Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Κλίμα επιτάχυνσης των πολιτικών εξελίξεων διαμορφώνεται εντός και εκτός της κυβέρνησης. Το κλίμα μυρίζει μπαρούτι καθώς η τρόικα πιέζει ασφυκτικά και στην επιφάνεια έρχονται με τρόπο δραματικό ανησυχίες και προβληματισμοί για την επόμενη μέρα. Η κατάσταση της χώρας θεωρείται οριακή και αν δεν υπάρξει συμφωνία της Αθήνας με την τρόικα οδηγείται σε οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο, εκτιμούν αρκετοί υπουργοί.

Υπό το καθεστώς ωμού εκβιασμού επί της ουσίας από την τρόικα, η οποία σέρνει το χορό, τη διαπραγμάτευση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το νέο πακέτο μέτρων σε εξέλιξη, τα περιθώρια πολιτικών κινήσεων της κυβέρνησης φαίνονται περιορισμένα.

Από την άλλη πλευρά διαμορφώνεται σε μεγάλο κομμάτι των μελών της κυβέρνησης αλλά και των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η άποψη ότι έφτασε η ώρα να ανατινάξουν τον βράχο που πλακώνει τη χώρα και αυτό δεν μπορεί να γίνει με συμβιβασμούς και με κινήσεις απλής διαχείρισης και όχι ριζικής αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Εξάλλου, έχουν αυξηθεί οι πιέσεις από το εξωτερικό για την επίτευξη ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων ώστε να διευκολυνθούν οι δύσκολες αποφάσεις που καλείται να λάβει η χώρα.

Οι περισσότεροι υπουργοί αισθάνονται σαν να βαδίζουν στο «πράσινο μίλι» το τελευταίο διάστημα. «Πού πάμε; Δεν έχουμε κανέναν στο πλευρό μας, ούτε πολιτική ούτε κοινωνική ομάδα»,«πως θα ψηφιστούν τα νέα μέτρα» είναι μερικά από τα διλήμματα στο εσωτερικό του υπουργικού συμβουλίου. Το κόστος της όποιας συμφωνίας υπάρξει με την τρόικα μοιάζει να είναι όλο και πιο δυσβάστακτο.

Η αγωνία και ο προβληματισμός έχει ανεβάσει τη θερμοκρασία στο πολιτικό θερμόμετρο της κυβέρνησης. Η αναμονή της εξέλιξης που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα προκαλεί έναν κύκλο συζητήσεων και σεναρίων για το πώς πρέπει να κινηθούν στο εξής τα πράγματα.

Δύο ερωτήματα τίθενται στις συζητήσεις: Αν κινδυνεύει η κυβέρνηση να βρεθεί απέναντι σε έναν ισχυρό μέτωπο αντίδρασης σε περίπτωση που εφαρμόσει τα μέτρα που ζητεί η τρόικα και τα οποία δεν τα αντέχουν οι Κ.Ο. της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Και αν θα μπορούσε να συζητηθεί ένα σενάριο πρόωρων εκλογών, έπειτα από την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2015, πριν από τη διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.