Για ενωτικές συναντήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου και πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου που είναι... εκτός καταστατικού πλαισίου κάνουν λόγο πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, ενώ διευκρινίσεις δίνονται σχετικά με τις εξελίξεις στα ενδότερα του κόμματος μέχρι το Προγραμματικό Συνέδριο.

 Το ΠΑΣΟΚ ανοίγοντας το κεφάλαιο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης υπηρετεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και την αποστολή του Κινήματος και τις ανάγκες της χώρας», αναφέρεται σε άτυπη ενημέρωση της Χαριλάου Τρικούπη για την πορεία προς το Πολιτικό- Προγραμματικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ- Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη.

Επιπλέον, υποστηρίζεται ότι η πρόταση που διατυπώθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου «κινείται εκτός του καταστατικού πλαισίου και θέτει τα πάντα υπό συζήτηση χωρίς κανένα φραγμό: ούτε το όνομα, ούτε το έμβλημα, ούτε την πολιτικο-αξιακή ταυτότητα».

Παράλληλα, οι πηγές της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι θα αναλαμβάνονται διαρκώς όλες οι πρωτοβουλίες ενότητας του χώρου, σε όλα τα επίπεδα, χωρίς να υπονομεύεται η υπόσταση, η αξιοπιστία και ο μάχιμος κοινοβουλευτικά και πολιτικά χαρακτήρας του Κινήματος, χωρίς να υπονομεύεται το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η χώρα και η παράταξη. Από το ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι οι συναντήσεις του κ. Βενιζέλου με τον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου ήταν μια ενωτική κίνηση και σημειώνουν ότι «οι ενωτικές πρωτοβουλίες χρειάζονται βέβαια και ειλικρινή ανταπόκριση για να αποδώσουν, ωστόσο «όλα και όλοι κρίνονται».

Κύκλοι του Κινήματος επισημαίνουν ότι «το ΠΑΣΟΚ κινείται συντεταγμένα, ήρεμα και αποφασιστικά στη γραμμή που έχει χαραχθεί από τα συλλογικά του όργανα και έχει στραμμένη την προσοχή στην ουσία των θεμάτων που απασχολούν τη χώρα, γιατί αυτή είναι η εθνική και παραταξιακή του υποχρέωση».

Η μεγάλη πλειοψηφία των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα υποστηρίζουν τις αποφάσεις των κεντρικών οργάνων του κινήματος για τη διενέργεια του Πολιτικού-Προγραμματικού Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ- Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και εντάσσονται ενεργά στις προσυνεδριακές διαδικασίες, τονίζεται.

Τα στάδια μέχρι το Συνέδριο

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη διευκρίνιζαν ότι από τις εννιά Νομαρχιακές Επιτροπές που δεν έχουν υποστηρίξει τις αποφάσεις, οι επτά έχουν συνεδριάσει και έχουν ζητήσει να γίνει πρώτα συνέδριο ΠΑΣΟΚ, η Β3 Αθήνας δεν έχει συνεδριάσει, αλλά πρόκειται για απόφαση του γραμματέα της, κάτι που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχει προκαλέσει αντιδράσεις στα μέλη, και επίσης δεν έχει συνεδριάσει ακόμα η Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συγκρότησης των Νομαρχιακών Οργανωτικών Επιτροπών Συνεδρίου, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου και στις οποίες συμμετέχουν νυν και πρώην βουλευτές, στελέχη από τη Νεολαία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς.

Στην αμέσως επόμενη φάση θα εξελιχθεί ο οργανωμένος ανοικτός δημοκρατικός διάλογος, ενώ θα οργανωθούν θεματικές εκδηλώσεις προκειμένου να διαμορφωθούν οι προγραμματικές θέσεις δηλαδή το λεγόμενο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και οι πολιτικές θέσεις για την ανασυγκρότηση και αναγέννηση του ευρύτερου χώρου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης εν όψει του Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου του 2015.

 Υπογραμμίζεται δε ότι «το ΠΑΣΟΚ στην πιο κρίσιμη στιγμή των τελευταίων ετών για την πορεία και το μέλλον της χώρας -λίγο πριν την αλλαγή σελίδας- δεν θα επιτρέψει σε κανένα και σε καμία σκοπιμότητα να το μετατρέψει από εγγυητή της σταθερότητας σε παράγοντα αστάθειας είτε πριν είτε μετά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας».

