Γράφει ο Τάκης Χατζής

«Η μοίρα θέλησε να γίνω πρωθυπουργός της χώρας στις πιο δύσκολες στιγμές των τελευταίων δεκαετιών, αλλά αυτές οι δύσκολες στιγμές δεν θα κρατήσουν ακόμα πολύ». Η δήλωση αυτή του Πρωθυπουργού, χθες, από το Ναύπλιο, σκιαγραφεί με τον καλύτερο τρόπο το πώς αισθάνεται, τι βιώνει, αλλά και τι ελπίζει για το άμεσο μέλλον.

Ο Αντώνης Σαμαράς, δεν είναι πρωτάρης στα δύσκολα. Ούτε «κωλώνει» όταν καλείται να τα αντιμετωπίσει. Δεν διστάζει να συγκρουστεί και να ρισκάρει. Έχει μάθει να παλεύει μέχρι την τελευταία στιγμή. Να δουλεύει ώρες ατελείωτες. Αυτά είναι γνωστά από το παρελθόν και επιβεβαιώνονται και στις μέρες μας. Εξ ου και η «εξομολόγηση» του Ναυπλίου, προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία. Ο Πρωθυπουργός των πιο δύσκολων στιγμών των τελευταίων δεκαετιών, δεν μπορεί παρά να βιώνει και προσωπικά τις πιο δύσκολες στιγμές του.

Το email προς την τρόικα με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης έχει φύγει και η απάντηση των δανειστών αναμένεται σήμερα- αύριο. Από την απάντηση αυτή, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς το μέλλον της χώρας, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο η διαφωνία να παραμείνει και οι θυσίες ενός λαού να κινδυνεύσουν να χαθούν, καθώς θα απομένει μόνον το ενδεχόμενο της πολιτικής λύσης.

Η ελληνική κυβέρνηση έκανε τις όποιες υποχωρήσεις θεωρούσε ότι μπορούσε να κάνει. Είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει παραπέρα, κάτι που κατέστη σαφές στις επικοινωνίες που είχε ο Α. Σαμαράς με την Μέρκελ, τον Γιούνκερ και τη Λαγκάρντ. Οτιδήποτε περισσότερο, ενδεχομένως να μην γίνει αποδεκτό από τη Βουλή.

Είναι όμως τόσο σκληρή η στάση των δανειστών, που η κυβέρνηση νοιώθει ότι περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα, ενώ και η αξιωματική αντιπολίτευση, πέρα από τις δημόσιες δηλώσεις, έχει αρχίσει να προβληματίζεται από τις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας και να φοβάται ότι- αν υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, η «βόμβα» ενδέχεται να σκάσει στα χέρια της.

Η κυβέρνηση περιμένει την απάντηση ίσως και σήμερα. Και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι πολλοί, μεταξύ αυτών και ο Πρωθυπουργός, θα πέρασαν μια δύσκολη νύχτα. Με ελάχιστες ώρες ύπνου…