«Διαδικασία εκτροπής η διαδικασία εκλογής Προέδρου, και πολιτικά ανήθικη η προσπάθεια να βρεθούν 180 βουλευτές» χαρακτήρισε τις προθέσεις της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στη Λαμία. «Θέλουν να καταστρέψουν τους μικρομεσαίους να καταστρέψουν το κοινωνικό κράτος, να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι. Τη χώρα θέλουν να μετατρέψουν σε αποικία χρέους, να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε φτηνό ανασφάλιστο εργατικό δυναμικό. Στόχος της τρόικας δεν είναι τα δανεικά, είναι τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, ο δημόσιος πλούτος της χώρας» υποστήριξε ανεβάζοντας τους τόνους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το ερώτημα δεν είναι τι κάνουν αυτοί, αλλά πώς στεκόμαστε εμείς απέναντι σε αυτά τα σχέδια ως χώρα και ως λαός. Πλησιάζει για μια ακόμη φορά η κορύφωση του δράματος. Οι κωμωδοί γίνονται για άλλη μια φορά τραγωδοί. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τονίζοντας ότι «Το δίδυμο της συμφοράς Σαμαρά και Βενιζέλου, είναι έτοιμο να ξαναθυσιαστεί για να ξανασώσει τη χώρα».

Όπως τόνισε: «Στην αρχή η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δε θα υπάρξουν νέα μέτρα. Στη συνέχεια αρχίζει να υποχωρεί, μιλώντας για μέτρα μεν αλλά ανώδυνα δε. Αργότερα δηλώνει αιφνιδιασμένη για το πόσο σκληροί και ανάλγητοι είναι αυτοί οι δανειστές μας. Και ακολούθως διακόπτει τις συνομιλίες για να το ξανασκεφτεί.

Και τότε αρχίζει το γνωστό σίριαλ της κινδυνολογίας. Που καταλήγει με ακρίβεια στο γνωστό τέλος της άτακτης υποχώρησης, της αυτογελοιοποίησης και της παράδοσης, που αμέσως όμως βαφτίζεται σε στάση ευθύνης και θυσίας για να σωθεί η χώρα. Τέσσερα χρόνια τώρα κι εγώ δε θυμάμαι πόσες φορές τη σώσανε αυτή την έρμη τη χώρα. Από ότι φαίνεται το δίδυμο της συμφοράς, ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος είναι έτοιμοι για μια ακόμη φορά να ξαναθυσιαστούν και να ξανασώσουν τη χώρα.

Με τον ίδιο πάντα δραματικό και εντυπωσιακό τρόπο, αποδεχόμενοι κι άλλα σκληρά μέτρα, σε μια κοινωνία γονατισμένη, σε μια χώρα λεηλατημένη, σε έναν λαό εξευτελισμένο. Εξευτελισμένο από τα διαρκή πειράματα της νεοφιλελεύθερης αναλγησίας στις πλάτες του. Αλλά και από τη συνεχή κοροϊδία».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ακόμη: «Από το ψέμα και τις πλαστές υποσχέσεις που κάθε λίγο του προσφέρουν αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στη καταστροφή και τώρα παριστάνουν τους διασώστες. Δε θέλω να σας πάω μακριά. ΝΑ σας θυμίσω τι έλεγαν το 2012 πριν τις εκλογές ή ακόμη και μετά τις εκλογές. Αρκεί να σας θυμίσω τι έλεγαν πριν λίγες ημέρες. Στη ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, όπου ακόμα προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι το δράμα τελείωσε. Ότι τα μνημόνια τελειώνουν και μάλιστα πιο γρήγορα από όσο αναμενόταν. Ότι φεύγει το ΔΝΤ.

Ότι μπήκαμε στο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης. Ότι βγήκαμε στις αγορές. Ακόμα και πριν δέκα ημέρες, ο κύριος Σαμαράς, έσπευσε μάλιστα να ανακοινώσει με ειδικό διάγγελμα τα ποσοστά ανάπτυξης για το 2014. Και τώρα που η σκληρή αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί. Ο κύριος Χαρδούβελης εξηγεί ότι δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση.

Ο κύριος Βενιζέλος επαναλαμβάνει συνεχώς πόσο σκληρή είναι η τρόικα και άδικη η κοινωνία. Και ο κύριος Σαμαράς επιδιώκει, λένε, πολιτική λύση. Προσπέφτει δηλαδή για άλλη μια φορά στα πόδια της κυρίας Μέρκελ και του Βερολίνου, για να... πείσουν την τρόικα να γίνει λίγο πιο ελαστική. Μας προετοιμάζουν για παράταση του μνημονίου, από το οποίο μέχρι χθες θα φεύγαμε, που προοιωνίζεται παράταση της κοινωνικής δυστυχίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η μόνη λύση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ένα σχέδιο σωτηρίας και ανόρθωσης της Ελλάδας, που θα το αποφασίσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός.

