Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

«Οι εκλογές πλέον είναι κοντά» διατείνονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία εκτιμούν ότι " τα αδιέξοδα για την κυβέρνηση ογκούται" και η καταστάση προϊόντος του χρόνου θα καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής για τους Α. Σαμαρά - Ευαγ. Βενιζέλο. Και αυτό ανεξάρτητα απο το αν η κυβέρνηση επιχειρήσει "ντρίπλα" με την εκλογή ΠτΔ, είτε να επισπεύσει τις διαδικασίες εκλογής του, είτε να "σπρώξει" την εκλογή στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από εκλογές.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν οι ομιλίες του Α. Τσίπρα στις περιφερειακές συνδιασκέψεις, αρχής γενομένης σήμερα από τη Λαμία και αύριο στα Ιωάννινα, αποκτούν ευρύτερο πολιτικό ενδιαφέρον. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα υπερβεί το "στενό" πλαίσιο των συνδιασκέψεων και θα εκμεταλλευτεί τις εμφανίσεις του για να πετύχει δύο στόχους: αφενός μεν να καταδείξει ότι " ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η νέα κυβέρνηση της χώρας", στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στον Α. Σαμαρά " να μη τολμήσει να δεσμεύσει τη νέα κυβέρνηση με νέα μέτρα και νέα μνημόνια" και αφετέρου να συσπειρώσει την κοινωνία και να της δώσει ένα νέο όραμα ώστε " να συστρατευθεί όχι μόνο με ορίζοντα τις εκλογές, αλλά κυρίως να αποτελέσει μετά τις εκλογές την προωθητική δύναμη της κυβέρνησης της Αριστεράς".

Επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεθεί σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας, αφού όπως επισημαίνεται «η κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης δείχνει ότι δύσκολα οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες θα αντέξουν να ψηφίσουν νέο μνημόνιο και νέα μέτρα με όχημα τον προϋπολογισμό».

"Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος" λένε στη Κουμουνδούρου για την κυβέρνηση και εκφράζουν φόβους ότι «δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία» και εκτιμούν ότι οι επιθέσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ θα ενταθούν "με κάθε τρόπο". Μάλιστα φέρνουν ως παράδειγμα το πρόσφατο "συμβάν" με τη δήθεν δήλωση του στελέχους της Capital και της αφήγησης που καλλιεργείται, χωρίς όμως να πείθει κανένα είτε εντός είτε εκτός χώρας, περί φόβου που προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ στους συνομιλητές του.

Όσο δε αφορά το στόχο της αυτοδυναμίας, στελέχη που αναλύουν τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων συμπεραίνουν ότι "αυτός είναι εφικτός" αφού η εικόνα αποσυσπείρωσης που εμφανίζουν Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ δείχνει πλέον μη αναστρέψιμη.