Γράφει η Μαίρη Πολλάλη
 
Η αδιάλλακτη στάση των δανειστών πυροδότησε σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι "δεν ξέρουμε τελικά αν θέλει να επιστρέψει η η τρόικα", σημειώνοντας με νόημα ότι οι απαιτήσεις που βάζουν στο τραπέζι, αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή, οδηγούν σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις και την ίδια την κυβέρνηση.

Το χρονικό

Το θρίλερ με την επιστροφή της τρόικας εξελίσσεται όλο και χειρότερα. Ήδη πριν από το Παρίσι οι δανειστές έθεσαν στο τραπέζι της διαπραγμέτευσης ζητήματα που είχαν συμφωνηθεί να συζητηθούν αργότερα την Άνοιξη (ασφαλιστικά, εργασιακά). Στις συνεχείς τηλεδιασκέψεις, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, οι δανειστές βάζουν μπροστά το εμπόδιο του δημοσιονομικού κενού, το οποίο ανεβάζουν στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, οι δύο πλευρές μιλούν για σημάδια προόδου και συμφωνούν να μεταβούν στο Παρίσι προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο των συνομιλιών.
 
Η πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων στη Βίλλα Σαίντ στη γαλλική πρωτεύουσα διαρκούν 15 ώρες,  με τις δύο πλευρές να αποχωρούν από το κτίριο του ΟΟΣΑ στις 5 τα ξημερώματα με την ελληνική αποστολή να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.
 
Οι συνομιλίες συνεχίζονται ελάχιστες ώρες μετά, στις 10 το πρωί, με την τρόικα να μην υποχωρεί στο ελάχιστο από το ύψος του δημοσιονομικού κενού και να ζητά την κάλυψή του από περικοπές συντάξεων, αύξηση φορολογίας και πρόσθετα άμεσα μέτρα που θα αφορούν σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες. Οι συνομιλίες δείχνουν το ναυάγιο, παρά τις προσπάθειες των δύο μερών να δείξουν σημάδια προόδου.
 
Η τρίτη πράξη του δράματος βρίσκει την κυβέρνηση πίσω στην Αθήνα με τις επαφές να συνεχίζονται δια τηλεφώνου. Σκληρός παίκτης του παιχνιδιού αναδεικνύεται, καθαρά πλέον, το ΔΝΤ το οποίο διαμηνύει ότι δεν θα κάνει βήμα πίσω από το καταστατικό του. Η στάση της Ουάσιγκτον προκαλεί μάλιστα ερωτήματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το "πού θέλει να το πάει" και βάζει βόμβα στη διαπραγμάετευση.
 
Σήμερα η κυβέρνηση δεν αποδέχεται αλλαγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων, σβήνει όμως τις κόκκινες γραμμές του ασφαλιστικού και της φορολογίας. Στην επικαιροποιημένη πρότασή της προς τους δανειστές περιλαμβάνει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, πάγωμα συντάξεων και έμμεσες περικοπές, καθώς επίσης αύξηση των κατώτατων συντελεστών ΦΠΑ στο 9%. Παράλληλα, συμφωνήθηκε μικρή παράταση του υπάρχοντος προγράμματος και εγκαταλείφθηκε άρδην το σενάριο απεμπλοκής από το Ταμείο. Επιπλέον, θα υπάρξει νέο δίχτυ χρηματοδότησης, καθώς θα υλοποιηθεί η ευρωπα'ι'κή πιστοληπτική γραμμή και η παράλληλη γραμμή πίστωσης από το ΔΝΤ. Στόχος η προθεσμία του Δεκεμβρίου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
 

Σενάρια για την επόμενη μέρα

Αναλόγως της έκβασης των συνομιλιών, θα οδηγηθούμε και στις αντίστοιχες εξελίξεις. Δύο είναι οι επιλογές της κυβέρνησης: Ή θα κάνει πίσω στα "θέλω" της τρόικας για να επιτευθεί συμφωνία ή θα έρθει σε ρήξη και θα οδηγηθεί σε αρνητικές για εκείνη εξελίξεις. Στην πρώτη περίπτωση αποδέχεται, κατ'επέκταση, αιματηρές ανατροπές στο ασφαλιστικό, με περικοπές σε όλες τις συντάξεις, καθώς και αύξηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ. Η επιλογή αυτή γνωρίζουν ότι δεν περνάει από τη Βουλή και θα τινάξει στον αέρα το σχεδιασμό της κυβέρνησης στο δρόμο για την προεδρική εκλογή.
 
Στην περίπτωση της ασυμφωνίας, ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και εκεί να επιχειρηθεί μια συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις ώστε να πάνε συντεταγμένα στους δανειστές ζητώντας συμφωνία για το χρέος. Το σενάριο αυτό κρύβει στο βάθος εθνικές κάλπες, επιχείρημα που θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη συμπαράταξη της αντιπολίτευσης σε μια εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης.