Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Υιοθετώντας τα πλέον ανεκτά από τα ούτως ή άλλως αντιδημοφιλή και πολιτικά επώδυνα μέτρα που είχε να επιλέξει, το Μέγαρο Μαξίμου έστειλε χθες ένα σαφές μήνυμα προς τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον: «διανύσαμε το δικό μας τμήμα της διαδρομής, τώρα δείξτε ότι πραγματικά θέλετε να υπάρξει συμφωνία». 

Σε συνεννόηση και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Αντώνης Σαμαράς άναψε το «πράσινο φως» στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής προς τους Γκ. Χαρδούβελη, Στ. Παπασταύρου και Χρ. Λαζαρίδη προκειμένου να αποσταλεί το e-mail με τις ελληνικές απαντήσεις προς την τρόικα. Σε αυτές περιλαμβάνονται η αύξηση του ΦΠΑ στα τουριστικά πακέτα από το 6,5% στο 13% (όσο ήταν δηλαδή και μεσούσης της κρίσης, το 2011), αλλαγές στο ασφαλιστικό (περιορισμός πρόωρων συνταξιοδοτήσεων κάτω από τα 62 έτη, αύξηση ελάχιστων ετών για σύνταξη από τα 4.500 ένσημα στα 6.000, πάγωμα συντάξεων για μία 3ετία κ.ο.κ.), το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο κλπ. 

Το Μαξίμου επέλεξε να «πειράξει» τον συντελεστή ΦΠΑ σε έναν κλάδο που εμφανίζει ραγδαία αύξηση, έχει τύχει σημαντικής στήριξης από το κράτος (σ.σ. μεταξύ άλλων και επιδοτούμενο προσωπικό) ενώ τα έσοδά του προέρχονται, κατά κύριο λόγο, από το εξωτερικό, δηλαδή από τους τουρίστες που συρρέουν κάθε χρόνο στην χώρα. Όχι ότι δεν υπάρχουν ήδη αντιδράσεις από τους εκπροσώπους των ξενοδοχείων αλλά είναι σαφές ότι Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν να επιλέξουν μεταξύ αυτού και του να ανεβάσουν το ΦΠΑ στα φάρμακα (!), στα είδη πρώτης ανάγκης ή στα νησιά. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι με την εν λόγω αύξηση γεφυρώνεται σε σημαντικό βαθμό το κενό μεταξύ Αθήνας και τρόικας για τα δημοσιονομικά, ενώ υπάρχει πάντοτε το περιθώριο διορθωτικών κινήσεων ανάλογα με την πραγματική υλοποίηση του προϋπολογισμού εντός του 2015. Πάντως, τα τελευταία χρόνια είναι η ελληνική κυβέρνηση και όχι η τρόικα που πέφτει μέσα στους υπολογισμούς της. 

Συμφωνία τώρα 

Το πλέον σημαντικό, ωστόσο, της κίνησης από τη δικομματική είναι ότι πλέον, κάνοντας ένα γενναίο βήμα και στο δημοσιονομικό, φέρνει την τρόικα προ της αλήθειας. «Θα φανεί αν πραγματικά θέλουν τη συμφωνία» σημείωνε στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά. «Αν δεν έρθουν, θα φανεί ότι συνειδητά επιλέγουν την παράταση της εκκρεμότητας, προκρίνοντας δικές τους σκοπιμότητες» σημείωνε η ίδια πηγή, εκτιμώντας ότι, υπό κανονικές συνθήκες, οι ελεγκτές της τρόικας θα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα εντός των επομένων 48 ωρών. 

Σε διαφορετική περίπτωση, αν και αυτή το Μαξίμου δεν θέλει να τη συζητά, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.