Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Κανέναν φραγμό δεν βρίσκει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην πρόταση Παπανδρέου για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου ΠΑΣΟΚ διαπιστώνοντας ότι θέτει υπό αμφισβήτηση όνομα, έμβλημα και πολιτική-αξιακή ταυτότητα του κινήματος.

Είναι αλήθεια ότι το γεγονός πως ο πρώην πρωθυπουργός στην πρόσφατη του πρόταση που διατύπωσε με αποδέκτη τον κ. Βενιζέλο και με απώτερο στόχο την αλλαγή ηγεσίας βάζει όλο τα ζητήματα στο τραπέζι.

Δηλαδή επί της ουσίας ζητεί στο έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να συζητηθούν όλα από την αρχή, συμπεριλαμβανομένης και της ονομασίας που αποτελεί και το brand name της παράταξης.

Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν ότι ουσιαστικά όσοι βγήκαν να επικροτήσουν την ανατρεπτική κι εκτός καταστατικού πλαισίου πρόταση Παπανδρέου επί της ουσίας αποδέχονται αυτό που εδώ και μήνες φοβούνται για το ΠΑΣΟΚ. Την μετάλλαξή του και την μετεξέλιξή του σε κάτι άλλο που δεν θα θυμίζει το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Η πρόταση συνεπώς αυτή ενώ εκλαμβάνεται από κάποιους ως πρόταση σεβασμού των κομματικών δομών και διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ, συνίσταται στην αμφισβήτησή τους στο όνομα μιας άλλης κατάστασης που πρέπει υποτίθεται να δημιουργηθεί εκ του μηδενός με ασαφή και απροσδιόριστα τα πάντα" τονίζεται σε καυστικό σχόλιο κύκλων που βρίσκονται κοντά στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η Χαριλάου Τρικούπη προσπαθεί να χτυπήσει και την αχίλλειο πτέρνα του Γιώργου Παπανδρέου υπενθυμίζοντας ότι κατά την ιστορική διαδρομή του κινήματος το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που συγκρότησε το 1992 τη δημοκρατική συμπαράταξη με τους Μπριλάκη και Μπούτο, ενώ ο ίδιος ο μετέπειτα πρωθυπουργός, άμα τη εκλογή του στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ το 2004 συγκρότησε ένα άκρως ευρείας αντίληψης περί δημοκρατικής παράταξης ψηφοδέλτιο με τους Στέφανο Μάνο, Ανδρέα Ανδριανόπουλο, Μίμη Ανδρουλάκη και Μαρία Δαμανάκη.

Στο μεταξύ συνεχίζεται ο πόλεμος εντυπώσεων των νομαρχιακών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ που τάσσονται υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς. Σύμφωνα με στοιχεία της Χαριλάου Τρικούπη από τις 61 οργανώσεις μόνο οι 9 έχουν πάρει αποφάσεις αμφισβήτησης του συνεδρίου της δημοκρατικής παράταξης δηλώνοντας και την απροθυμία τους να συμμετάσχουν στις εργασίες του. Αυτές είναι οι οργανώσεις Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Αχαΐας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Β1 Αθήνας που έχουν συνεδριάσει και έχουν λάβει ομόφωνες αποφάσεις αλλά και οι οργανώσεις Λασιθίου, Κέρκυρας και Β3 Αθήνας για τις οποίες έχουν πάρει αποφάσεις οι γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών.

Ο κ. Βενιζέλος περιμένει να καταλαγιάσει η ένταση με την τρόικα και αμέσως μετά να πάρει την υπόθεση στα χέρια του σε μία προσπάθεια να περάσει στην αντεπίθεση και να αποδομήσει την προσπάθεια Παπανδρέου. Υπόθεση όχι ιδιαίτερα εύκολη καθώς ο ίδιος δεν έχει σαφή εικόνα για το ποιους έχει μαζί του και ποιους απέναντι...

Πάντως η απάντηση από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου δεν άργησε και σε σημερινό σχόλιο του Γραφείο Τύπου του αναφέρεται ότι η πρόταση του πρώην πρωθυπουργού είναι λυτρωτική και για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τη χώρα, και για την Ελληνική κοινωνία. «Γιατί θέτει τον πολίτη στο επίκεντρο της πορείας του ΠΑΣΟΚ και των αποφάσεων που αφορούν το ίδιο το Κίνημα, αλλά και την Ελλάδα».