Η τρόικα «ξεκινά τη διαπραγμάτευση με τους επόμενους» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ. Όπως επεσήμανε, η σκλήρυνση της στάσης των δανειστών, αφορά «εμάς», ενώ εκτίμησε πως δεν θα συγκεντρωθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Ο κ. Τσίπρας αμφισβήτησε ότι υπάρχει διαπραγμάτευση, γιατί η κυβέρνηση, όπως είπε, δεν έχει κόκκινες γραμμές. «Στην πραγματικότητα είμαστε για πολλοστή φορά θεατές του ίδιου έργου: Στην αρχή η ελληνική κυβέρνηση διακηρύττει ότι έχει κόκκινες γραμμές και κάνει το λιοντάρι. Στην πορεία διαπιστώνουμε ότι η τρόικα είναι σκληρή και ανάλγητη. Στη συνέχεια διακόπτονται οι συνομιλίες και κάθε φορά διαμορφώνεται ένα κλίμα τρομοκρατίας (…) και στο τέλος βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, στην ίδια οπισθοχώρηση -άτακτη υποχώρηση πολλές φορές- και αυτογελοιοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης» είπε.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε λογική και θεμιτή τη διαπραγματευτική τακτική των δανειστών, καθώς όπως είπε έχουν απέναντί τους τη σημερινή κυβέρνηση και θέλουν να τα πάρουν όλα τώρα, καθώς και να προσπαθήσουν «είτε να ενσωματώσουν είτε να υποτάξουν τον επόμενο». Παράλληλα απαντώντας στο ερώτημα αν θα συμφωνήσει σε ενδεχόμενο αίτημα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και του Βερολίνου να δεσμευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε συγκεκριμένα μέτρα σημείωσε:

«Ας έρθει ο κ. Σόιμπλε να ζητήσει την υπογραφή μου».

«Είναι απολύτως λογικό για την τρόικα να σκληραίνει τη στάση της», συνέχισε και υπενθύμισε την απάντηση του στη ΔΕΘ, ότι δηλαδή η τρόικα θα κλιμακώσει τις απαιτήσεις της.

Συνεχίζοντας εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας:

«Για την τρόικα, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος είναι αναλώσιμοι».

«Να μας πουν Σαμαράς και Βενιζέλος το παρασκήνιο των Καννών»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι στις Κάννες υπήρξε έντονο παρασκήνιο, ενώ έκανε λόγο για «κυβίσθηση του Αντώνη Σαμαρά μετά τις Κάννες». Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση και στο τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ διαφορετικά από τους άλλους είπε: «Δεν θα ισχυριστώ ότι είμαι πιο έξυπνος ή πιο τσαμπουκαλής, έχω διαφορετική στρατηγική».

Σχετικά με το χρέος είπε ότι είναι ένας μοχλός πίεσης γι'αυτή την παράλογη πολιτική και σημείωσε ότι ο μόνος δρόμος διεξόδου είναι η ισχυρή διαπραγμάτευση με σχέδιο.

«Έχουμε plan A - Δεν θα δώσω τη χαρά στη Μέρκελ να πει "όχι"»

«Δεν θα δώσω τη χαρά στην κα Μέρκελ να της ζητήσω συνάντηση και να μου πει όχι» επεσήμανε αναφερόμενος στη στάση του Βερολίνου και σημείωσε:

«Η Γερμανίδα Καγκελάριος είναι μια από τους 28 και εμείς δεν είμαστε ενοικιαστές στην Ευρώπη. Αν οι άλλοι ηγέτες έχουν διαφορετική στάση, η κα Μέρκελ τι θα κάνει».

«Δεν θα ρισκάρουν τον ακρωτηριασμό της Ευρώπης για να μας τιμωρήσουν» είπε και εκτίμησε πως σε σχέση με το 2012 τα πράγματα έχουν μεταστραφεί για την Ελλάδα. «Πλέον δεν είμαστε οι τεμπέληδες Έλληνες, αλλά τα θύματα ανέξοδων πολιτικών είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να διεκδικήσουμε τη σωτηρία μας ακόμα και εάν αυτό έχει ρίσκο», συνέχισε και προσέθεσε:

«Το μεγαλύτερο ρίσκο είναι να παραμείνουμε πειραματόζωα της λιτότητας στην Ευρώπη».

«Δεν γίνεται αυτό το πολιτικό σύστημα που έχει καλύψει τη διαφθορά όλα αυτά τα χρόνια (...) να μπαίνει για να διορθώσει όλα όσα έκανε είκοσι χρόνια τώρα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας λέγοντας:

«Δεν γίνεται να βάζεις τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα».

