current views are: 2

1 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση12:12

Αθανασίου: Να προβλεφθεί από το υπουργείο Παιδείας λύση για τον Ρωμανό

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου με αφορμή την απεργία πείνας του κρατούμενου Νίκου Ρωμανού δηλώνει ότι «σε καμία περίπτωση δεν έχει εκ του νόμου αρμοδιότητα για τη χορήγηση ή μη εκπαιδευτικών αδειών, ούτε μπορεί να παρέμβει στο έργο των αρμοδίων οργάνων» και παραπέμπει το όλο ζήτημα στο υπουργείο Παιδείας.

Δημοσίευση 12:12’
αρθρο-newpost

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου με αφορμή την απεργία πείνας του κρατούμενου Νίκου Ρωμανού δηλώνει ότι «σε καμία περίπτωση δεν έχει εκ του νόμου αρμοδιότητα για τη χορήγηση ή μη εκπαιδευτικών αδειών, ούτε μπορεί να παρέμβει στο έργο των αρμοδίων οργάνων» και παραπέμπει το όλο ζήτημα στο υπουργείο Παιδείας.

Αναρμόδιος δηλώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου για την μη χορήγηση άδειας για παρακολούθηση μαθημάτων του Νίκου Ρωμανού σε σχολή με αφορμή και την απεργία πείνας του κρατούμενου. Όπως σημειώνει ο υπουργός: «σε καμία περίπτωση δεν έχει εκ του νόμου αρμοδιότητα για τη χορήγηση ή μη εκπαιδευτικών αδειών, ούτε μπορεί να παρέμβει στο έργο των αρμοδίων οργάνων» και παραπέμπει το όλο ζήτημα στο υπουργείο Παιδείας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε σχετική ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι «θεσμοθέτησε σχετικές με την εκπαίδευση και κατάρτιση των κρατουμένων διατάξεις, στις οποίες προσδίδει μεγάλη βαρύτητα και για το σκοπό αυτό λειτουργούν σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικές μονάδες Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, κυρίως στα Καταστήματα Κράτησης Νέων καθώς και Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για ενηλίκους κρατουμένους σε επτά Καταστήματα Κράτησης της χώρας».

Και προσθέτει: «Σύμφωνα δε με τις διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα προβλέπεται η χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών για κρατουμένους που εισάγονται σε Ανώτατα ή Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Οι εκπαιδευτικές άδειες χορηγούνται αποκλειστικά από το αρμόδιο Συμβούλιο στο οποίο προΐσταται εισαγγελικός λειτουργός, ενώ για τους υποδίκους απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την προσωρινή κράτηση. Σε καμία περίπτωση ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει εκ του νόμου αρμοδιότητα για τη χορήγηση ή μη εκπαιδευτικών αδειών, ούτε μπορεί να παρέμβει στο έργο των αρμοδίων οργάνων».

Παράλληλα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης «για να διευκολύνει τη συνέχιση της εκπαίδευσης των κρατουμένων, σε περίπτωση μη χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας σ’ αυτούς, προτείνει, καταρχήν, να προβλεφθεί από το υπουργείο Παιδείας η εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων, μέσω τηλεδιάσκεψης ή άλλου πρόσφορου τεχνικού μέσου» και καταλήγει: «Τα θέματα που ανακύπτουν σχετικά με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης θα εξεταστούν κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης και Παιδείας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε χτες ότι «Οι έγκλειστοι σε σωφρονιστικά ιδρύματα πρέπει να συνεχίζουν και να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους κανονικά». Σε σχόλιό του στο Facebook ανέφερε ότι: επικοινώνησε μαζί μου ο δικηγόρος του κ. Κωστάρη. Του δήλωσα πως πάγια πολιτική μας ειναι οι έγκλειστοι να μπορούν να σπουδάζουν. Η συμπεριφορά του Ηρακλή Κωστάρη όπως ενημερωνόμαστε είναι άψογη, άρα πρέπει να συνεχίσει τις σπουδές του. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για τον Νίκο Ρωμανό».


σχετικα αρθρα