Γράφει η Μαίρη Πολλάλη

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα μέχρι την Τετάρτη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αφήνουν πηγές των Βρυξελλών, καθώς φαίνεται να έχουν γίνει βήματα προσέγγισης, μετά την αποστολή της επικαιροποιημένης πρότασης της κυβέρνησης τα ξημερώματα της Κυριακής.

Αντίστοιχο κλίμα αποπνέει και το Βερολίνο, καθώς όπως μετέδωσε το Mega, αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα αρθούν τα εμπόδια της διαπραγμάτευσης, ενώ νωρίτερα ο Βόλφγκαν Σόιμπλε ανέφερε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα απασχολήσει το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Πιερ Μοσκοβισί, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην επερχόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. 

Το ενδεχόμενο αυτό, πάντως, δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών, αν και ο Γκίκας Χαρδούβελης μίλησε για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και τόνισε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ωφελεί τους πάντες.

Ανάμεσα στις δύο πλευρές υπάρχουν συνεχείς διαβουλεύσεις, μέσω τηλεδιασκέψεων, και μέχρι την Τετάρτη η τρόικα θα έχει δώσει απαντήσεις στις ελληνικές προτάσεις, δείχνοντας τις προθέσεις της. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, οι δανειστές δεν έχουν κάνει πίσω στο ζήτημα των 100 δόσεων, καθώς ζητούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση.

Ενδεικτική της σκληρής γραμμής του ΔΝΤ είναι η δήλωση του εκπροσώπου του Ταμείου στην τρόικα, Ρίσι Γκογιάλ, ο οποίος υπενθύμισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει το 2016 και ότι η Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτή τη συμφωνία. Πηγές της Ουάσιγκτον σημειώνουν ότι όταν είναι να επιστρέψει το κλιμάκιο του Ταμείου, θα είναι για να κλείσει η συμφωνία.