«Ακύρωση της λιτότητας ή των μνημονίων» είναι η βασική αρχή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τον Δημήτρη Βίτσα.

Ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής της Κουμουνδούρου σημείωσε ότι η προγραμματική επεξεργασία και εμβάθυνση είναι μια συνεχής διαδικασία , στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για περιφερειακές συσκέψεις που ξεκινά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλη την Ελλάδα με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα.  

«Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα γίνει “βρέξει – χιονίσει”. Οι νόμοι, τους οποίους καταθέτουμε αυτή τη στιγμή στη Βουλή, είναι δεσμευτικοί νόμοι για να τους επανακαταθέσουμε ως κυβέρνηση της Αριστεράς και να τους βάλουμε και σε εφαρμογή» είπε ο κ.Βίτσας σε ερώτηση για το εάν θα προλάβουν να οριστικοποιήσουν το πρόγραμμά τους σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Δημήτρη Βίτσα:

«Στο μυαλό μας είναι ότι, η προγραμματική επεξεργασία και εμβάθυνση είναι μια συνεχής διαδικασία. Η μόνιμη Επιτροπή Προγράμματος που μας αφορά αυτή τη στιγμή δεν παραδίδει ένα έργο, που ουσιαστικά αφού το παραδώσει μετά τελείωσε. Πρέπει να παρακολουθεί όλη τη δυναμική στην οποία εξελίσσεται. Βέβαια, πάντοτε σε συγκεκριμένες αρχές και συγκεκριμένους άξονες.

Να τους επαναλάβω. Για εμάς εκ των ων ουκ άνευ είναι η ακύρωση της πολιτικής λιτότητας ή ακύρωση των μνημονίων. Το θέμα που εμείς έχουμε να διαπραγματευτούμε και για το οποίο πηγαίνουμε με θέση, είναι το θέμα του δημόσιου χρέους. Το ζήτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και του οικολογικού μετασχηματισμού της οικονομίας για εμάς είναι βάση αυτού του κράτους. Το ισχυρό κοινωνικό κράτος είναι αυτό που ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν ολοκληρώνεται στη Θεσσαλονίκη.

Μιλάμε για μια τετραετία και η βασική μας φιλοσοφία δεν είναι να ξεκινάς διαλύοντας την παραγωγική βάση της χώρας, που είναι το μεγαλύτερο έγκλημα που έχει γίνει αυτή τη στιγμή και που κάθε φορά ανακυκλώνεται η κατάσταση και φτάνουμε στο ίδιο σημείο και έτσι μπορούμε με ευκολία να διαπιστώσουμε ότι έχουμε μια κυβέρνηση που παράγει πολιτική και κοινωνική αστάθεια, αλλά από την άλλη πλευρά με τις εμμονές της γίνεται και επικίνδυνη, αλλά πρέπει να απαντήσουμε – και αυτό θα κάνουμε – στο τι θα κάνουμε εμείς.

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι πρόγραμμα βάσης που θα γίνει, ας το πω έτσι, «βρέξει – χιονίσει». Τα περισσότερα μέτρα του θα παρθούν άμεσα. Οι νόμοι, τους οποίους καταθέτουμε αυτή τη στιγμή στη Βουλή, είναι δεσμευτικοί νόμοι για να τους επανακαταθέσουμε ως κυβέρνηση της Αριστεράς. Και όχι απλώς να τους επανακαταθέσουμε, αλλά να τους βάλουμε και σε εφαρμογή.

Το σημαντικότερο είναι ότι, ο τρόπος που εμείς βλέπουμε το δυναμικό χαρακτήρα του προγράμματος σε μόνιμη διαβούλευση με την κοινωνία, θεσμούς – κινήματα – φορείς, που δεν χρειάζεται ο άλλος να συμφωνεί μαζί μας, αλλά να παρέχει γνώση και σε αυτή τη λογική εμείς θα πηγαίνουμε και ως κυβέρνηση».