμαστε. Και προφανώς προτείνεται να ανέβουμε στον Όλυμπο με την ελληνική σημαία και με τη σημαία της ΠΓΔΜ , το σύμβολο που υιοθετήσατε μετά την ενδιάμεση συμφωνία. Θα ήθελα πραγματικά να ελπίζω ότι η προτίμησή σας στον Όλυμπο δεν έχει να κάνει με τις διαρκείς αναφορές που κάνουν τα Μέσα σας  Μαζικής Ενημέρωσης στο ελληνικό βουνό ως φυσικό όριο της «μεγάλης Μακεδονίας» που ορισμένοι στη χώρα σας ονειρεύονται. Και δεν άκουσα εδώ και μου κάνει ιδιαίτερη  εντύπωση κανενός είδους καταδίκη όλων αυτών των εμμονών , γιατί επιτρέψατε μου μόνο ως εμμονές μπορούν να χαρακτηριστούν.

Νομίζω πως η ελληνική πλευρά έχει επανειλημμένα αποτυπώσει την καλή της θέληση. Νομίζω ότι παρουσία των Ελλήνων επιχειρηματιών στο έδαφος της ΠΓΔΜ πιστοποιεί την καλή θέληση με οικονομικούς όρους. Χρειάζεται όμως απαραίτητα να υπάρξει από την δική σας πλευρά κίνηση καλής θέλησης στην διαπραγμάτευση που γίνεται υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την εύρεση μιας κοινά αποδεκτής ονομασίας, μιας ονομασίας την οποία θα χρησιμοποιείτε έναντι όλων. Οποιεσδήποτε άλλες κινήσεις που επιβαρύνουν το κλίμα μόνο θετικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν σε αυτή την κατεύθυνση. Και βρίσκω στοιχείο προόδου ότι ο κ. Μιλοσόσκι σήμερα εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε ότι αυτό που έγινε τον Σεπτέμβριο ήταν κάτι το οποίο δεν θα επαναληφθεί ενδεχομένως».

Δείτε το βίντεο: