Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου 

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τουλάχιστον αυτή την αίσθηση έχουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα οποία ερμηνεύοντας τα γεγονότα θεωρούν ότι κάτι συμβαίνει στο κυβερνητικό στρατόπεδο το οποίο εμφανίζεται «να τα έχει χαμένα από τις εξελίξεις». 

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου επιμένουν πάντως ότι με κανένα τρόπο η κυβέρνηση δεν έχει βρει τους 180 βουλευτές που αναζητά για την εκλογή του προέδρου γιατί εάν τους είχε βρει θα έστηνε αύριο κάλπες ,δεδομένου ότι με την αλλαγή του χρόνου τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα για τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο. 

Βαδίζοντας λοιπόν σε θολό τοπίο και έχοντας κατά νου ότι οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες ο Αλέξης Τσίπρας έχει επαναφέρει το τελευταίο διάστημα το κοστολογημένο οικονομικό πρόγραμμα το οποίο ανακοίνωσε στην Θεσσαλονίκη και το οποίο σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τους έδωσε την ώθηση που αναζητούσαν. 

Στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτή την φορά είναι να υπενθυμίσει στους πολίτες όλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ταυτόχρονα και να κατευνάσει τις αγορές μετά τα όσα άκουσαν από τους κυρίους Σταθάκη και Μηλιό στο Λονδίνο. 

Έτσι μιλώντας χθες στο Ελληνοϊταλικό επιμελητήριο επιτέθηκε εναντίον των ισχυρών Ευρωπαίων εταίρων λέγοντας ότι « το φάρμακο που η Ευρώπη επέλεξε να αντιμετωπίσει την ασθένεια της χρηματοπιστωτικής και αργότερα δημοσιονομικής κρίσης έκανε τον ασθενή χειρότερα απ ότι η ίδια η ασθένεια»  ενώ  παράλληλα διεμήνυσε προς στις αγορές ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να δημιουργήσει νέα ελλείμματα.

«Θεωρούμε πως το πρόγραμμα μας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας «είναι έξω από την προοπτική δημιουργίας νέων ελλειμμάτων, δηλαδή είναι σε συνθήκες δημοσιονομικής σταθεροποίησης, ακριβώς διότι κοστολογήσαμε τους πόρους και έχουμε σχέδιο από πού θα αντλήσουμε τους πόρους για τις ανάγκες του προγράμματος αυτού. Δεν θα ζητήσουμε νέα δάνεια, δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα, αυτός ο φαύλος κύκλος του δανεισμού και των ελλειμμάτων πρέπει να κλείσει. Τους πόρους λοιπόν τους κοστολογήσαμε και τους εντοπίζουμε ένα μέρος τους από την διαδικασία της ελάφρυνσης και της ρύθμισης των οφειλετών στο δημόσιο ώστε να ξεκινήσουν να πληρώνουν, ένα μέρος τους από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως είπα και πριν, σε ότι αφορά το κόστος για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει χρήση ενός μικρού μέρους των 12 περίπου δισ. που έχουν περισσέψει και που αρχικά είχαν δοθεί για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, όχι μόνο να κλείσουν τις μαύρες τρύπες, εμείς λέμε των τραπεζών. Εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος δε σημαίνει μόνο οι τράπεζες να μπορούν να περνάνε τα stress test, αλλά να ανοίξουν και τις κάνουλες στην πραγματική οικονομία. Να δώσουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις, να δώσουν ρευστότητα στα νοικοκυριά. Και αυτό δεν θα επιτευχθεί αν δεν αντιμετωπιστεί το μεγάλο θέμα των κόκκινων δανείων». 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρέλειψε να κάνει άνοιγμα και στους υγιής επιχειρηματίες λέγοντας ότι:

«Εμείς λοιπόν θέλουμε να σταθούμε, έχουμε πρόθεση, έχουμε σχέδιο να σταθούμε δίπλα στην υγιή επιχειρηματικότητα. Εμείς θέλουμε επενδυτές να επενδύσουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα. Δεν θέλουμε όμως αυτό τον ανταγωνισμό που δεν είναι καθόλου υγιής ανάμεσα στον επιχειρηματία που τηρεί τις υποχρεώσεις του απέναντι στο κράτος, που πληρώνει φόρους, που σέβεται τους εργασιακούς νόμους που επικρατούν στη χώρα και όλους τους νόμους, και ανάμεσα στον επιχειρηματία τον άλλον, που έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση. Γιατί κάτω από το τραπέζι, τον επιχειρηματία που φοροαποφεύγει ή φοροδιαφεύγει, στον επιχειρηματία που είναι έκνομος.

Για αυτό και μιλώντας στον επιχειρηματικό κόσμο, πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε συμμαχία με τις δυνάμεις της υγιούς επιχειρηματικότητας, ταυτόχρονα όμως δηλώνοντας ότι θα είμαστε σκληροί και άτεγκτοι απέναντι στην ανομία, την παρανομία, τη φοροδιαφυγή.»