Για κατήφορο στον οποίο πρέπει να μπει ένα φρένο έκανε λόγο στην ομιλία του στο 25ο ετήσιο συνέδριο του ελλην-αμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

Όπως είπε «πρέπει να μπει φρένο στον κατήφορο αμέσως τώρα. Γιατί η κυβέρνηση Σαμαρά δεν επιχειρεί να επιβάλλει απλώς μια συγκεκριμένη και αποτυχημένη οικονομική πολιτική.
Επιβάλλει , μια τιμωρητική πολιτική στην Ελλάδα, παραδειγματική για όλη την Ευρώπη. Τα νέα, μόνιμα μέτρα λιτότητας που θα επιβληθούν από 01.01.2015, δεν έχουν επιστημονικό ή τεχνοκρατικό ειρμό. Έχουν μόνον πολιτικό στόχο.
Να αποδείξουν ότι η χώρα μας πρέπει να μετατραπεί σε μόνιμη βάση σε μια κοινωνία διχασμένη, με μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στο περιθώριο.
Να αποδείξουν ότι το μνημόνιο πέτυχε στο να κάνει την Ελλάδα μια «κανονική χώρα», τετραγωνίζοντας τον κύκλο. Επιδιώκοντας να εμφανίσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος μέσω της αέναης λιτότητας».

Ο κ. Τσίπρας είπε πως επιχειρούν να γίνει βιώσιμο στα χαρτιά το χρέος «κάνοντας αβίωτη στη πράξη, την καθημερινότητα ενός λαού». «Μετατρέποντας το Μνημόνιο σε καθεστώς, να αποδείξουν ότι η προοπτική της συνολικής αναδιάρθρωσης των χρεών στην Ευρωζώνη είναι κλειστή. Και ότι η δημοκρατία στην Ευρώπη δεν είναι πλέον απόλυτη και αναπαλλοτρίωτη αξία. Έτσι σχηματίζεται η εικονική πραγματικότητα ότι οι αριθμοί βγαίνουν. Αλλά ούτε οι αριθμοί βγαίνουν ούτε οι άνθρωποι αντέχουν.

Και το δημοσιονομικό κενό αυτό διευρύνεται όταν προστίθενται οι δαπάνες πληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, που, έως το 2020, αφορούν το δάνειο από το ΔΝΤ και τις λήξεις ομολόγων. Μετατρέπεται, δηλαδή, σε χρηματοδοτικό κενό», πρόσθεσε.

Κατέληξε δε πως «η χώρα και η οικονομία, μετά από τέσσερα χρόνια σκληρών και καταστροφικών μέτρων που όχι μόνο δε μας βοήθησαν να ανακάμψουμε αλλά επιδείνωσαν την υφεσιακή πορεία, βρίσκεται ξανά στο ίδιο σημείο».