Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Κυριολεκτικά, με το δάχτυλο στη σκανδάλη βρέθηκαν την περασμένη Πέμπτη 1.045 μαχητές, παίρνοντας μέρος στη διακλαδική άσκηση που πραγματοποιήθηκε στο νότιο τμήμα της Ρόδου και βασικός πρωταγωνιστής στην απόκρουση ενδεχόμενης απόβασης Τούρκων στο νησί και καταστροφής προγεφυρώματος τους, ήταν η 95 Ανώτατη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής.

Παρών στη συγκεκριμένη άσκηση μετά στρατευμάτων  ήταν και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Η αντεπίθεση που εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια του ήταν σύνθετη και αποτελούσε την τελευταία φάση της τριήμερης  άσκησης «Λεωνίδας ο Ρόδιος».

Πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας στο Καστελόριζο και στα ακριτικά φυλάκια της Νοτιοανατολικής Ελλάδος, όπου τον συνόδευσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χρήστος Μανωλάς, ο διοικητής ΑΣΔΕΝ Γιάννης Ηλιόπουλος και άλλοι αξιωματούχοι.

Το νησί «σείστηκε» από τα πυρά, η θάλασσα «ανατινάχτηκε»  και οι ιπτάμενοι φρουροί του Αιγαίου έστειλαν φωτιά και ατσάλι στις εχθρικές δυνάμεις που υποτίθεται ότι έκαναν το λάθος να πατήσουν ελληνικό έδαφος.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τη συγκεκριμένη  διακλαδική αυτή άσκηση την παρακολούθησαν και  αξιωματούχοι από το Κάιρο  που συνόδευαν τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, αντιστράτηγο Mahmoud Hegazy, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Οι εν λόγω αξιωματούχοι,  δεν βρέθηκαν τυχαία στο στρατιωτικό παρατηρητήριο της  Ρόδου, ούτε κατέγραψαν, για να αποκτήσουν απλά εγκυκλοπαιδικές γνώσεις,  την τέχνη του άμυνας που έχουν αναπτύξει οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.  Όπως δεν είναι και τυχαίο το γεγονός ότι ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, αντιστράτηγος  Mahmoud Hegazy περίμενε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια να επιστρέψει από το Καστελόριζο προκειμένου να τον αποχαιρετήσει πριν επιστρέψει στην πατρίδα του.

Γεγονός που προκάλεσε τεράστια εντύπωση. Ωστόσο η ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου είναι πολλαπλά σημαντική σε σχέση και με τις ΑΟΖ. Οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι έμειναν εντυπωσιασμένοι από την τελευταία φάση της τριήμερης άσκησης. Όπως δήλωσε ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγος Γιάννης Ηλιόπουλος , πριν ξεκινήσουν οι εκεί επιχειρήσεις η επιτυχία ή αποτυχία εξαρτάται έως ένα σημείο και από την γνώση που πρέπει να έχουμε για τα μέσα που μπορούμε να διαθέσουμε τη συγκεκριμένη ώρα και κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν τα σχέδια που έχουμε.

Αρχικά στο συγκεκριμένο σημείο απόβασης των εχθρικών δυνάμεων στάλθηκαν δυνάμεις αναγνώρισης και καθυστέρησης του εχθρού.

Στήθηκε μία γραμμή πρώτης αναχαίτισης μέχρι να επέμβει η μηχανοκίνητη τεθωρακισμένη μεραρχία. Ταυτόχρονα οχήματα τύπου Χάμερ με πυραύλους στίγκερ πήραν συγκεκριμένες θέσεις, μη ορατές, προκειμένου να χτυπήσουν , σύμφωνα με το σχεδιασμό της άσκησης, τα εχθρικά αεροσκάφη που θα επιχειρούσαν να υποστηρίξουν τις χερσαίες δυνάμεις τους που επιδίωκαν να  διεισδύσουν βαθύτερα στο νησί.

