Γράφει ο Τάκης Χατζής  

Αν και η… πολυπόθητη απάντηση από την πλευρά της τρόικας δεν ήρθε χθες, το κλίμα παρουσίασε μια σημαντική βελτίωση. Και στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες και στην Ουάσινγκτον και στην Αθήνα. Καθαρές δηλώσεις δεν υπήρξαν. Κάτι μισόλογα, κάποιες διαρροές και ορισμένες δηλώσεις, γύρω- γύρω από το θέμα. Ότι υπάρχει πρόοδος ότι η διαπραγμάτευση προχωράει με ταχύτερους ρυθμούς ότι ενδεχομένως να έχουμε εξελίξεις στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.  

Όλα δείχνουν ότι η απόσταση που υπήρχε έχει μικρύνει και ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την επιστροφή της τρόικας και την τελική συμφωνία. Ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή ποιο παιχνίδι έπαιξε η τρόικα. Αν οι δανειστές θέλησαν να θυμίσουν τη δύναμή τους ή αν μπλόφαραν για να κερδίσουν ότι περισσότερο μπορούσαν.  

Στην περίπτωση κατά την οποία τα προαναφερόμενα επιβεβαιωθούν και η τελική συμφωνία επιτευχθεί νωρίς μέσα στον μήνα, είναι βέβαιο ότι το πολιτικό κλίμα θα αλλάξει. Παρά το γεγονός ότι και αυτός ο συμβιβασμός θα είναι επώδυνος, η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι αναγκαίες ρυθμίσεις θα περάσουν με το επιχείρημα «να ψηφίσουμε για να τελειώσουμε». Και ότι στη συνέχεια, χωρίς να απογειωθεί η οικονομία- όπως πιστεύει ο Γκίκας Χαρδούβελης, να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.  

Ο Αντώνης Σαμαράς, περιμένει να λήξει με αίσιο αποτέλεσμα η διαπραγμάτευση για να αφοσιωθεί με όλες του τις δυνάμεις στην Προεδρική εκλογή. Γνωρίζει ότι η επίτευξη συμφωνίας θα του δώσει το δικαίωμα να επιχειρηματολογήσει για τη λήξη των μνημονίων και- ταυτοχρόνως, να διευρύνει τον κύκλο των βουλευτών που μιλούν για την ανάγκη ύπαρξης πολιτικής σταθερότητας.  

Η ανεξαρτητοποίηση του Παναγιώτη Μελά και η δήλωση του Βασίλη Καπερνάρου που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν πρέπει να θεωρούνται ήσσονος σημασίας. Σηματοδοτούν σκέψεις και προθέσεις και άλλων βουλευτών, οι οποίοι θα είναι ευκολότερο να παγιώσουν τις απόψεις τους αν έχουν ως δεδομένη τη λήξη του μνημονίου. 
Δε λέμε ότι η συμφωνία με την τρόικα βγάζει αυτομάτως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά βοηθάει… Και τούμπαλιν φυσικά…