current views are: 1

30 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση16:30

Θεοδωράκης: Αναπληρωτές υπουργοί ΣΥΡΙΖΑ στη διαπραγμάτευση με τρόικα

Πρόταση να ορίσει ο ΣΥΡΙΖΑ αναπληρωτές υπουργούς στα κρίσιμα υπουργεία που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές επανέλαβε από την Πάτρα ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης.

Δημοσίευση 16:30’
αρθρο-newpost

Πρόταση να ορίσει ο ΣΥΡΙΖΑ αναπληρωτές υπουργούς στα κρίσιμα υπουργεία που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές επανέλαβε από την Πάτρα ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης.

Πρόταση να ορίσει ο ΣΥΡΙΖΑ αναπληρωτές υπουργούς στα κρίσιμα υπουργεία που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές επανέλαβε από την Πάτρα ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης.

Μιλώντας σε στελέχη και φίλους του κινήματος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια δημόσια πολιτική συμφωνία για εκλογές το Νοέμβριο του 2015, για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, και για αλλαγές στο Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ να ορίσει αναπληρωτές υπουργούς στα πόστα που αφορούν τη διαπραγμάτευση με την Ευρώπη. Τα ζητήματα του χρέους και των σχέσεων με την Ευρώπη δεν είναι θέματα τριών μηνών ή ενός έτους. Θα υπάρξουν δεσμεύσεις μακροχρόνιες. Το κόμμα, που κέρδισε τις ευρωεκλογές, να έχει παρουσία στους τομείς των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων. Και το ονόμασα συμβολικά αναπληρωτές υπουργούς σε θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη χειρότερη περίπτωση θα κερδίσουν μια γνώση. Αφού λένε ότι έρχονται, έρχονται, έρχονται να δουν τι έρχεται, έρχεται, έρχεται. Θα δουν πιθανόν τις εμμονές των Ευρωπαίων. Στην χώρα δεν υπάρχουν περιθώρια, αυτά που θα μας δεσμεύσουν, να συνεχίζουν να μας διχάζουν. Πρέπει να υπάρχει πατριωτική ομάδα που θα διαπραγματευτεί το χρέος. Δεν είναι θέμα του Σαμαρά, όπως δε θα είναι αύριο του Τσίπρα» είπε.

Σε ερώτηση κατά πόσο μπορεί να τηρηθεί μια συμφωνία για εκλογές σε έναν χρόνο, απάντησε:

«Δε μιλώ για μια παρασκηνιακή συμφωνία, αλλά για μια δημόσια πολιτική συμφωνία. Ζητώ θάρρος, τολμηρότητα, γενναιότητα από το πολιτικό σύστημα. Και αυτή η συμφωνία,αν δεν τηρηθεί από κάποια πλευρά, θα έρθει η μεγάλη τιμωρία από τον ελληνικό λαό».

Για το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι «υπάρχουν δύο προτεραιότητες για το Ποτάμι. Η μία είναι να μην μείνει ακυβέρνητη η χώρα. Δε θα αφήσουμε την χώρα να ταλανίζεται για μήνες χωρίς κυβέρνηση. Από την άλλη έχουμε πει ότι το Ποτάμι με βάση τη δύναμή του θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τη συνέχιση της ιστορικής πορείας της χώρας μέσα στην Ευρώπη και μέσα στη Δύση».

Σχετικά με τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τόνισε:

«Είμαστε σε άσχημη κατάσταση και πρέπει να τα διορθώσουμε όλα. Να έχουμε συναίσθηση ότι με την ψήφο μας πρέπει να εμποδίσουμε καινούργιους κατήφορους και να ενισχύσουμε εκείνες τις λογικές δυνάμεις που υπάρχουν ακόμα και μέσα σε αλλά κόμματα ώστε να προκύψει μια διακυβέρνηση που θα εξασφαλίσουμε αυτά που έχουμε, δεν μας ενδιαφέρουν τα ερείπια».

Κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση είπε ότι «έχει σταματήσει ουσιαστικά να κυβερνά τον τόπο μετά τις ευρωεκλογές, υπέστη μια ήττα και δεν την έχει ξεπεράσει. Ο ανασχηματισμός μεγάλωσε τα προβλήματα και κινείται σε ένα προεκλογικό κλίμα κάνοντας ολέθρια λάθη. Το πιο ολέθριο ήταν αυτό που έγινε τον Οκτώβριο, που είπε ότι αντί να σκίσει το μνημόνιο ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πετάξουμε εμείς τους τροϊκανούς έξω από τη χώρα. Και θα πάμε να πάρουμε λεφτά από τις αγορές και είδατε πως αποτιμήθηκε αυτό από τις αγορές, με 9% επιτόκια εν μία νυκτί. Από την άλλη υπάρχει η αξιωματική αντιπολίτευση που κινείται κατά την συνήθη τακτική όλων των αντιπολιτεύσεων τα τελευταία 30 χρόνια. Λένε ότι έχουν μαγικές λύσεις, θα μαγέψουν τους ξένους, θα τους υπνωτίσουν και θα μας δώσουν λεφτά και τα λεφτά αυτά θα τα μοιράσουν στον κόσμο. Αυτό περίπου είναι το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όσο απογοητευμένοι και αν είμαστε, πιστεύω ότι δεν πρέπει να το αγοράσουμε».

«Η δημοκρατία στη χώρα μας απέτυχε» τόνισε, αναφερόμενος στα αίτια του προβλήματος και δε δίστασε να πει: «Όταν έχεις τόσους άνεργους, όταν έχει τέτοια οικονομική κατάσταση, όταν έχεις τέτοιες πληγές και τόσα αδιέξοδα, έχουμε αποτύχει. Τι λέμε, λοιπόν; Η δημοκρατία απέτυχε – Ζήτω η δημοκρατία. Αυτό είναι το δικό μας σύνθημα. Που σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε θεμελιακές αλλαγές, για ν’ ανακαλύψουμε μια καινούρια δημοκρατία. Αυτό είναι που λέει το Ποτάμι. Επαναθεμελίωση της δημοκρατίας μας».

Σε ερώτηση για την πολιτική πρόταση του «Ποταμιού», τόνισε «δεν αρκεί ν’ αλλάξεις τους υπουργούς, όπως πολλοί νομίζουν. Δεν αρκεί να πάρεις ένα παλιό κομμουνιστικό ευαγγέλιο, να το βάλεις δίπλα απ’ το μαξιλάρι σου και να πιστεύεις ότι θα λύσεις τα προβλήματα. Χρειάζεται η επαναθεμελίωση της χώρας. Επίσης, προτείνουμε τη διπλή ψήφο. Είναι το γερμανικό σύστημα. Αυτή η διαδικασία πιστεύω ότι θα ανανεώσει το πολιτικό δυναμικό της χώρας».

Για τις επιθέσεις που κατά καιρούς γίνονται στο κινημα, ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε:

«Ο κόσμος βγάζει τα συμπεράσματα του και δεν χρειάζεται παρά κανείς να ξεφυλλίσει τις εφημερίδες και να δει ποιους ανθρώπους προβάλλουν και αν προβάλλουν το Ποτάμι και τι δηλητηριώδη σχόλια κάνει συνεχώς αυτός που λέμε συστημικός τύπος. Γιατί το Ποτάμι έρχεται καθαρό, αρνήθηκε να βοηθηθεί από τους γνωστούς αγνώστους και κάποιοι ανησυχούν από τη στιγμή που είναι καθαρό και συνεχίζει να ανεβαίνει μήπως είναι ένας ανεξέλεγκτος παράγοντας για το σύστημα. Δεν περνάει η λάσπη για τον Θεοδωράκη και φαίνεται αυτό από τα στοιχεία της δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών. Οι αρχηγοί που διεκδικούν την εξουσία, που θα είναι αύριο πρωθυπουργοί, δεν έχουν περισσότερες θετικές γνώμες από τον Θεοδωράκη. Άρα αυτή η συζήτηση για το ποιος υπηρετεί ποιον, αποδεικνύεται στην πράξη και θα αποδειχθεί την κρίσιμη στιγμή αλλά αποδεικνύεται και καθημερινά από την συμπεριφορά των μέσων απέναντι είτε σε μας είτε στους άλλους».


σχετικα αρθρα