Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Η αντίστροφη μέτρηση για την απάντηση της τρόικας έχει αρχίσει και το πιθανότερο σενάριο είναι αυτή να φτάσει στο Υπουργείο Οικονομικών ακόμα και σήμερα. 

Στον απόηχο των αντιδράσεων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών για την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία (με προεξάρχουσα την υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη) οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος πραγματοποίησαν νέο κύκλο επαφών με την Κομισιόν, ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την Ουάσιγκτον με στόχο να εξασφαλιστεί η επιστροφή της τρόικας για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση και, κυρίως, να κοπεί η... όρεξη των πιστωτών για νέα μέτρα. Ήδη από τις πρώτες ώρες που εστάλη η ελληνική πρόταση προς την τρόικα, το σενάριο να ζητηθούν πρόσθετες «θυσίες» από την ελληνική κυβέρνηση, με πρώτο το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου πλανάτο πάνω από το πολιτικό προσωπικό της χώρας, προκαλώντας αντιδράσεις.

Σαμαράς και Βενιζέλος ξέρουν ότι η περιορισμένη αύξηση στα ξενοδοχεία μπορεί να γίνει ανεκτή και να υπερψηφιστεί από τη Βουλή, ωστόσο το σενάριο των νησιών προκαλεί τρόμο καθώς δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που ήδη έχουν προαναγγείλει πως θα καταψηφίσουν. Οι δύο άνδρες θέλουν να αποφύγουν οποιοδήποτε σενάριο άμεσης επιβάρυνσης των πολιτών μέσω της αύξησης του ΦΠΑ, γι αυτό άλλωστε και η βασική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης έναντι των αντιδράσεων του τουριστικού κλάδου είναι ότι η όποια επιβάρυνση προκύψει θα μοιραστεί ανάμεσα σε κερδοφόρες επιχειρήσεις και τους... ξένους τουρίστες που έρχονται, κατά εκατομμύρια, στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιθώριο του πρόσφατου Euroworking Group συμφωνήθηκε πως η Ελλάδα θα υιοθετήσει «σκληρά» μέτρα ύψους τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αρθούν, μερικώς, οι επιφυλάξεις της τρόικας για το δημοσιονομικό κενό. Με το ΦΠΑ, εκτιμώμενης απόδοσης άνω των 300 εκατ. ευρώ, και τις λοιπές σημειακές παρεμβάσεις, η δικομματική εκτιμά ότι καλύπτει τη συμφωνία. Ωστόσο, χθες, πέραν της συγκρατημένης αισιοδοξίας που διατυπωνόταν, ουδείς εμφανιζόταν βέβαιος ότι οι πιστωτές θα «αγόραζαν» την ελληνική πρόταση ή θα επανέρχονταν με νέα αιτήματα.

Η απάντηση προς την Αθήνα αναμενόταν αργά χθες βράδυ ή το αργότερο σήμερα, με την κυβέρνηση να ελπίζει στην επιστροφή των ελεγκτών στην Αθήνα εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Αν αυτό συμβεί και δεδομένου ότι τα περισσότερα έχουν ήδη συμφωνηθεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, ακόμη και το σενάριο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης μέχρι την προσεχή Δευτέρα όταν και συνεδριάζει το Eurogroup δεν μπορεί να αποκλειστεί. Στον αντίποδα, μία νέα εμπλοκή της διαπραγμάτευσης θα ανοίξει το πολιτικό κουτί της Πανδώρας, οδηγώντας σε πλήρη επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων.