Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Στην πιο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα εισήλθε η κυβέρνηση που αναμένει να αρθεί το αδιέξοδο και να επέλθει συμφωνία, ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των πιστωτών και να οδεύσουμε προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος. 

Μετά από πολυήμερο έντονο παρασκήνιο και διαρκείς συσκέψεις του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά (ήταν και σε ανοικτή γραμμή με τον Ευάγγελο Βενιζέλο που ήταν στην Τουρκία) με τους αρμόδιους υπουργούς, τους στενούς του συνεργάτες, η κυβέρνηση έστειλε τα ξημερώματα της Κυριακής το email με τις τελικές της προτάσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων. 

Η Αθήνα αναμένει εάν οι προτάσεις της γίνουν αποδεκτές, να αρθεί το μέχρι τώρα αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και να έρθει στην Αθήνα το κλιμάκιο των δανειστών ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής και να λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση χρημάτων. 

Επί της ουσίας όμως η δικομματική κυβέρνηση βιώνει μια επώδυνη διαδικασία, από την οποία ουδείς μπορεί να εκτιμήσει μέχρι στιγμής τι απώλειες θα έχει σε πολιτικό επίπεδο. Οι δυο αρχηγοί ευελπιστούν ότι θα οδηγηθούμε σε συμφωνία και επιμένουν ότι η Αθήνα έχει κάνει ότι είναι δυνατόν να αρθεί το αδιέξοδο και άρα η ευθύνη βαρύνει πλέον τους πιστωτές. 

Η αποδοχή της ελληνικής κυβέρνησης να έχει το ΔΝΤ, το οποίο θα έφευγε κατά την αρχική θέση, ενεργό ρόλο και στην «επόμενη ημέρα» ως πλήρης μέτοχος στο σχήμα της προληπτικής γραμμής πίστωσης και η συναίνεση σε κάποια μέτρα με άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, με πρώτο βήμα την αύξηση του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες, όπως τα ξενοδοχεία, θεωρούν οι δυο πολιτικοί αρχηγοί ξεκλειδώνει τη συμφωνία. Μένει να αποδειχθεί… 

Πάντως, ο Αντ.Σαμαράς, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το newpost.gr χθες το βράδυ σε επικοινωνίες που είχε, εξέφραζε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει αίσιο τέλος στην πολυήμερη διαπραγμάτευση και δεν έδινε την εντύπωση, ενός πρωθυπουργού που βρίσκεται υπό πίεση και σε πολιτικό αδιέξοδο. Το αντίθετο… 

Το βασικό θέμα για την δικομματική κυβέρνηση και τους Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο είναι πως θα πείσουν την κοινή γνώμη ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες. Ο βασικός τους στόχος είναι η συμφωνία με τους θεσμικούς εταίρους να έχει τη μορφή «συμφωνητικού» και όχι νέου μνημονίου, η οποία, όπως θέλει και η τρόικα, θα ψηφισθεί από τη Βουλή, θα δεσμεύει συμβατικά τη χώρα ακόμη και εάν αλλάξει η κυβέρνηση.