current views are: 1

28 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση05:08

Με την τρόικα πάμε στην παράταση και ο Πρόεδρος στα… πέναλτι

Στην κόψη του ξυραφιού κινούνται οι σχέσεις της Κυβέρνησης με την τρόικα, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά, παρά τις παράλογες και εν πολλοίς ακατανόητες απαιτήσεις των δανειστών. 

Δημοσίευση 05:08’
αρθρο-newpost

Στην κόψη του ξυραφιού κινούνται οι σχέσεις της Κυβέρνησης με την τρόικα, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά, παρά τις παράλογες και εν πολλοίς ακατανόητες απαιτήσεις των δανειστών. 

Γράφει ο Τάκης Χατζής  

Στην κόψη του ξυραφιού κινούνται οι σχέσεις της Κυβέρνησης με την τρόικα, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά, παρά τις παράλογες και εν πολλοίς ακατανόητες απαιτήσεις των δανειστών. Στο Μαξίμου υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία. Κάποιοι μιλάνε και για μια ακτίνα φωτός, αλλά ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει αδιέξοδο και τελικώς να τα σπάσουμε με απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις.  

Εκείνο που προβληματίζει ιδιαιτέρως- το είπε και ο Γκίκας Χαρδούβελης στη Βουλή, είναι το γεγονός ότι οι δανειστές δεν υποχωρούν και εμφανίζονται να μην τους ενδιαφέρει ποιος κυβερνά. Ανάλογη στάση λέγεται ότι τηρεί και ο Σόιμπλε, ενώ σημαιοφόρος αυτής της πολιτικής είναι το ΔΝΤ που δείχνει ότι από τη στιγμή που έβαλε πόδι στην Ευρώπη, αρνείται πεισματικά να χάσει τα «κεκτημένα». Ταυτοχρόνως διαμηνύει ότι (το ΔΝΤ) βλέπει την Ελλάδα και δεν ενδιαφέρεται για το ποιος την κυβερνάει, καθώς οι απαιτήσεις δεν πρόκειται να αλλάξουν, ακόμα και αν αλλάξει η κυβέρνηση.  

Από χθες, βρίσκονται σε εξέλιξη συνεχείς παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε υψηλό πολιτικό επίπεδο και αν αποδώσουν (όταν αποδώσουν) δεν αποκλείεται να δούμε την τρόικα να σπεύδει στην Αθήνα για την τελική συμφωνία. Ας μην διαφεύγει της προσοχής μας ότι σε αυτή την κρίσιμη περίοδο η Άνγκελα Μέρκελ είναι εξαφανισμένη από το κάδρο, ενώ ο Γιούνκερ έμοιαζε να ασχολείται αποκλειστικά με τα προσωπικά του προβλήματα και την πρόταση μομφής. Όσο για τους Γαλλο-ιταλούς που ορισμένοι τους θεωρούν συμμάχους, ούτε που τους είδατε, ούτε που τους απαντήσατε.  

Αναγκαστικά λοιπόν, όλα δείχνουν ότι θα οδηγηθούμε στην παράταση της δανειακής σύμβασης. Οι δανειστές μιλάνε για δύο ή για έξι μήνες, κάτι που ούτε θέλει να το ακούει η Ελληνική Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός. Όπως σας ενημερώσαμε από χθες, η Ελληνική πλευρά μιλάει μόνο για μικρή παράταση- άντε για ένα μήνα- και αυτό για τεχνικούς λόγους.  

Και όπως στο ποδόσφαιρο, μετά την παράταση έρχονται τα… πέναλτι. Η κυβέρνηση επιθυμεί η συμφωνία εξόδου από το Μνημόνιο να ολοκληρωθεί πριν αρχίσει η συζήτηση για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, ώστε να βρεθεί με την ψυχολογία ανεβασμένη στη διαδικασία των… πέναλτι. Έχοντας δηλαδή εξασφαλίσει το πλεονέκτημα που θα δώσει το τέλος του Μνημονίου, ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, καθώς- λογικά, θα έχει ανοίξει και η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Κάτι που οι δανειστές είχαν δεσμευθεί ότι θα γίνει, αλλά στον δρόμο το… ξέχασαν.  


σχετικα αρθρα