«Η στάση της τρόικας που τα θέλει όλα οφείλεται στο ότι θεωρεί την κυβέρνηση τελειωμένη, δεδομένη, αλλά είναι ένα μήνυμα και στην επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

«Θα έχουμε δυσκολίες μπροστά μας. Αυτό που ισχυριζόμαστε είναι ότι με τη δύναμη της στήριξης του ελληνικού λαού, μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαπραγματευτεί και να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα από την κυβέρνηση του «ναι σε όλα».

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, ο κ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει: «Και το δεύτερο Παρίσι απέδειξε αυτό που είχε αποδείξει το πρώτο στις αρχές Σεπτεμβρίου, ότι τις κόκκινες γραμμές τις βάζει η τρόικα και το αποτέλεσμα είναι ταπεινωτικό για την κυβέρνηση. Τώρα, η κυβέρνηση πήγε στο Παρίσι για δεύτερη φορά παρακαλώντας την τρόικα, που θα έδιωχνε, να ξαναγυρίσει. Αυτό και μόνο δείχνει το αδιέξοδο μιας κυβέρνησης η οποία, ενώ λέει «ναι σε όλα» στην τρόικα, παριστάνει το λιοντάρι μπας και πείσει κανένα Έλληνα ψηφοφόρο».

Αναφορικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Παπαδημούλης τονίζει ότι «θα μπορούσε η αναζήτηση συναίνεσης για τον ΠτΔ να υπάρχει και πριν από τις εκλογές», σημείωσε ωστόσο ότι την  πρόταση αυτή, που εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, τορπιλίζει ο Αντώνης Σαμαράς. Επίσης, χαρακτηρίζει ανησυχητικό και επικίνδυνο ότι, «με ευθύνη και εντολή Σαμαρά, δεν υπάρχει η παραμικρή επικοινωνία και ο παραμικρός διάλογος ανάμεσα στον απερχόμενο και τον επερχόμενο πρωθυπουργό».

Ολόκληρη η συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ:

 

  • Κύριε Παπαδημούλη, σήμερα είχαμε το θέμα των 315 δισ. ευρώ που ο κ. Γιούνκερ είπε ότι θα διατεθούν για επενδύσεις σε όλη την Ευρώπη. Σας άκουσα, όμως, στο Ευρωκοινοβούλιο να έχετε έντονες αντιρρήσεις και ενστάσεις.

Μιλώντας εκ μέρους της ευρωομάδας της Αριστεράς στην ολομέλεια, χαρακτήρισα άδειο το κουτί που περιείχε το πακέτο Γιούνκερ. Ο κ. Γιούνκερ υποσχέθηκε πριν από τέσσερις μήνες, στις 15 Ιουλίου, ένα πακέτο 300 δισ. και σήμερα το πακέτο Γιούνκερ είχε μόνο 21 δισ. ευρώ, 16 από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, 5 από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά ούτε ευρώ παραπάνω από τους δεδομένους πόρους. Φρέσκο χρήμα μηδέν. Υπόσχονται μαγικά με τα οποία τα 21 θα γίνουν 300. Δηλ., όπως λένε οι ειδικοί, μόχλευση 1 προς 15. Σε συνθήκες στασιμότητας, με απειλή ύφεσης, με απειλή αποπληθωρισμού, κανένας οικονομολόγος δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι μπορεί να πετύχει μόχλευση 15 φορές. Ο Ιησούς Χριστός στο θαύμα του γάμου στην Κανά πολλαπλασίασε τα ψάρια και το κρασί. Όμως, ο κ. Γιούνκερ δεν είναι Ιησούς Χριστός.
 

  • Άρα, να μην περιμένουν και οι Έλληνες οτιδήποτε έχει σχέση με επενδύσεις σε αυτό το πακέτο.

Αυτό το πακέτο είναι «business as usual» σε μια στιγμή που η Ευρώπη μετράει μείωση επενδύσεων 15% σε σχέση με το 2009, ενώ οι ΗΠΑ μετρούν αύξηση επενδύσεων. Για την Ελλάδα, η αποεπένδυση είναι πολύ μεγαλύτερη. Επειδή ο κ. Γιούνκερ μίλησε και για τα παιδιά της Θεσσαλονίκης που υποφέρουν από ανεργία, φτώχεια, εξ ονόματος όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των ανθρώπων της πατρίδας μου του είπα ότι η δική τους πολιτική, η πολιτική της τρόικας, της Κομισιόν, έχει προκαλέσει αυτή την ανεργία, αυτή την ύφεση, αυτή τη φτώχεια, αυτή την ανθρωπιστική κρίση. Ο κ. Γιούνκερ, με αυτά που είπε έδειξε τσαλακωμένος μετά και το φορολογικό σκάνδαλο του Λουξεμβούργου, δεν τολμάει να πει τίποτε πέρα από ό,τι διατάζει η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε. Πριν από μερικές εβδομάδες είχε διατυπώσει την άποψη ότι ένα μέρος από τα 500 δισ. ευρώ που λιμνάζουν αχρησιμοποίητα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα μπορούσαν να πέσουν στην αγορά, να δημιουργήσουν επενδύσεις, γιατί σε συνθήκες ύφεσης, χωρίς ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων, είναι αδύνατο να κινητοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας. Την άλλη μέρα, έβαλε βέτο ο κ. Σόιμπλε, με ένα άρθρο του στο «Σπίγκελ». Του είπε «ξέχνα το, Ζαν-Κλοντ» και ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το ξέχασε. Σήμερα, γι' αυτή του την ιδέα δεν μας είπε τίποτε. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο κ. Γιούνκερ μετά την αποδυνάμωση που του προκάλεσε το φορολογικό σκάνδαλο του Λουξεμβούργου και η αποκάλυψή του δεν πάει πέρα από όσο του επιτρέπει το δίδυμο Μέρκελ - Σόιμπλε.
 

