Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος  

Το αδιέξοδο όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και των πιστωτών είναι φανερό πια διά γυμνού οφθαλμού. Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση που αντιμετωπίζει προβλήματα αλλά και το «εσωτερικό μέτωπο» της τρόικας που έχει να αντιμετωπίσει διαφορετικά προβλήματα καθώς η αποτυχία του προγράμματος σωτηρίας της Ελλάδας θα έχει βαριές επιπτώσεις τόσο στο Βερολίνο και την κ. Μέρκελ όσο και στο ΔΝΤ.  

«Τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα δείχνουν ξεκάθαρα πλέον ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη λογική που η τρόικα έχει επιβάλει στην Ελλάδα...» αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτήν τη στιγμή είναι η πρώτη πολιτική δύναμη-σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει από τις ευρωεκλογές- και διαμορφώνει τις πολιτικές εξελίξεις και αυτό δεν το λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά το αποκαλύπτουν και τα επιχείρηματα που χρησιμοποιούν οι Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και τα συμπύκνωσε με μια πρόταση προς τους δημοσιογράφους στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, λέγοντας: “Δεν κάνουν βήμα πίσω και δεν τους ενδιαφέρει ποιος είναι στην εξουσία”. 

Το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα από υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι: «Ότι η κυβέρνηση δεν κρατάει κανένα κλειδί εξελίξεων, αυτό το κρατάει ο Αλέξης Τσίπρας».   

Η κυβέρνηση κατάφερε να πέσει στην παγίδα που έστησε στον ΣΥΡΙΖΑ «εκβιάζοντας» για πολιτική λύση και έβαλε στη «θέση του οδηγού» της διαπραγμάτευσης τον Αλέξη Τσίπρα. 

Όλοι γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τους εταίρους μας που δεσμεύει τη χώρα και είναι μακρόχρονη, πρέπει να έχει τουλάχιστον τη βασική συμφωνία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε μια χρονική περίοδο με ρευστό πολιτικό κλίμα και με πολλές πιθανότητες να είναι η επόμενη κυβέρνηση.  

Επομένως οι συζητήσεις, οι διαρροές, οι αναλύσεις επενδυτικών οίκων αλλά και τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου έχουν ως σημείο αναφοράς τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από τις ευρωεκλογές και υπό το βάρος των αποτελεσμάτων, η κυβέρνηση παρουσίασε ένα συνδυασμένο αφήγημα εξόδου από το μνημόνιο και πολιτικής σταθερότητας που κατέληγε στην εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και μέσα από αυτήν στην παράταση της θητείας της ως το 2016. Εκ του αποτελέσματος απέτυχε στα δυο πρώτα και πλέον το ζητούμενο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ενδέχεται να μην επαναφέρει την πολιτική σταθερότητα με όρους  δυσαρμονίας μεταξύ της οριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και του πραγματικού συσχετισμού δυνάμεων στο εκλογικό σώμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αισθάνεται δικαιωμένος γιατί είχε προβλέψει ότι μια  σημαντική διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στις ευρωεκλογές θα προκαλούσε πολιτικές εξελίξεις αλλά και για τις πολιτικές πρωτοβουλίες που πήρε αναγκάζοντας την κυβέρνηση να ακολουθήσει.   

Την πολιτική ατζέντα την καθόρισε ο νικητής των ευρωεκλογών κ. Τσίπρας, ο οποίος προέταξε ως βασικό στόχο του κόμματός του τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για την ανατροπή της λιτότητας με όχημα τη μη εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Η κυβέρνηση σχεδόν ακινητοποιήθηκε ανεβάζοντας τον πήχη και θεωρώντας ότι η εσωτερική ρητορεία των πλεονασμάτων και η «απειλή» του ΣΥΡΙΖΑ θα αρκούσαν να περάσουν την τεχνικοοικονομική διαπραγμάτευση χωρίς νέα μέτρα και δεσμεύσεις.  

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή από δανειστές και εταίρους ως ανακόλουθη αλλά και χωρίς σίγουρη θητεία.  

Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση αποκτά επαφή με το διεθνές οικονομικό περιβάλλον. 

Η εκτίμηση στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι η κυβέρνηση θα ενδώσει και θα δοκιμασθεί στο Κοινοβούλιο αλλά ακόμα και αν περάσει τα νέα μέτρα θα έχει δεχθεί ακόμα ένα πλήγμα στη αξιοπιστία της, γεγονός που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ

Τώρα βέβαια αρχίζουν τα δύσκολα για τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος καλείται να διαχειριστεί αυτή την άτυπη διαπραγμάτευση και να στείλει το μήνυμα του προγράμματος του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που σύμφωνα με τη δική τους ανάλυση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκτήσει τη δυναμική εξουσίας. 

Στην Κουμουνδούρου, πάντως, κρατάνε χαμηλά τους τόνους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορεί να κερδίζουμε στις δημοσκοπήσεις αλλά ακόμα δεν έχουν προκηρυχθεί εκλογές και η κυβέρνηση βγαίνει από τις κάλπες». 

Για τον κ. Τσίπρα δεν αρκεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι το κόμμα της καταγγελίας και της διαμαρτυρίας αλλά να γίνει μεγάλη παράταξη που θα σχεδιάσει την επόμενη μέρα για οικονομική και κοινωνική ανάταξη της χώρας.

Η συζήτηση πλέον δεν είναι τι μπορεί να καταφέρει η σημερινή κυβέρνηση αλλά το κεντρικό θέμα στις συζητήσεις των πολιτών είναι η «επόμενη μέρα», ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα έχει σήμερα τη δυνατότητα να δώσει ένα πρώτο δείγμα στη συνέντευξη που θα παραχωρήσει, την πρώτη μετά τις ευρωεκλογές, στην τηλεόραση του skai.