«Βλέπουμε πόσο αδίστακτοι και θρασείς είναι ορισμένοι που κάθονται σε πολυτελείς καρέκλες οικονομικής εξουσίας διαχειριζόμενοι όχι τα δικά τους, μα τα δικά μας λεφτά, τα λεφτά του ελληνικού λαού. Και παρόλα αυτά έχουν το θράσος να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις που στόχο έχουν να σπείρουν το πανικό και την αποσταθεροποίηση της οικονομίας. Και δε διστάζουν προκειμένου να προβοκάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ, να αποσταθεροποιήσουν την ίδια την οικονομία. Αυτά είναι τα θρασίμια, για να θυμηθώ και μια προσφιλή έκφραση του κ. Σαμαρά. Αυτά είναι θρασίμια και όχι όσοι αγωνίζονται για αξιοπρέπεια και για δικαιώματα»

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε εκλογές τώρα, πριν τα νέα σκληρά μέτρα και τις συμφωνίες για να εναρμονιστεί η Βουλή με τη λαϊκή θέληση. Για να εκλεγεί πρόεδρος που θα εκφράζει πραγματική τη λαϊκή πλειοψηφία και την εθνική ομοψυχία. «Υπάρχει, όμως, τον τελευταίο καιρό και άλλη μια προπαγάνδα: Η προπαγάνδα της λείανσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λένε, θα λειάνει τις θέσεις του. Θα κάνει πίσω σε όσα έχει δεσμευτεί, γιατί αυτό επιβάλλει η δύσκολη πραγματικότητα των δανειστών και της συντηρητικής Ευρώπης».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και σημείωσε τις προτάσεις του κόμματός του:

Άμεσο σχέδιο για την στήριξη των αδύναμων. Την επανεκκίνηση της οικονομίας. Και την ανάκτηση της εργασίας. Η πολιτική του μνημονιακού μπλοκ δεν έχει να προτάξει παρά μόνο το φόβο. Η διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας απαιτεί πρώτα από όλα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτής της μάστιγας, που εξ αιτίας της πολιτικής των Μνημονίων πλήττει σήμερα την χώρα και την κοινωνία. Αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Στην πολιτική για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης εντάξαμε και την επαναφορά της 13ης σύνταξης. Το επόμενο βήμα είναι τα μέτρα που θα ανακόψουν την καθίζηση της πραγματικής οικονομίας. Είναι η ρύθμιση των χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σήμερα τα χρέη αυτά συσσωρεύονται. Το δημόσιο δεν εισπράττει. Και το πρόβλημα συνεχώς ανακυκλώνεται και μεγαλώνει.

Αυτό που σχεδιάζουμε είναι μια ρύθμιση δίκαιη, και ανάλογη με το ετήσιο εισόδημα του οφειλέτη. Έτσι ώστε το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία να αυξήσουν τα καθηλωμένα έσοδά τους. Στην λογική της επανεκκίνησης της οικονομίας είναι ακόμα η επαναφορά του αφορολόγητου στα 12000 ευρώ, και του βασικού μισθού στα 751 ευρώ. Είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Αλλά συμβάλλει, όπως και η επαναφορά της 13ης σύνταξης, στην αύξηση της εσωτερικής ζήτησης.

Άλλα ένας εξ ίσου σημαντικός στόχος, που αφορά ιδιαίτερα και την πραγματική οικονομία στην περιφέρεια, είναι η ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Καθώς και η δημιουργία δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας και τράπεζας ειδικού σκοπού για μικρομεσαίους και αγρότες. Γιατί η δική μας αντίληψη για το τραπεζικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει την τράπεζα ως εταιρεία που παράγει κέρδος για τους μετόχους. Αλλά ως εργαλείο στήριξης της οικονομίας. Και κυρίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των συνεταιριστικών εγχειρημάτων. Τέλος ένας τρίτος βασικός πυλώνας του προγράμματος της Θεσσαλονίκης είναι η στήριξη της εργασίας.

Η προστασία και η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Η κατάργηση της πρόσφατης αντεργατικής νομοθεσίας. Και η διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας. Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, έχουμε επεξεργαστεί την δημιουργία προγραμμάτων απασχόλησης με στόχο 300.000 θέσεις εργασίας. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Το πρόγραμμα αυτό είναι πλήρως κοστολογημένο. Κοστίζει περίπου 12 δις ευρώ στο σύνολό του. Θα χρηματοδοτηθεί από το όφελος που θα προκύψει από τις ρυθμίσεις χρεών, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τα ΕΣΠΑ και τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.Έχουμε καταθέσει αναλυτική τεκμηρίωση και κανείς δεν μπορεί να μας διαψεύσει» κατέληξε.