Δεν πρόκειται να ενδώσουμε σε ενοχλητικά μέτρα για αυτό παρατείνεται η διαπραγμάτευση δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο συνέδριο  του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε νέα μέτρα λιτότητας σημείωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Βρισκόμαστε ένα ακριβώς βήμα πριν από την ολοκλήρωση μιας πολύ σκληρής, επίπονης διπλής διαπραγμάτευσης» για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και την αλλαγή σελίδας, τη νέα κατάσταση για τη χώρα τόνισε προσθέτοντας: η χώρα δεν πρέπει και δεν θα ξεναεμπλακεί σε δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, δεν θα θιγούν τα εισοδήματα, οι μισθοί και οι συντάξεις».

Είπε επίσης ότι «η νομοθεσία που εφαρμόζεται, γιατί ισχύει σε σχέση με το ασφαλιστικό σύστημα, χρειάζεται ελάχιστες προσθήκες ή βελτιώσεις και ως εκ του τούτου ένα κλίμα πανικού που κάποιοι επιδιώκουν να καλλιεργήσουν είναι παντελώς αβάσιμο και δεν σχετίζεται με τη φιλοσοφία της διαπραγμάτευσης που διεξάγεται».

Υπογράμμισε δε ότι «ακριβώς επειδή δεν πρόκειται να ενδώσουμε σε μέτρα που λειτουργούν κατά τρόπο ενοχλητικό ή βλαπτικό για τις προοπτικές της πραγματικής οικονομίας και ιδίως για την κοινωνία, δεν έχουμε συμφωνήσει και παρατείνεται η διαπραγμάτευση». «Η διαπραγμάτευση παρατείνεται γιατί θέλουμε ένα καθαρό συμφωνημένο πλαίσιο και για τον τρόπο που λήγει το πρόγραμμα αλλά και για αυτό που θα υπάρχει ως θώρακας προστασίας της χώρας μετά την 1η Ιανουαρίου» πρόσθεσε.

Στόχος της κυβέρνησης διευκρίνισε είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες το ταχύτερο δυνατό, στόχος είναι αυτό να συμβεί μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Eurogoup, σε κάθε περίπτωση να έχει ολοκληρωθεί πριν εμφανιστούν οποιεσδήποτε ανάγκες «και σε κάθε περίπτωση, αυτό θα έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας».

«Ο ίδιος όμως ο ελληνικός λαός είναι αυτός που δίνει την τελική απάντησε σε όλα» είπε και αφού πρόσθεσε ότι οι πολίτες πλέον τα ξέρουν άλλα, σε αυτούς εναπόκειται να κάνουν τις επιλογές και να ασκήσουν τις πιέσεις που οδηγούν σε συναινέσεις, σε συνεννόηση, σε συγκρότηση αξιόπιστου εσωτερικού μετώπου με το οποίο μπορεί πιο εύκολα να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. «Και επειδή θα ολοκληρωθεί πριν συγκροτηθεί το μέτωπο αυτό» κατέληξε «ελπίζουμε με τις νέες συνθήκες να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το νέο πλαίσιο μετά το μνημόνιο και μετά την τρόικα».

Υποστήριξε ότι τα πράγματα θα ήταν πιο απλά αν δεν υπήρχε πολιτική αβεβαιότητα, αν υπήρχε συναίνεση γύρω από τα αυτονόητα, χαρακτηρίζοντας «αυτονόητο» να υπάρξει συναίνεση γύρω από το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Αντέξαμε και τώρα που μπορούμε να ολοκληρώσουμε την πολύ δύσκολη προσπάθεια και να ανοίξουμε μια άλλη σελίδα πρέπει να κάνουμε δύο απλά πράγματα: να συνειδητοποιήσουμε τι έχουμε πετύχει και να συμφωνήσουμε ότι οι κίνδυνοι είναι πάντα παρόντες» είπε. Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ότι όσα επιτεύχθηκαν με θυσίες σε πέντε χρόνια, μπορούν να χαθούν μέσα σε πέντε μέρες με πολύ μεγάλη ευκολία.