current views are: 1

28 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση12:14

Οι Τούρκοι κάλεσαν τον έλληνα υπουργό Άμυνας να αποχωρήσει από τη… Ρω

Απίστευτο θράσος επέδειξαν οι Τούρκοι χτες, καθώς κάλεσαν τους πιλότους του ελικοπτέρου Σινούκ στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να αποχωρήσουν από τον εναέριο χώρο του Καστελόριζου και να μην κατευθυνθούν στη νήσο Ρω(!).

Δημοσίευση 12:14’
αρθρο-newpost

Απίστευτο θράσος επέδειξαν οι Τούρκοι χτες, καθώς κάλεσαν τους πιλότους του ελικοπτέρου Σινούκ στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να αποχωρήσουν από τον εναέριο χώρο του Καστελόριζου και να μην κατευθυνθούν στη νήσο Ρω(!).

Απίστευτο θράσος επέδειξαν οι Τούρκοι χτες, καθώς κάλεσαν τους πιλότους του ελικοπτέρου Σινούκ στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να αποχωρήσουν από τον εναέριο χώρο του Καστελόριζου που είναι …τουρκικός  και να μην κατευθυνθούν στη νήσο Ρω(!).

Να σημειώσουμε ότι χτες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ,ο υφυπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος ,ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος,ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς , ο διοικητής της Ανώτατης Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων αντιστράτηγος Γιάννης Ηλιόπουλος βρέθηκαν στη Ρόδο για να παρακολουθήσουν διακλαδική άσκηση και στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Καστελόριζο και τα φυλάκια στη Στρογγύλη και στη Ρω.

Συγκεκριμένα στις 4.05 χτες οι Τούρκοι αξιωματικοί από ραντάρ  κάλεσαν στον ασύρματο τους έλληνες πιλότους του ελικοπτέρου Σινούκ ενώ έφευγε από τη Στρογγύλη για να πάει στη Ρω να απομακρυνθεί καθώς υποστήριξαν ότι πετούσε στο τουρκικό εναέριο χώρο. Μάλιστα οι Τούρκοι στρατηγοί σήκωσαν και δύο μαχητικά τους F-16. Ευτυχώς τα  αεροσκάφη τους δεν πλησίασαν το ελικόπτερο του έλληνα υπουργού γιατί τα πράγματα τότε θα έπαιρναν άλλη διάσταση και τροπή.  

Οι έλληνες πιλότοι του Σινούκ  βέβαια αδιαφόρησαν και συνέχισαν κανονικά την πτήση τους προς τη νήσο Ρω. Λίγη ώρα νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας από το Καστελόριζο όπου βρέθηκε είχε απευθυνθεί αποχετευμένα και προβεί σε αυστηρή σύσταση προς την Τουρκία λέγοντας «γνωρίζετε όλοι το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του Καστελόριζου για την πατρίδα μας και άρα πόσο σημαντικός είναι ο δικός σας ρόλος, των φυλάκων αυτής της περιοχής για την Ελλάδα.

Θα ήθελα να πω και κάτι για τους γείτονές μας: Η Ελλάδα έχει την τιμή να έχει σχέση ειρήνης και φιλίας με όλους τους λαούς. Επίσης όμως είναι απολύτως αποφασισμένη να προασπίσει τόσο την εθνική της κυριαρχία όσο και την εθνική της αξιοπρέπεια. Κι εσείς, εδώ στο Καστελόριζο, είστε η ζώσα απόδειξη αυτής της απόφασης της Πατρίδας». 

Δύο ώρες μετά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατέθετε στεφάνι στο μνήμα της «Κυρα της Ρω» και τηρούνταν ενός λεπτού σιγή. Μάλιστα εκπροσωπώντας την πολιτεία είπε «ευχαριστώ» σε όλους τους φαντάρους που βρίσκονταν εκεί για να φυλούν το νοτιοανατολικότερο σύνορο της Ελλάδος.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο υπουργός Νίκος Δένδιας ενημερώθηκε αμέσως από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο για την απαίτηση των Τούρκων που ήθελαν να απομακρυνθεί το ελικόπτερό τους από το F.I.R της …Άγκυρας(!). Ο κ. Δένδιας είπε στον  στρατηγό να απαντήσουν αμέσως οι πιλότοι ότι «πετούν εντός του ελληνικού F.I.R. Αθηνών» και να συνεχίσουν κανονικά την πτήση τους. 

Το newpost σε χτεσινή του ανάρτηση πριν συμβεί αυτή η προφορική πρόκληση από την πλευρά των Τούρκων, είχε προβλέψει σε σχετικό δημοσίευμα ότι αναμένονταν να υπάρξει και πως το Ελληνικό Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας θα ήταν σε επιφυλακή με ότι συνεπάγονταν αυτό. Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Πενταγώνου η χώρα μας παραμένει σταθερή και οι προκλήσεις αυτές των Τούρκων, πρακτικά δεν σημαίνουν τίποτα και ούτε επιτυγχάνονται οι όποιες παράλογες και ανεδαφικές αξιώσεις έχουν.

Γ. Κοκ.  


σχετικα αρθρα