Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Ίσως στο πιο κρίσιμο 24ωρο βρίσκεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα, καθώς οι δανειστές έχουν στείλει το μήνυμα ότι τελικές προτάσεις θα πρέπει να τους έχουν αποσταλεί από την ελληνική πλευρά μέχρι σήμερα το μεσημέρι.

Έπειτα από το αδιέξοδο του Παρισιού, το παιχνίδι πήρε πάνω του ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος από το απόγευμα της Πέμπτης ξεκίνησε ένα νέο κύκλο τηλεφωνημάτων προς ξένους ηγέτες και αξιωματούχους, για να ξεμπλοκάρουν οι συζητήσεις και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από τους δανειστές.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου, είναι να υπάρξει μια «έντιμη» συμφωνία, χωρίς νέα μέτρα φτωχοποίησης του ελληνικού λαού, θέση που εκφράζει ανοικτά ο πρωθυπουργός προς τους συνομιλητές του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, ο κ. Σαμαράς εκτός από την επικοινωνία που είχε με τον Πιερ Μοσκοβισί, όπως αποκάλυψε στη ΝΕΡΙΤ, ο ίδιος ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, είχε επίσης επαφές με την Άγκελα Μέρκελ, τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, τον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, ενώ θα επιδιώξει να επικοινωνήσει και με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Με τις επαφές αυτές ο πρωθυπουργός επιδιώκει να αντιστραφεί το κλίμα υπέρ της Ελλάδας και να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις που θα επιτρέψουν να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα (βιωσιμότητας χρέους και προληπτική γραμμή πίστωσης).

Μέχρι σήμερα πάντως, όπως ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών έξω από το Μέγαρο Μαξίμου όταν ρωτήθηκε για το αν ισχύει το σενάριο για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, «πολλά γίνονται», δήλωση που σημαίνει ότι όλα είναι ανοικτά και συνεχίζονται οι προσπάθειες για να κλείσει η διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έγραφε και έσβηνε όλη τη χθεσινή νύχτα τις προτάσεις πριν τις αποστείλει στην τρόικα, προκειμένου να μην θιγούν μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες που έχουν ήδη δοκιμαστεί σκληρά από την κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό το ύψος της αύξησης του ΦΠΑ ανέβηκε και κατέβηκε αρκετές φορές μέχρι να διαμορφωθεί η τελική πρόταση, ενώ αρκετές κατηγορίες μπήκαν και βγήκαν από τη ρύθμιση, για να συγκεντρωθούν τα 500 εκ. ευρώ που ζητούσε η τρόικα με το μέτρο αυτό.

Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου, δεν κάνει πίσω και επιμένει σθεναρά στο να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις, όμως συζητά την αύξηση των ορίων πρόωρης συνταξιοδότησης για τους νέους εργαζόμενους.

Όταν οι τελικές προτάσεις σταλούν στην τρόικα και η μπάλα περνά στο γήπεδο των δανειστών. Αν οι πιστωτές επιμείνουν, παρά τις υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς, τότε είναι σαφές, ότι πρόκειται για καθαρό εκβιασμό, γεγονός που πιθανότατα να οδηγήσει και σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό.