current views are: 1

2 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση17:39

Ο Ερντογάν καθιστά την Τουρκία και διαστημική δύναμη (φωτό)

Ολοκληρώθηκε η εντυπωσιακή κατασκευή και του πρώτου Κέντρου Δοκιμών και Ενσωμάτωσης Διαστημικών Συστημάτων(USET) στην Τουρκία καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να καταστήσει τη χώρα του πρωταγωνίστρια στις διαστημικές δραστηριότητες ώστε για να «απογειώσει» τις Ένοπλες Δυνάμεις της Άγκυρας αλλά και για να αποκτήσει ταυτόχρονα πελάτες τα αραβικά κράτη τα οποία φιλοδοξεί να εξαρτώνται στο μέλλον από την πατρίδα του σε πολύ κρίσιμους τομείς, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες.

Δημοσίευση 17:39’
αρθρο-newpost

Ολοκληρώθηκε η εντυπωσιακή κατασκευή και του πρώτου Κέντρου Δοκιμών και Ενσωμάτωσης Διαστημικών Συστημάτων(USET) στην Τουρκία καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να καταστήσει τη χώρα του πρωταγωνίστρια στις διαστημικές δραστηριότητες ώστε για να «απογειώσει» τις Ένοπλες Δυνάμεις της Άγκυρας αλλά και για να αποκτήσει ταυτόχρονα πελάτες τα αραβικά κράτη τα οποία φιλοδοξεί να εξαρτώνται στο μέλλον από την πατρίδα του σε πολύ κρίσιμους τομείς, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες.

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Ολοκληρώθηκε η εντυπωσιακή κατασκευή και του πρώτου Κέντρου Δοκιμών και Ενσωμάτωσης Διαστημικών Συστημάτων(USET) στην Τουρκία καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να καταστήσει τη χώρα του πρωταγωνίστρια στις διαστημικές δραστηριότητες ώστε για να «απογειώσει» τις Ένοπλες Δυνάμεις της Άγκυρας αλλά και για να αποκτήσει ταυτόχρονα πελάτες τα μουσουλμανικά κράτη τα οποία φιλοδοξεί να εξαρτώνται στο μέλλον από την πατρίδα του σε πολύ κρίσιμους τομείς, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες.

Ο Τούρκος πρόεδρος αν υλοποιήσει όλα όσα έχει στα «σκαριά» ,χωρίς να χρεοκοπήσει η χώρα του, τότε σε λίγα χρόνια θα αποτελεί μία οικονομική υπερδύναμη στην ευρύτερη περιοχή. «Κτίζει» από άρματα μάχης και πυραυλικά συστήματα μέχρι πολεμικά πλοία και επιθετικά ελικόπτερα. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πούτιν χτες ο Τούρκος πρόεδρος, έκλεισαν και συμφωνίες που θα «απογειώσουν» και την αγροτική οικονομία της γειτονικής χώρας…

Το πρώτο Κέντρο Δοκιμών και Ενσωμάτωσης Διαστημικών Συστημάτων(USET) της Τουρκίας έχει εμβαδόν 3.800 τετραγωνικά μέτρα. Στις εγκαταστάσεις αυτές σχεδιάζεται να γίνονται συναρμολόγηση συστημάτων δορυφόρου βάρους έως και 5 τόνων.

Η Τουρκία χάρη σε αυτές τις εγκαταστάσεις που λίγες χώρες στον κόσμο έχουν, θα καταστεί διεθνής παίχτης στο πεδίο συναρμολόγησης και δοκιμών διαστημικών συστημάτων. Χάρη στην απευθείας σύνδεση του κέντρου με στρατιωτικό αεροδρόμιο, δεν θα υπάρχει ανάγκη για χερσαία μεταφορά, κάτι το οποίο διασφαλίζει μεγάλο πλεονέκτημα από πλευράς ασφάλειας, κόστους και κινδύνων.

Πριν από δεκατρία χρόνια αυτό που κατασκευάσθηκε τώρα το είχε χαρακτηρίσει ακόμα και η Χουριέτ σε σχετικό δημοσίευμά της «Οι υπέρμετρες διαστημικές φιλοδοξίες της Τουρκίας». Τότε η τουρκική κυβέρνηση και ο στρατός δήλωσαν ότι «σύντομα» θα ίδρυαν μια εθνική Τουρκική Διαστημική Υπηρεσία (TSA). Σήμερα, το σχέδιο αυτό για την TSA κοντεύει να ολοκληρωθεί.

Όλα αυτά τα χρόνια, τούρκοι αξιωματούχοι και η στρατιωτική ηγεσία της χώρας ανεβάζουν σταθερά τον πήχη των διαστημικών φιλοδοξιών. Έχουν δηλώσει ότι «το Διάστημα θα είναι η τέταρτη στρατιωτική δύναμη (μετά την ξηρά, τον αέρα και τη θάλασσα) και ότι θα ιδρυθεί και αρχηγείο, όπως εκείνα των υπόλοιπων τριών δυνάμεων. Προανάγγελλαν μάλιστα ότι ως το 2023, την 100ή επέτειο από την ίδρυση του τουρκικού κράτους, θα «στείλουν και …το πρώτο τουρκικό διαστημόπλοιο».

Μάλιστα το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα υποβληθεί στο υπουργικό συμβούλιο προς έγκριση και στη συνέχεια θα σταλεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψηφοφορία. Ο υπουργός Μεταφορών Λούτφι Ελβάν δήωσε ότι .«Η υπηρεσία που δημιουργείται θα συντονίζει όλα τα διαστημικά προγράμματα και θα διαθέτει και κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων το οποίο θα το διοικεί και θα το λειτουργεί η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Στόχος μας είναι, να μπει ένα τέλος στην εξάρτηση της χώρας από παρόμοιες εγκαταστάσεις του εξωτερικού καθώς η Τουρκία έχει διάφορα προγράμματα δορυφόρων , προσανατολισμένα κυρίως προς αποστολές συλλογής πληροφοριών και παρακολούθησης, εκτός από την σειρά που περιλαμβάνει δορυφόρους για τηλεπικοινωνίες».

Ωστόσο κάποιοι μέσα από την Άγκυρα εκφράζουν ανησυχία ότι το πρόγραμμα αυτό δεν θα είναι βιώσιμο οικονομικά εάν περιοριστεί μόνο για να υλοποιήσει τις ανάγκες της Τουρκίας στις τηλεπικοινωνίες και στον τομέα των Ενόπλων Δυνάμεών της.

Ο Ερντογάν θέλει να κατασκευάσει και να εκτοξεύσει τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους αραβικών χωρών (!) για δύο λόγους. Πρώτον για να πουλήσει και να έχει μεγάλα κέρδη η χώρα από προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και δεύτερον για να εξαρτώνται οι αραβικές χώρες από την Άγκυρα που θα χειρίζεται τους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους αραβικών κρατών. Να έχει η Τουρκία στα χέρια της τα κουμπιά που αν τα πατήσει θα προκαλέσει το τηλεπικοινωνιακό χάος στις αραβικές χώρες. 

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει σε τροχιά συνολικά 16 δορυφόρους με συμβόλαια που θα φθάσουν σχεδόν τα 2 δισ. δολάρια.

 

Ο  κίνδυνος για την Ελλάδα

Στην Αθήνα αλλά και στην Ουάσιγκτον εκφράζεται η έντονη ανησυχία ότι μέσω του προγράμματος εκτόξευσης δορυφόρων ο Ερντογάν θέλει να εξασφαλίσει την τεχνολογία κατασκευής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Να σημειωθεί ότι το 2011 η Τουρκία είχε δηλώσει ότι σκόπευε να αναπτύξει έναν πύραυλο με ανώτατο βεληνεκές τα 2.500 χλμ, χωρίς να αποκαλύψει αν θα είναι βαλλιστικός για την καταστροφή στον αέρα άλλου πυραύλου ή θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει από μόνος του το χερσαίο στόχο και να τον καταστρέφει χωρίς να μπορεί να αντιμετωπισθεί από άλλα συστήματα. Σίγουρα αν αποκτήσει τη δυνατότητα να στέλνει δορυφόρους στο διάστημα τότε θα έχει την τεχνολογία και τις εγκαταστάσεις να κατασκευάζει πυραύλους που θα φεύγουν από την Τουρκία και θα πλήττουν οποιοδήποτε στόχο στην Ελλάδα και στην Κύπρο… Αλλά και αυτό να μη συμβεί, το να εξελίσσεται η Άγκυρα στη δορυφορική τεχνολογία αποτελεί απειλή της αμυντικής θωράκισης της χώρας μας καθώς θα αυξάνει τη δυνατότητά της να «βλέπει», την οχύρωση μας . 


σχετικα αρθρα