Στη συνέχεια ζητήθηκε απαγκίστρωση των δυνάμεων μας από τις αρχικές τους θέσεις και τους δόθηκε η εντολή να παρασύρουν τον εχθρό σε προκαθορισμένο χώρο όπου είχαμε συγκέντρωση των οπλικών μας συστημάτων και τα οποία στη συνέχεια εκτόξευσαν πυκνά και ισχυρά πυρά. Ταυτόχρονα εμφανίσθηκαν στον αέρα ελληνικά F-16 block 52 plus που έφεραν στα φτερά τους  καινούρια ειδικά ατρακτίδια εντοπισμού στόχων. Άλλα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν αναλάβει να ανακτήσουν τον έλεγχο από αέρος ώστε οι άλλοι πιλότοι μας  να συντρίψουν τον εχθρό στο έδαφος μαζί με άλλες φίλιες δυνάμεις.

Αμέσως ακολούθησαν και τα επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι που εκτόξευσαν πυραύλους και ρουκέτες.

Τα οχήματα ΠΕΠ RM-70 ( αυτοκινούμενοι πολλαπλοί εκτοξευτές με σαράντα πυραύλους ο καθένας) πήραν θέσεις και εξαπέλυσαν καταιγισμό πυρών στην ορατή θαλάσσια περιοχή. Έστειλαν 80 πυραύλους  όπου ανατίναξαν τη θάλασσα, κτυπώντας  υποτίθεται τα εχθρικά αρματαγωγά που έφεραν και άλλες δυνάμεις να ενισχύσουν το προγεφύρωμά τους.

Συνολικά πήραν μέρος πάνω από 250 άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα , ερπυστριοφόρα οχήματα, ειδικά οχήματα, Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού και πολλά άλλα. Συμμετείχε εκτός από την Πολεμική Αεροπορία και η Αεροπορία Στρατού με επιθετικά και με ελικόπτερα Χιούι και Απάτσι για τη μεταφορά δυνάμεων και οπλισμού. Επίσης συμμετείχε και μια κανονιοφόρος «(ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ» που είχε ειδικό ρόλο στην όλη άσκηση καθώς διαθέτει ισχυρά πυραυλικά συστήματα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας μετά την ολοκλήρωση της άσκησης  δήλωσε:

«Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια πολύ εντυπωσιακή άσκηση που εκτελέστηκε κάτω από ρεαλιστικές συνθήκες προκειμένου να εκτιμηθεί η δυνατότητα των τμημάτων, που συμμετείχαν σε αυτή. Διαπιστώσαμε όλοι ότι όσοι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και οι έφεδροι διαθέτουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση την οποία εφαρμόζουν στην πράξη, χαρίζοντας αυτοπεποίθηση και σιγουριά στον ελληνικό λαό.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της σημερινής άσκησης συνδυάζεται με αυτό το συμβολισμό. Παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία, στην οποία αναφέρθηκε προηγουμένως και ο Στρατηγός, οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν την βούληση, το ηθικό, την ισχύ να πραγματοποιήσουν οποιοδήποτε άθλο απαιτεί η ασφάλεια της χώρας. Επιπροσθέτως αποδεικνύουν ότι όσα χρήματα διατίθενται στη δυσχερή οικονομική συγκυρία για την Εθνική Άμυνα από τον φορολογούμενο Έλληνα πολίτη έχουν αντίκρισμα στη θωράκιση της εθνικής ασφάλειας, έχουν αντίκρισμα στην ψυχή του ελληνικού λαού.

Η χώρα μας άλλωστε αποδεικνύει καθημερινά ότι υπερασπίζεται την εφαρμογή όσων προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο. «Αντί πολέμου ειρήνην ελώμεθα» όπως γράφει ο Θουκυδίδης. Την ίδια στιγμή, όμως, κυρίες και κύριοι, είμαστε έτοιμοι με ενότητα και αποφασιστικότητα να υπερασπιστούμε την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας αξιοπρέπεια από οποιαδήποτε επιβουλή.  Χάριν ακριβώς σε αυτή την αποφασιστικότητα η Ελλάδα παραμένει παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».