Απαντώντας στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει plan B σε περίπτωση άρνησης των δανειστών τόνισε «υπάρχει plan A και αυτό είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Εμείς θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας και αν μας πουν όχι αυτό θα εφαρμόσουμε, εντός ευρωπαϊκού πλαισίου. Δεν λέμε ότι ο δρόμος θα είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα, θα είναι μια σκληρή διαπραγμάτευση».

«Η διαπραγμάτευση έχει ήδη ξεκινήσει»

Για τις επαφές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο City υπογράμμισε: «Στο Λονδίνο δεν πήγαμε να δώσουμε εξετάσεις, πήγαμε γιατί η διαπραγμάτευση έχει ήδη ξεκινήσει. Μιλάμε με θεσμικούς και εξωθεσμικούς παράγοντες».

Εκτίμησε ταυτόχρονα πως η «ΕΚΤ βρίσκεται σε διαφορά φάσης από τη γραμμή της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ» και έφερε ως παράδειγμα τις κινήσεις του Μάριο Ντράγκι προς την ποσοτική χαλάρωση. «Έχει αρχίσει να θέλει να δώσει ρευστότητα στις ευρωπαϊκές οικονομίες και η ΕΚΤ πράγματι θέλει τα κράτη να βρίσκονται σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα» είπε.

«Η εκλογή Προέδρου θα γίνει σε κλίμα τρομοκρατίας»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει «μέσα ένα κλίμα εκβιασμών και τρομοκρατίας, σε ένα κλίμα πολιτικής δυσοσμίας», ενώ τόνισε ότι ακόμη και αν καταφέρει ο κ. Σαμαράς να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, αμέσως μετά θα κληθεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που είναι σε αντίθεση με τη βούληση του ελληνικού λαού.

Παράλληλα επεσήμανε ότι «για να βρεθούν οι 180 βουλευτές θα πρέπει να υπάρξουν αποστασίες».

Ο κ. Σαμαράς, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «θα διεκδικήσει αποστασίες για να εκλέξει Πρόεδρο» και έκανε λόγο για «κλίμα πολιτικής δυσοσμίας, τρομοκρατίας, φημών και εκβιασμών, προσθέτοντας πως αυτό είναι φθορά για την ίδια την δημοκρατία».

«Ο κ. Σαμαράς, ποντάρει όλη του την στρατηγική σε ένα πλαίσιο αποσταθεροποίησης. Δεν λέω ότι όποιος βουλευτής ψηφίσει υπέρ της εκλογής Προέδρου "ότι θα τα πάρει", όμως το κλίμα, σημείωσε, αποσταθεροποιεί την πολιτική ζωή και το πολώνει. Ακόμη και αν υπάρξει αυτή η "πύρρειος" νίκη με την εκλογή Προέδρου, στη συνέχεια στις εκλογές, όποτε γίνουν, θα οδηγηθεί η ΝΔ σε ποσοστά αντίστοιχα με αυτά του ΠΑΣΟΚ» είπε χαρακτηριστικά.

Υπό αυτό το πρίσμα, είπε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Σαμαράς έχει τη δυνατότητα μιας έντιμης εξόδου, στις εκλογές που πρέπει να γίνουν τώρα. Ωστόσο, δήλωσε, έχουμε έναν πρωθυπουργό που δεν αντέχει την φυσιολογική συνεννόηση, δεν πάει στη βουλή, δεν με καλεί σε συνάντηση .

«Δεν έχουμε εναγκαλιστεί κανέναν» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Απαντώντας σε ερώτηση για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στην Κουμουνδούρου και προσέθεσε πως δεν θα μείνουμε κολλημένοι στο χώρο του 4%, ούτε όμως θα γίνουμε Κολυμβήθρα του Σιλωάμ».

Ο κ. Σαμαράς δεν έχει την ηθική νομιμοποίηση να λαμβάνει αποφάσεις που δεσμεύουν τον ελληνικό λαό, είπε ο κ. Τσίπρας.

Υπερασπίστηκε το πρόγραμμα που εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας πως δεν είναι παροχολογία: «Στη Θεσσαλονίκη είπαμε ότι μία χώρα που θέλει να θεωρείται ευρωπαϊκή δεν μπορεί να έχει ανθρώπους που πεθαίνουν επειδή τους κόπηκε το ρεύμα. Το πρόγραμμα μας το κοστολογήσαμε 2 δισ. ευρώ και θα το υλοποιήσουμε σε ορίζοντα 100 ημερών». 

Αναφερόμενος στο θέμα των συμμαχιών ο κ. Τσίπρας απέκλεισε συνεργασία με το Ποτάμι καθώς όπως τόνισε αρδεύει τα άγονα χωράφια της μνημονικής πολιτικής ενώ για τον Πάνο Καμμένο επεσήμανε πως υπάρχουν πολλές σημαντικές διάφορες και ότι τους χωρίζει άβυσσος, «όμως έχουν κρατήσει μία έντιμη στάση στη Βουλή».