current views are: 6

29 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση07:00

Η κυβέρνηση κάνει τις τελευταίες υποχωρήσεις για να τελειώσει με το Μνημόνιο

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όσες φορές εξέρχεται του Μεγάρου Μαξίμου είναι λαλίστατος.

Δημοσίευση 07:00’
αρθρο-newpost

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όσες φορές εξέρχεται του Μεγάρου Μαξίμου είναι λαλίστατος.

Γράφει ο Τάκης Χατζής

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όσες φορές εξέρχεται του Μεγάρου Μαξίμου είναι λαλίστατος. Λες και τον εμπνέουν οι… νεραντζιές. Ωστόσο χθες, μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά, απέφυγε να μιλήσει στους δημοσιογράφους. Αυτό από μόνο του αποτελεί είδηση. Και όσο προστίθενται πληροφορίες, η είδηση γίνεται πιο μεγάλη και σημαντική.

Η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα, να εισπράξει την τελευταία δόση και να αποχαιρετίσει τα Μνημόνια, ώστε να αρχίσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Αν κερδίσει την έξοδο από το Μνημόνιο, το ζήτημα μπορεί να το διαχειριστεί επικοινωνιακά προς όφελός της. Η παράταση- έστω και αυτή των λίγων ημερών, δεν διευκολύνει τα πράγματα. Αντιθέτως τα περιπλέκει. Η παράταση των 6 μηνών, είναι καταστροφή και ίσως επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις.

Όλα αυτά όμως, με όσα δώσαμε (ή δεν δώσαμε) στο Παρίσι, όπως κατέστη σαφές, είναι ανέφικτο να επιτευχθούν. Η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και οι δανειστές συμπεριφέρονται με τρόπους που θυμίζουν στυγνούς τοκογλύφους. Χρησιμοποιούν και την ίδια μέθοδο με τους τοκογλύφους: τον εκβιασμό.

Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι ο Α. Σαμαράς έκανε αυτό που όφειλε. Επικοινώνησε με όσους και όσες έπρεπε να επικοινωνήσει. Με τη Μέρκελ, τον Γιούνκερ, τον Ντράγκι, τη Λαγκάρντ. Οι τροϊκανοί όμως παρέμειναν αμετάπειστοι.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι αποφάσισε να δώσει κάτι παραπάνω από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 15 στα 20- 21 χρόνια ασφάλισης που έχουν συμφωνηθεί από το Παρίσι. Το να μειωθούν οι συντάξεις δεν συζητείται, αλλά ενδέχεται να παγώσουν για δύο χρόνια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να αυξηθεί ο υπερ-μειωμένος συντελεστή ΦΠΑ από το 6,5% στο 8% στα ξενοδοχεία, στα βιβλία, στις εφημερίδες, με εξαίρεση τα φάρμακα, ενώ συζητείται και η αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα. Και η έκπληξη είναι ότι μπορεί να υπάρξουν (πάλι) μικροαλλαγές και στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις!

Σαμαράς και Βενιζέλος εκτιμούν ότι αυτού του είδους οι παραχωρήσεις, μπορεί να αντισταθμιστούν (και να ψηφιστούν) με την έξοδο από το Μνημόνιο, στη λογική «ψηφίστε για να τελειώσουμε».

Σε λίγες μέρες θα γνωρίζουμε αν αυτά που θα διαμηνύσουμε (ή διαμηνύσαμε) στην τρόικα θα θεωρηθούν ικανοποιητικά ή αν θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το… γαία πυρί μειχθήτω … 


σχετικα αρθρα