Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης συνεδρίαση του Euroworking Group, του οργάνου δηλαδή που προετοιμάζει τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, και επί τάπητος  τέθηκαν οι συζητήσεις που είχε η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα στο Παρίσι.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι τα μέλη του EWG ζήτησαν από την τρόικα την ελληνική κυβέρνηση να εργαστούν εντατικά έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στον Δεκέμβριο.

Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκε αναλυτικά η πορεία της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών, και η πορεία του ελληνικού προγράμματος γενικότερα. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για «αισθητή πρόοδο» σε μία σειρά από ζητήματα, αλλά και την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση σε κάποια άλλα.

Την χώρα μας εκπροσώπησαν ο στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών κ. Αν. Αναστασάτος και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κύριος Σταύρος Παπασταύρου.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο Γκίκας Χαρδούβελης είχε κάνει λόγο σκληρή διαπραγμάτευση, ενώ υποστήριξε ότι η ελληνική αποστολή πίεσε τους πιστωτές στο Παρίσι. Όπως είπε στις επαφές έχει σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένα ζητήματα αλλά απαιτείται και άλλη διαβούλευση σε άλλα. «Επιχειρούμε να λύσουμε τις εκκρεμότητες. Υποστηρίζουμε τις θέσεις μας με πλήρως τεκμηριωμένα επιχειρήματα. θα πετύχουμε πιστεύω  να κλείσει η διαπραγμάτευση με μικρότερα βάρη και περισσότερη προοπτική», είπε και σημείωσε ότι «αυτός είναι ο εθνικός μας στόχος».

Ο κ. Χαρδούβελης αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την πορεία των διαπραγματεύσεων, επικαλούμενος την κρισιμότητα της κατάστασης, ενώ ζήτησε πολιτική σταθερότητα και συνέχιση μεταρρυθμίσεων.