Στη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι «τα πλαστά και ανιστόρητα διλήμματα που προβάλλονται μεταξύ δήθεν καθαρού κομματικού ΠΑΣΟΚ ή της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης έχουν απαντηθεί κατ´ επανάληψη στην ιστορική διαδρομή του Κινήματος», επισημαίνοντας ως προς αυτό ότι «το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που συγκρότησε το 1992 τη δημοκρατική συμπαράταξη (ανοίγοντας το εύρος της από τον Α. Μπριλάκη μέχρι τον Ι. Μπούτο), και αυτό που στο όνομα μιας άκρως ευρείας αντίληψης περί Δημοκρατικής Παράταξης περιέλαβε το 2004 στο ψηφοδέλτιο επικρατείας τους Α. Ανδριανοπουλο, Μ. Ανδρουλάκη, Μ. Δαμανάκη και Σ. Μάνο».

Οι αιχμές για την πρόταση Παπανδρέου

Σχολιάζοντας την πρόταση του κ. Παπανδρέου, αναφέρεται ότι «έχει δημιουργηθεί σε ορισμένους η εσφαλμένη εντύπωση ότι η πρόταση που κατατέθηκε πριν λίγες ημέρες αφορά στη διεξαγωγή συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με το καταστατικό και με σεβασμό στον τίτλο, το έμβλημα και γενικότερα την ταυτότητα του Κινήματος. Η πρόταση που διατυπώθηκε κινείται εκτός του καταστατικού πλαισίου και θέτει τα πάντα υπό συζήτηση, χωρίς κανένα φραγμό: ούτε το όνομα, ούτε το έμβλημα, ούτε την πολιτικό-αξιακή ταυτότητα και το ΠΑΣΟΚ κηρύσσεται σε κατάσταση υπαρξιακής κρίσης, που μηδενίζει την εισφορά και τον ρόλο του στη σταθεροποίηση της χώρας και την ασφαλή έξοδο από την κρίση».

Επίσης, συμπληρώνουν ότι η πρόταση απευθύνεται σε όσους κινούνται στον ευρύτερο χώρο, άρα στον χώρο της δημοκρατικής παράταξης και όχι στα μέλη και τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ και ότι συνεπώς η πρόταση αυτή, «ενώ εκλαμβάνεται από κάποιους ως πρόταση σεβασμού των κομματικών δομών και διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ, συνίσταται στην αμφισβήτηση τους στο όνομα μιας άλλης κατάστασης που πρέπει -υποτίθεται- να δημιουργηθεί εκ του μηδενός με ασαφή και απροσδιόριστα τα πάντα. Χωρίς καμία αναφορά επί της ουσίας για τα μεγάλα ανοικτά θέματα της χώρας που απασχολούν τους πολίτες. Αυτή είναι μια πολιτική προσέγγιση σεβαστή στη διαφορετικότητά της. Δεν είναι όμως η απόφαση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ», σημειώνουν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ.

Όπως προστίθεται: «αν κάποιος νομίζει ότι η συνάντηση με νέες δυνάμεις και πολλούς πολίτες χωρίς κομματική ένταξη που πιστεύουν στη Δημοκρατική Παράταξη θα επιτευχθεί μέσα από μια πρόσκληση συμμετοχής στο ΠΑΣΟΚ και το δικό του κομματικό συνέδριο, είτε αγνοούν τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μέσα στη κοινωνία, είτε επιδιώκουν μια εσωστρεφή διαδικασία που αδιαφορεί για τη κοινωνία, ενώ ο κίνδυνος είναι η κοινωνία να αδιαφορήσει για τις εσωστρεφείς κομματικές διαδικασίες».

Το παράδειγμα της Ελιάς

Η Χαριλάου Τρικούπη εκτιμά ότι η εμπειρία των ευρωεκλογών «με το δυναμικό και αξιόπιστο ψηφοδέλτιο της Ελιάς έδειξε ότι η κοινωνία είναι έτοιμη να υποδεχθεί τέτοιες ενωτικές πρωτοβουλίες, παρά το γεγονός ότι κάποιοι κύκλοι υπονόμευσαν την προσπάθεια, στηρίζοντας άμεσα ή έμμεσα ψηφοδέλτια που καταποντίστηκαν».

Επιπλέον υποστηρίζουν ότι στις σημερινές συνθήκες «οποιαδήποτε πρόταση περιορίζει το ΠΑΣΟΚ στα κομματικά οργανωτικά τείχη, το αφήνει στο περιθώριο όλων των διεργασιών που κινούνται με κοινό παρονομαστή την αναφορά στο χώρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των οποίων έσπευσε να ενταχθεί το Ποτάμι, και οι οποίοι εκφράζουν πολιτικά τις δυνάμεις που στεγαζόντουσαν μέχρι πρόσφατα στη ΔΗΜΑΡ.