  • Κύριε Παπαδημούλη να έλθουμε στις εξελίξεις στη χώρα μας. Η τρόικα βάζει συνεχώς και συνεχώς καινούρια θέματα, καινούργιους όρους, καινούργιες προϋποθέσεις. Θα υπάρξει συμφωνία και αν όχι γιατί;


Και το δεύτερο Παρίσι απέδειξε αυτό που είχε αποδείξει το πρώτο στις αρχές Σεπτεμβρίου, ότι τις κόκκινες γραμμές τις βάζει η τρόικα και το αποτέλεσμα είναι ταπεινωτικό, για την κυβέρνηση. Σας θυμίζω ότι πήγε η μισή κυβέρνηση στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Παρίσι για να αρχίσει να διώχνει την τρόικα και το μνημόνιο. Θα τελείωναν και η τρόικα και το μνημόνιο κατά Σαμαρά, Βενιζέλο τον Δεκέμβριο. Τώρα, η κυβέρνηση πήγε στο Παρίσι για δεύτερη φορά παρακαλώντας τη τρόικα, που θα έδιωχνε, να ξαναγυρίσει. Αυτό και μόνο δείχνει το αδιέξοδο μιας κυβέρνησης η οποία, ενώ λέει «ναι σε όλα» στην τρόικα, παριστάνει το λιοντάρι μπας και πείσει κανένα Έλληνα ψηφοφόρο.
 

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα μπορέσει να πείσει την τρόικα; Θα μπορέσει να αντισταθεί σε αυτές τις πιέσεις που καταλαβαίνω ή φοβάμαι ότι θα είναι πάρα πολύ ισχυρές;


Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Η στάση της τρόικας που τα θέλει όλα οφείλεται στο ότι θεωρεί την κυβέρνηση τελειωμένη, δεδομένη, αλλά είναι ένα μήνυμα και στην επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα έχουμε δυσκολίες μπροστά μας. Αυτό που ισχυριζόμαστε είναι ότι με τη δύναμη της στήριξης του ελληνικού λαού, μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαπραγματευτεί και να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα από την κυβέρνηση του «ναι σε όλα».
 

  • Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει και ότι η κυβέρνηση δεν θα βρει τους 180 για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Τουλάχιστον στο Στρασβούργο, μιλώντας με ευρωβουλευτές της ΝΔ, αλλά και με Γερμανούς και Γάλλους σοσιαλιστές και χριστιανοδημοκράτες ευρωβουλευτές, έχουν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να συγκεντρώσει τους 180.


Για τους κυβερνητικούς και φιλοκυβερνητικούς που λένε τέτοια πράματα, θα ήθελα να τους θυμίσω τη ρήση «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία». Δυστυχώς όμως δεν πείθονται από αυτά ούτε οι υπουργοί της ίδιας της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου. Αν δείτε τους υπουργούς, πιο πολύ χρόνο αφιερώνουν για την προεκλογική τους εκστρατεία παρά για τη δουλειά του υπουργείου τους. Γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι στις ερχόμενες εκλογές οι μισοί από αυτούς δεν θα επανεκλεγούν.
 

  • Θα έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν ή ύστερα από εκλογές;


Εμείς πιστεύουμε ότι ο ΠτΔ πρέπει να εκλεγεί με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση από μια Βουλή με νωπή λαϊκή εντολή. Αυτή είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ την οποία συμμερίζομαι απολύτως και στη διαμόρφωση της οποίας έχω συμβάλει.
 

  • Άρα, πρέπει να περιμένουμε ότι θα γίνουν εκλογές και μετά θα υπάρξει ένα πρόσωπο συναινετικό, όπως λέτε, που θα αναλάβει την ΠτΔ. Υπάρχουν τέτοια πρόσωπα; Έχετε κάτι υπόψη σας;


Θα μπορούσε η αναζήτηση συναίνεσης για τον ΠτΔ να υπάρχει και πριν από τις εκλογές. Το πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας επισκεπτόμενος τον ΠτΔ. Δυστυχώς, η σπουδή του κ. Σαμαρά να τορπιλίσει την πρόταση είτε για συνάντηση Τσίπρα - Σαμαρά είτε για σύσκεψη υπό τον ΠτΔ όλων των αρχηγών κόβει αυτή τη δυνατότητα. Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύουμε να χτυπάμε κλειστές πόρτες. Αυτό, όμως, που μπορούμε να πούμε είναι ότι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, αν ο λαός αποφασίσει έτσι -και είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό θα συμβεί-, θα εγκαινιάσει διαφορετικές σχέσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αναβαθμίζοντας τη Βουλή και αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους θεσμούς. Είναι τρελό, είναι ανησυχητικό, επικίνδυνο, 40 χρόνια μετά την πτώση της χούντας, την ώρα που η κοινωνία βιώνει αυτή την κρίση, με ευθύνη και εντολή Σαμαρά να μην υπάρχει η παραμικρή επικοινωνία και ο παραμικρός διάλογος ανάμεσα στον απερχόμενο και τον επερχόμενο πρωθυπουργό, ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση.